Здраве

Как да помогнем на бебето, ако връща храна?

Почти 2/3 от децата във възрастта до 4 месеца връщат храна поне веднъж на ден.

Как да помогнем на бебето, ако връща храна?

И почти всички родители се притесняват, когато това се случва по време на хранене или непосредствено след това.

Анатомия и физиология
Регургитацията (връщането на стомашно съдържимо) е спонтанното връщане на храната в хранопровода и устата. Това се дължи на факта, че стомахчето при новородените е хоризонтално разположено, входът към него е сравнително широк, хранопроводът - къс и прав, а сфинктерът (мускулът, който затваря входа на стомаха) не е достатъчно развит. Като добавим и недостатъчната координираност в процесите дишане, сукане и гълтане при малките бебета, ще отговорим на въпроса защо този проблем е толкова често срещан.

Не бъркайте връщането на храна с повръщането! Повръщането може да продължи дълго време - по няколко пъти на ден, като не зависи от периодите на хранене. Регургитацията се случва обичайно веднъж след хранене или скоро след това. Детето обикновено връща малко количество мляко, без промяна в консистенцията и цвета му. Повръщането е обилно, а към съдържанието на материята може да има и жлъчка.

Как да му помогнем?

Въпреки че състоянието се определя като нещо нормално, винаги има начин да направим така, че да облекчим положението:

1. Намалете поглъщането на въздух по време на хранене до минимум. Старайте се детето да не поглъща въздух по време на хранене, независимо дали кърмите, или храните изкуствено. Ако в стомаха достигне определено количество въздух, бебето се засища бързо и спира да суче, като скоро след това плаче, защото е гладно. Препоръчително е да започнете да храните бебето преди момента, в който ще огладнее много и ще се ядоса. Ако мъничето е неспокойно и плаче, то ще погълне голямо количество въздух. След нахранване подръжте бебето във вертикално положение за 15-20 минути, за да се оригне.

2. Кърмете на поискване, защото кърмата е най-добрата храна за малкото бебе. В случай че се налага да дохранвате, изберете формула, подходяща за вашето дете. Честата смяна на една смес с друга обикновено води до регургитация. Изберете формула след препоръката на педиатъра, който наблюдава детето.

3. Осигурете на бебето физически комфорт. След нахранване не бързайте да преобличате, или да сменяте пелената, това се прави преди детето да е напълнило стомахчето си. За да избегнете връщането на мляко, между отделните хранения или непосредствено преди тях можете да поставяте детето по корем. Тази позиция не само укрепва коремните мускули, но и допринася за по-доброто храносмилане. След нахранване, не слагайте детето веднага да легне, а го подръжте изправено.

Понякога връщането на храна може да възникне на фона на метеоризъм (подуване на корема) или колики - в тези ситуации много помага масажът на коремчето по посока на часовниковата стрелка.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: