Здраве

Как да я надхитрим…

8 въпроса за заразата

Как да я надхитрим…

Чувала съм, че птиците избутват от гнездото болните малки, за да не пречат на растежа на здравите братчета и сестричета. Разбира се, в никакъв случай не ви съветвам да правите същото със заразеното си детенце - просто го отделете при близки роднини, за да предпазите останалите хлапета в семейството. За това, доколко тази практика има смисъл, както и за други въпроси относно пренасянето на болестите, попитахме д-р Ирена Влахова, специализант-педиатър в Университетска детска болница МУ-София.

Има ли смисъл да се изолира болното дете, когато братята и сестрите му живеят в същия дом?

В момента, в който едно дете има видими симптоми на инфекциозно заболяване: зачервено гърло, повишена температура, кашлица, отказ от храна и др., е добре то да се отдели от братчето или сестричето и максимално да се ограничи контактът между тях. По този начин заразяването е много по-малко вероятно.

Предпазват ли от заразяване медицинските маски?

Да, но ако са сложени правилно. За да е ефективна, маската трябва да прилепне хубаво към носа, бузите и брадичката и да е завързана здраво. Освен това е добре да се знае, че тя трябва да се сменя на всеки два часа.

Пренасят ли се болестите от родител към дете и обратно?

Да, но по-тревожен е случаят, когато заразата идва от родителя към детето. Предполага се, че организмът на възрастния човек е силен и щом той е болен, означава, че вирусът е доста агресивен. Неразвитата имунна система на хлапето е изложена на повече рискове от инфекциозното заболяване.

Често в яслата или детската градина болното дете се отделя от другите, докато се изчакат родителите да го вземат. Има ли смисъл да се прави това, при положение че мъничето вече е било в контакт с връстниците си?

Въпреки че то вече е било за няколко часа в яслата, има смисъл да бъде изведено оттам, за да не се разпространява заразата към още повече деца.

Най-често педиатрите дават болничен на детето за няколко дни и след това майката го пуска отново в яслата или градината без повторен преглед от лекар. Редно ли е подобно действие?

Не. Смятам, че трябва детето да се прегледа отново, дори да се пусне кръв за изследване. Това, че няма видима симптоматика, не означава, че е излекувано напълно.

Може ли здраво дете да се разболее при посещение в поликлиниката?

Да, това се случва много често. Ето защо съветвам родителите да посещават педиатъра само с предварително записан час и да внасят детето в кабинета буквално секунди преди прегледа. Освен това добре е да имат предвид, че много усложнения могат да бъдат избегнати чрез домашно посещение на личния лекар.

Все пак е добре да знаете, че микроорганизмът живее в подходяща за него среда, т. е. не всяка имунна система ще го допусне да се развие. Не е задължително детето да се зарази при всеки контакт с болен.

Трябва ли да се дават имуностимуланти по време на заболяването?

Не. Когато организмът е „разклатен" от болестта, не е нужно да го премодулираме с имуностимуланти. След като детето оздравее обаче, е добре да засилим имунитета му с допълнителен витаминен прием по лекарско предписание.

 

Интервюто взе: Десислава Христозова

 

 

Сподели: