Lifestyle

Как да изберем залъгалка

Залъгалката е чудесна алтернатива на любимия палец на вашето бебе.

Как да изберем залъгалка

Сукателният навик е вроден рефлекс, защото още в утробата на мама малкото човече смуче пръстите си и по този начин се подготвя за бъдещото сукане. Освен това, този процес успокоява бебето, отпуска и намалява стреса. Ако ви предстои да изберете подходящата залъгалка, следващите редове са за вас.

Различни форми на зърното

Класическата версия е кръгло зърно. По правило този тип залъгалки имат по-малък диаметър с равномерно разширение към краищата. Моделът не изисква постоянен контрол от коя страна да се сложи в устата на бебето. Тези модели обаче не пречат на поглъщането на въздух (следователно са възможни колики) и не са подходящи за бебета с по-ниско разположено небце.

Анатомична форма. Външният вид на зърното наподобява зърното на мамината гърда. Има елипсовидна форма и тънка основа, която най-добре пасва на устенцата на бебето. Леко заоблена горна част е поставена под небцето, докато сплескана долна част лежи върху езика. Този модел предотвратява случайното поглъщане на въздух и равномерно разпределя натиска върху лигавицата.

Материал

Латексът е естествен материал (каучук) с жълтеникав оттенък. Загрява бързо в устата на бебето, което идеално имитира истинското майчино зърно. При продължителна употреба обаче залъгалките от каучук се разтягат, а стените им могат да залепнат една за друга. При този тип модели може да се появи алергия при децата, чувствителни към протеинов ензим. Препоръчва се смяна на продукта на всеки 1,5-2 месеца.

Силиконът е прозрачен, синтетичен материал, хипоалергичен и напълно безопасен, като перфектно запазва оригиналната си форма за дълго време. Не се поврежда от гореща вода и се почиства лесно.

Винаги купувайте залъгалка според възрастта на вашето бебе. На опаковката на продукта трябва да има указана информация за това. Добре е да имате модели с релефна вътрешна страна на основата за непълно прилягане към кожата на бебето, а допълнително направените вентилационни отвори помагат да се избегнат дразнене, обрив и изпотяване.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: