Здраве

Как да отучим детето да си смуче палеца

Смукането на палци и слагането на юмруче в устата е норма за всяко бебе.

Как да отучим детето да си смуче палеца

Не така обаче стои въпросът при по-големите деца.

Първо, нека да разберем защо изобщо се случва това и на каква възраст смученето на палец е нормално.

На възраст 2-3 месеца детето открива ръцете си и веднага ги изпраща в устата за изследване. Това е абсолютно нормално и ако родителите, притеснени, че детето ще си смуче пръстите в бъдеще, не позволяват това да се случва, по-скоро вредят на развитието му. За да започнем да използваме ръцете и да развием двигателните умения, ръцете първо трябва да бъдат „намерени“ и „прегледани“ с устата.

На около 1-годишна възраст смученето на палеца може да означава неудовлетворен сукателен рефлекс. Като правило по това време децата активно преминават от кърмене или формула към по-твърда храна. Не всички обаче се адаптират лесно към това и понякога започват да изразяват липсата на сучене като смучат пръстите си.

На 2-годишна възраст смученето на палец обикновено е знак, че нещо тревожи детето. Често тези тревоги са свързани с раздялата с мама – ако например отделите детето в самостоятелна стая. За да се успокои, то  започва да смуче палчето си. В бъдеще това може да се превърне в още по-лош навик – гризане на нокти или дърпане на косата.

Когато бебето едва започва да се запознава с тялото си и света около него, трябва да го оставите спокойно да смуче пръстите си.

И тъй като отучването от смукане на палец не е лесна задача, вижте на какво да обърнете внимание.

  • Намерете точния момент

Оказва се, че „пръстът в устата“ не е просто навик. Според повечето експерти смукането на палец може да бъде психологически установен компенсаторен механизъм. С други думи, смученето на палеца дава на детето (компенсира) нещо, което то не може да получи емоционално.

За да отучите детето, трябва да откриете първопричината и да разберете защо то пъха ръцете в устата си, какво замества по този начин и как може да си осигури тази нужда на емоционално ниво.

  • Чрез игра

Играта за едно дете е не само възможност за прекарване на времето, но и начин за опознаване на света около него. Именно тя може да му помогне да се справи с безпокойството.

Ако детето е на възраст над 3 години, от гледна точка на психологията е възможно да го отучите, ако самата нужда от смучене на палец го напусне. Това означава, че ако то е тревожно, компенсира безпокойството със смучене на палец. Тук трябва да се включите вие, като помогнете да се справи с тревогите и страховете с помощта на игри, разговори, приспивни песни, четене на приказки. Много по-добре е детето да играе с играчки или да рисува това, от което се страхува,  отколкото просто да компенсира напрежението със смучене на палец.

  • Без забрани

Директната забрана за смучене на палец или други драстични мерки, като поръсване на пръстите с черен пипер, водят до още по-негативни последици. Напрежението ще се задълбочи и впоследствие може да се прояви в нещо още по-странно.

  • Не изпадайте в паника

В моменти на стрес е напълно нормално едно дете на 3-4 и повече години да започне да смуче или хапе пръстите си. Обърнете внимание, че когато всичко е наред, веднага щом стресът се компенсира, навикът изчезва от само себе си.

  • Обърнете внимание на… себе си

Колкото и странно да звучи, понякота се случва така, че причината за безпокойството на детето се крие в неговите родители. И колкото и да е трудно да го признаете пред себе си, си струва да се замислите дали вие не сте част от проблема и да се опитате да промените поведението си.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: