Здраве

Как да помогнем на детето да остане здраво през студените месеци

Ето че дойде времето на пуловери, шапки, вятър и мразовити утрини.

Как да помогнем на детето да остане здраво през студените месеци

А когато навън е студено и вали, вирусите дебнат на вратата. Уви, това са реалностите на нашите географски ширини. Какво да направим ние като родители, обаче, за да сведем до минимум неприятните моменти за детето си от студения сезон?

Гимнастика

В детската ясла и градина има куп упражнения, които по правило загряват малчуганите сутрин. Но не разчитайте да са много ефикасни и качествени. Трудно се обгрижват по 30 деца в една група. В дните, в които детето остава у дома, можете вие самите да се погрижите за гимнастиката на детето сутрин след ставане от леглото. Леки упражнения, придружени с любими негови песнички, ще бъдат чудесен старт на деня. Запишете музиката, която знаете, че то обича, поинтересувайте се предварително кои упражнения биха били полезни за дишането и раздвижването и му подгответе кратко разгряване.

Повече енергия

Когато е студено, детето се нуждае от повече енергия, за да се чувства бодро и заредено с тонус през целия ден. От правилното хранете до голяма степен зависи силата на имунитета и неговата жизненост. Включвайте редовно чаша прясно изцеден сок (желателно е да се разрежда с вода 1: 1), ароматен плодов чай с мед или шепа ядки.

Ароматерапия

Нещо полезно за поддържането на здравословен детски имунитет е ароматерапията. Слагайте от време на време няколко капки ароматно масло в подходяща чашка в стаята на детето или общото помещение, в което семейството прекарва деня, и ще бъдете изненадани да откриете, че вирусите заобикалят вашия малък наследник. Можете да капвате любимо ароматно масло в амулет или медальон, който носите на врата си. Така, дори по време на разходка, този аромат ще напомня на мъничето за дома, за миризмата на мама, за нещо мило и близко. Изберете най-доброто масло заедно с детето. Попитайте го кой аромат му допада - евкалипт, хвойна, портокал или бор. Преди това, обаче, се уверете, че малкото човече не е алергично. 

Прополис

Често срещан от възрастните хора съвет е да намазвате нослето на детето (външно) с прополисово кремче, преди да го заведете в яслата/детската градина. Необходимо е преди това да се уверите, че то не е алергично към пчелни продукти, разбира се. Тази препоръка на бабите може да го предпази от проникване в тялото на вирусите, разпространявани от въздушните капчици. Ефективна практика, която струва само няколко лева. Ако въздухът в помещенията на детските градини е сух (това се случва, когато е включено централното отопление), впръсквайте морска вода в нослето му, когато се сетите. Когато назофаринксът е изсъхнал, той не изпълнява функциите си правилно.

Карайте малкото дете често да мие ръцете си

В предучилищните институции децата измиват ръцете си по график. И това е чудесно. Изследвания показват, че правилното миене на ръцете е един от най-добрите начини за борба с разпространението на инфекцията в детската градина. Но ако всички деца мият ръцете си, защо толкова често се разболяват? Причината е, че децата не знаят как да мият ръцете си правилно! Обикновено малчуганът бърза и претупва процедурата. Има толкова по-интересни неща за вършене с играчките през това време! Обяснете му, че трябва да си мие ръцете поне 20 секунди, изплакнете сапуна под течаща вода и избършете ръцете си със суха кърпа. Ако детето е още мъничко и мислите, че няма да ви разбере, вие му ги мийте. Важно е.

Ръчичките нямат място на лицето

Децата постоянно пипат лицата си. Не се изморявайте да обяснявате защо ръчичките им нямат място на лицето! Ръцете могат неволно да бъдат носител на инфекциозни заболявания. Особено опасно е да се докосват носа, зоната на очите и устата. Повечето микроорганизми предпочитат топлата влажна среда на лигавиците. Да не ни изненадва после, че малкото ще има конюнктивит, хрема или болки в гърлото.

Прекарвайте повече време навън

Когато имате почивен ден, не е нужно да водите детето в детската ясла/градина. Облечете се подходящо, изведете го навън и играйте заедно! В събота и неделя също използвайте всяка възможност да излезете в парка, сред природата, на разходка в гората, до брега, край реката. При благоприятно време, малкото ви съкровище се закалява, тичайки на чист въздух. Има и още нещо: по думи на известния японски лекар Шигеаки Хинохара, лекувал до последно на 105-годишна възраст своите пациенти, човек се сдобива с енергия не толкова от храната и съня, а от веселието, от миговете, прекарани в душевен комфорт. А за децата естествена среда и извор на веселие са игрите навън. Да преживеем поредната смяна на сезоните - здрави и весели!

Автор: Ели Маринова

Консултант: д-р Костадинка Пенджакова, педиатър в Медицински център
„Детско здраве"

 

Сподели: