Семейно здраве

Как да накараме мъжа да отиде на лекар

Познати ли са ви реплики като „нищо ми няма”, „ще ми мине” и „сега нямам време”?

Как да накараме мъжа да отиде на лекар

 

Познати ли са ви реплики като „нищо ми няма", „ще ми мине" и „сега нямам време"? Почти сигурно е, че отговорът е да. Това са най-честите извинения от страна на мъжете, когато жените и обстоятелствата ги подсещат, че е време да посетят своя доктор.

 

Ако вашият съпруг не прави изключение и е по-вероятно да ходи седмици наред, кашляйки и подсмърчайки, но не и да отиде на преглед, тогава вие не сте извадили късмет да бъдете съпруга на рядък и примерен индивид, а просто сте поредната жена, която отчаяно търси начин да изпрати мъжа си при специалист. За да ви помогнем, сме събрали няколко (не)стандартни идеи за справяне с такава ситуация:

 

Повторението невинаги води до изпълнение

Първо да обърнем внимание на най-честата тактика от страна на жените - повтаряне до безкрай. Наистина най-масово употребяваното, но за съжаление с неголям успех средство е повтарянето и непрекъснатото напомняне. В главата на съпруга ви това звучи като безспирно мрънкане и мърморене.

Този метод рядко се увенчава с добри резултати, тъй като мъжете ненавиждат този начин на общуване и просто спират да слушат какво им се говори. Дали му обяснявате, че е много болен и не бива да ходи на работа, а трябва да се лекува, или му държите поредната лекция за разхвърляния апартамент, на него му е все едно. Често мъжете не правят това, което съпругите им повтарят стотици пъти, точно защото ги дразни този начин на заповедно общуване с тях. Все пак има шанс да постигнете своето и чрез тази тактика, но тогава мъжът ви ще отиде на лекар само за да спрете да му го натяквате.

 

Спасителни сламки

Ако вашият съпруг е един от тези, които по-скоро се амбицират да не изпълнят вашите искания точно заради този начин на поднасяне на информацията, тогава имаме няколко спасителни предложения:

-       Запазете му час в ден, в който той със сигурност е свободен, и го поставете пред свършен факт. Ако той няма намерение да отиде на уговорения час, му кажете, че трябва сам да го отмени, тъй като е направен на негово име.

-       За всички нас е хубаво, когато се чувстваме обичани и специални за някого. Вашият съпруг надали прави изключение от това правило. Покажете му колко важен е той за вас и че наистина се страхувате за здравето му, защото не можете да си представите живота без него. Така е доста по-вероятно той да разбере, че го правите от загриженост, а това не е поредното неприятно задължение, което сте измислили.

-       Предложете му да направите нещо, което той харесва, но със сигурност не може да го прави, докато е болен (да спите на палатка, да карате картинг). Това ще го мотивира да оздравее по-бързо, за да се върне към активния си живот. Плюс това ще му покаже, че и вие сте склонна да се съобразявате с неговите интереси, а не само да изисквате той да върши задължения, които са му неприятни и досадни.

 

Когато думите „профилактичен преглед" му звучат като „край на света":

Превърнете го в традиция (например всяка година по 1 път) винаги в точно определен месец. Така предварително ще е приел факта, че един път годишно ще отиде на лекар, и няма да има нужда от допълнително убеждаване.

 

Припоменете му, че вие се нуждаете от посещение при специалист за профилактичен преглед и го помолете да дойде с вас до кабинета. Докато сте там, му предложете да се прегледа и той, за да си спести излишно идване друг път. Фактът, че двамата заедно си правите определен вид преглед, може би ще му повлияе стимулиращо и ще го освободи от усещането, че само той трябва да се подложи на неприятни манипулации.

 

Мъжете често се държат като деца и поставят съпругите си в ролята на тяхна майка. В тях със сигурност е пресен споменът, че мама се грижи за всичко и очакват същото и от жена си. Най-добре е съпругът ви да разбере, че вие все пак не сте негова майка и не би трябвало да навлизате в серия от сложни ходове само за да го убедите да отиде на лекар.

 

Може би е странно, че жените се тревожат повече за здравословното състояние на мъжете си, отколкото те самите мислят за това. Може да не сте му майка и той вече да не е малко момче, но все пак той си остава мъжът, с когото сте избрали да прекарате живота си, и е нормално неговото здраве да не ви е безразлично.

 

 

Автор: Марина Русева

 

 

 

Сподели: