Здраве и красота

Как да изберем маска за коса?

В масовите представи маската е продукт за изтощена и склонна към накъсване коса, нуждаеща се от интензивно подхранване и възстановяване.

Как да изберем маска за коса?

Повечето жени са напълно наясно с важността на шампоана и балсама, като подбират доста грижливо точния продукт за своя тип косъм. Малцина са обаче онези, които използват редовно маска за коса, при това - подходящата формула. В масовите представи маската е продукт за изтощена и склонна към накъсване коса, нуждаеща се от интензивно подхранване и възстановяване. И ако това е валидно за някои видове маски, съвсем не означава, че всички са предзназначени само за такъв тип коси. Как обаче да познаем кой продукт е най-добър и подходящ за нашия случай и ще третира косата ни само по отношение на някой проблемен аспект, без да я обезформи, омазни или утежни излишно?!

На първо място това се определя от типа на косата и скалпа, както и от ефекта, който искате да постигнете.

Ако косата ви принципно е здрава и спада по-скоро към типа нормална, но е капризна и неподатлива на стилизиране и оформяне в прическа, използвайте специално предназначените за целта продукти, които изглаждат космената кутикула. Този тип маски обвиват всеки косъм, като „подреждат" кичурите и им помагат да падат надолу, а не да стърчат във всички посоки. Маските за коса, съдържащи растителни масла като зехтин и арганово масло, са особено подходящи - те „запечатват" косъма, правейки го по-гъвкав, лъскав и здрав. Продуктите с включен в състава силикон също помагат да се постигне подобен ефект, но е добре да бъдат избягвани, ако имате проблем с обема, тъй като утежняват прекалено косата и я карат много бързо да провисва и губи форма.

  • За суха коса дълбоко овлажняващата маска е най-доброто решение. Добре е да се има предвид, че овлажняващите и подхранващите продукти проникват в структурата на косъма за разлика от изглаждащите, които се натрупват по повърхността му и образуват върху него своеобразен филм. Това е много важно, защото може да се окаже, че маската, която сте свикнали да използвате, подобрява временно вида на косата ви, но в действителност не я подхранва и дори допълнително я дехидратира. Някои продукти с растителни масла са предназначени точно за суха коса, тъй като не остават по външната част на косъма, а проникват в него и го възстановяват отвътре навън. Такива са маслото от шеа, както и маслата, извлечени от плодове, като, например, това от нар.
  • Увредената от прекалено стилизиране и третиране коса е препоръчително да се глези с продукти, в чийто състав са включени протеини, наподобяващи естествено съдържащите се в косъма, като например, кератин. Ако косата ви е изтощена, склонна към цъфтене и без блясък, търсете на опаковката името на този протеин. Подходящи са също продуктите със съдържание на пшеница или соя.
  • Противно на масово разпространеното мнение мазната коса също се нуждае от специална грижа с помощта на маски. Специалните обозначения на етикета ще ви ориентират най-добре. Втривайте продукта предимно в краищата, като избягвате корените и скалпа. Някои маски за мазна коса могат да се нанасят по цялото продължение на косъма, като ребалансират производството на себум. Повечето от тях съдържат глина, хума или ориз, както и овлажняващи съставки, за да бъде косата подхранена в дълбочина.

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: