Нашият дом

Как да поддържаме лесно и бързо банята чиста по време на бременността и след раждането

Миенето на банята често е едно от недотам приятните задължения на домакинята. Почистването й по време на бременността става все по-трудно, особено през третия триместър. Тогава физическите усилия, които сме влагали за почистване на дома стават двойни, а п

Как да поддържаме лесно и бързо банята чиста по време на бременността и след раждането

Миенето на банята често е едно от недотам приятните задължения на домакинята. Почистването й по време на бременността става все по-трудно, особено през третия триместър. Тогава физическите усилия, които сме влагали за почистване на дома стават двойни, а понякога и тройни, заради увеличените килограми и неудобството при физическите движения. На някои бременни лекарите не препоръчват клякане, навеждане и изобщо движения, които притискат корема. Затова е важно да можете да поддържате помещението възможно най-лесно и с най-малко усилия. Това важи и за периода след раждането, когато коремчето вече не пречи, но пък имаме толкова други ангажименти покрай бебчето.

Ето какви са нашите съвети към бъдещите мами, които искат да се улеснят в почистването на банята.

Всяка домакиня знае, че най-често срещаните проблеми, свързани с поддръжката на банята са:

Ø  поява на плесен по стените поради влагата, която се образува вътре при къпане;

Ø  натрупване на варовикови отлагания по плочките и душ батериите, особено в районите с по-твърда вода;

Ø  замърсявания на плочките и фугите от сапуна и къпането.

Какво можете да направите, за да поддържате ЛЕСНО банята си в добро състояние и да не се налага твърде честото миене на цялото помещение?

Ние, от Ювента, ви съветваме:

1. На първо място трябва да осигурите проветряване на помещението. Най-добрият вариант за това е да имате прозорче навън. За съжаление това е нещо, което трябва да се предвиди още при проектирането на банята или поне да се направи преди да сме поставили скъпия фаянс. Освен това по-голямата част от съвременните бани са поместени във вътрешна част от жилището и нямат естествена възможност за направата на прозорец. В такъв случай е задължително да се постави подходящ отдушник, който да отвежда парата навън. Непременно си купете ОТДУШНИК С ВЕНТИЛАТОР, който осигурява по-добро проветрение на помещението.

СЪВЕТ:

Оставяйте вентилатора включен десетина минути след като сте излезли от банята. Така ще осигурите достатъчно време за циркулация на въздуха, така че парата да бъде насочена навън и да не кондензира по стените и плочките в помещението.

2. Второто нещо, което ви препоръчваме да направите е ДА ПОДСУШАВАТЕ БАНЯТА след всяко къпане. „Подсушаване" - това звучи като тежък физически труд. Но ние ще ви кажем как да подсушавате много бързо и лесно. За целта е необходимо да си закупите перо за почистване на стъкла.

СЪВЕТ:

Непременно си го купете от магазин за професионална почистваща техника. В супермаркетите перата често са изкривени, макар видимо да не изглеждат така и при това положение няма да ви свършат работа. И така, купете си едно качествено перо и след изкъпване просто минете плочките с няколко движения отгоре надолу. Перото обира буквално цялата вода и я сваля на пода, като плочките остават почти съвсем сухи. Накрая минете с две-три движения и пода. Всичко ще ви отнеме не повече от двайсетина секунди, а ще ви спести много труд по търкането на плочките, когато те вече са замърсени. Подсушаването на плочките по този начин елиминира продължителното изпарение на водата, останала върху фаянса в течение на часове, предотвратява натрупването на варовик и мръсотия, и съответно намалява нуждата от основно почистване. Ако банята е по-голяма, ви съветваме да си отделите мястото за къпане чрез душкабина или просто със завеса, така че водата да не се разлива по целия под и пръските да не се разхвърчават по цялата баня. По този начин  ще си спестите труда за подсушаване на повече квадрати фаянс. Гарантираме удобство, бързина, лекота и ефективност на този метод за подсушаване.

3. Последното, което ви препоръчваме, в случай, че банята ви продължително стои влажна е да осигурите процеп на вратата, най-добре, още когато я поръчвате или да я оставяте леко открехната след изкъпване. Това осигурява движението на въздуха между вратата и отдушника и предотвратява образуването на плесен, като също така и спомага за по-бързото пълно изсъхване на помещението.

Скъпи бременни, ако спазвате тези съвети, банята ви няма да хваща плесен, няма да задържа влага, а вие ще бъдете облекчени, защото ще се налага да я миете основно много, много по-рядко.

А ако искате наистина професионално почистване на банята, не се мъчете, а се обадете на нас от Ювента. Ние почистваме вашия свят!

 

 

Сподели: