Нашият дом

Как да намалите шума в дома си

Прибирате се от работа и още докато се преобличате, пускате телевизора. След 30 минути вкъщи започват да «работят» пералнята, съдомиялната, сушилнята, фурната, абсорбаторът, още един телевизор, а шумът от улицата продължава да нахълтва през прозорците.

Как да намалите шума в дома си

Прибирате се от работа и още докато се преобличате, пускате телевизора. След 30 минути вкъщи започват да «работят» пералнята, съдомиялната, сушилнята, фурната, абсорбаторът, още един телевизор, а шумът от улицата продължава да нахълтва през прозорците. Добавихте ли миксера, душа и крясъците на децата ви? А, вие също приказвате? Няма лошо и кучето да се разлае. Интересното е, че всички тези неща не ни правят никакво впечатление, освен в моментите, когато децата прекалят с играта на индианци.

В същото време много добре знаете колко е полезно за вашето тяло и вашия дух да си почиват от градския шум. Няма нищо по-релаксиращо от тишината в полето, планината или гората. Как да пренесете това спокойствие вкъщи?

Животът в шумна среда увеличава стреса и прави хората раздразнителни, без дори те самите да осъзнават коя би могла да бъде причината. Освен това е доказано, че той може да доведе до появата на язва, да повиши кръвното налягане, както и да намали работоспособността ни.

КАК ДА НАПРАВИТЕ СВОЯ БЕЗШУМЕН ОАЗИС

* Намалете звука на телевизора. Пускайте го, само когато наистина го гледате. Много често, докато вършим друга работа, използваме телевизора за фон, но в 90% от времето не го чуваме, а само поемаме вредните влияния на неговия шум. Ако някой от семейството държи да гледа в момент, в който вие имате нужда от релакс, помолете го да ползва слушалки.

* Затваряйте вратите на спалните, когато някой член от семейството си почива.

* Помолете близките си, когато искат да ви кажат нещо, което не е спешно във времето, да ви напишат мейл, смс или да ви оставят съобщение във Facebook. Така ще избегнете постоянното говорене по телефона в семейството. А когато все пак някой звънне, говорете по-тихичко.

* Ако съседите ви са много шумни нощем, ползвайте тапи за уши. Можете да си ги закупите от аптека и да си осигурите пълноценен сън.

* Пуснете си тиха успокояваща музика, за да се откъснете от неприятния шум, който кънти в главата ви като следствие от натоварения ден в офиса и на улицата.

* Украсете стените си с картини, гоблени, фотографии или сувенири - те поемат голяма част от шума, който изпълва стаята, в която се намирате в момента.

* Поставете килими във всички стаи, включително в коридора и баните. Те не само топлят през студените месеци, но и отнемат част от шума, който се създава при ходене, тичане, скачане на децата или от изпускане на вещи, или бръмчене с колички и камиончета.

* Обезопасете дома си с шумоизолиращи средства - изолацията на стените запазва топлината и тишината в стаята, същото се отнася и до качествената дограма и врати. Някои фирми предлагат специално стъклопокритие, което изолира шума от дъжд.

* Купувайте си бяла техника от по-висок клас, която работи безшумно. Така ще си спестите натрупването на купища тракащи, бръмчащи и съскащи шумове, които издават кухненските „помощници".

* Осигурете на компютъра си пасивно охлаждане. Шумът от вентилаторите е изключително неприятен. Другият вариант е да го „вкарате" в качествена шумоизолираща кутия.

* Когато си купувате климатик, попитайте дали има функция за намаляване на шума от въздушния поток.

* Възпитавайте децата си и в този аспект от хигиената - да не тряскат вратите, да говорят спокойно, без да крещят, да не оставят включени уреди, които не ползват и т.н.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: