Здраве

Как да повишим имунитета

Формирането на силен имунитет е дълъг и постоянен процес.

Как да повишим имунитета

Затова е необходимо защитните сили на организма да бъдат градени още в най-ранна възраст. Именно в детските години ние полагаме фундамента, от здравината на който до голяма степен зависи дълголетието на нашето здраве.

Началото е важно

Желателно е грижата за имунната система на бебето да започва още преди зачатието. Преди всичко майката трябва да укрепи своята имунна система.

Колкото по-активен е имунитетът на бъдещата майка, толкова по-малко податлива на инфекции и стрес ще бъде тя по време на бременността и толкова повече защитни фактори ще може да предаде на бебето.

Жената, която се готви да стане майка, трябва да се храни пълноценно, да изключи тютюнопушенето и консумацията на алкохол, по възможност да изолира огнищата на хронични инфекции.

Много е важно ранното поставяне на гърда веднага след раждането, когато млечните жлези отделят богатата на имуноглобулин коластра. Кърменето е една от най-главните съставни части на процеса на формиране на имунитета. Затова, ако има кърма, желателно е бебто да я получава.

Правилното хранене - залог за добра имунна защита

Основно значение за нормалното функциониране на имунитета имат правилното балансирано хранене и режим. Детето може да боледува често и продължително, ако не му достигат витамини или ако храната му е небалансирана.

Нормалната киселинност на стомашния сок представлява едно от звената на имунитета. Тя помага за ограничаване развитието на болестотворни бактерии, които попадат в стомаха заедно с храната и водата. При понижаване на киселинността се губи една от защитните бариери.

В червата също протичат определени защитни процеси. Тази защита се осигурява от полезните микроорганизми. Те стимулират синтеза на един от важните фактори на имунитета - интерферона. При нарушаване на състава на нормалната стомашно-чревна флора количеството синтезиран интерферон значително намалява. За да не се допуска нарушаване на функционирането на храносмилателната система и промяна състава на стомашно чревната флора, допълнителните продукти трябва да бъдат въвеждани в храненето на детето своевременно и само след като неговата храносмилателна система бъде достатъчно зряла за усвояването им.

Веществата, които стимулират имунитета, са белтъците, витамините А, С, Е и В6, минералите желязо, цинк и селен, както и някои други вещества, съдържащи се в растенията - каротин, флавоноиди, сулфиди и сапонини. И не на последно място - млечно-киселите бактерии (най-вече Бифидобактериите и лактобактериите).

Когато в храната на детето започнат да навлизат различни от кърмата продукти, е много важно те да набавят необходимите за повишаване на имунитета вещества. Трябва да съдържат посочените витамини и минерали, пробиотици и пребиотици, някои мастни киселини (например докозахексаенова - DHA и арахидонова - ARA мастни киселини), необходими за оптималното развитие на Т- и В-лимфоцитите.

Имунопрофилактика

Педиатрите се придържат към мнението, че началото на септември е времето за имунопрофилактика на децата. Дни преди масовото тръгване на ясла и детска градина е добре да се замислим как да ги предпазим от често боледуване. Практика показва, че все повече малчугани се разболяват по няколко пъти в сезон. За тях е задължително да се прилагат имуностимуланти.

Имунопрофилактиката може да бъде специфична и неспецифична. Първата включва поставянето на ваксини против определени заболявания, а втората цели да повиши общата устойчивост на организма срещу болести.

Според детските лекари не съществува универсален медикамент или група медикаменти, които могат да решат проблема за едно дете, което боледува често. Затова най-често се  предлага подход, който включва различни имуностимуланти или хранителни добавки.

Консултацията с лекар е задължителна!

Лекарствата, които подсилват имунната система, са много и най-разнообразни.

Педиатрите предупреждават, че не трябва да рискуваме с имуностимулантите преди да сме проверили произхода и състава им.

Силата на прополиса

Прополисът е смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти. Събран от растенията и донесен в кошера, прополисът запазва всичките си свойства - противомикробни, противовирусни, противоплесенни и противорадиационни. Има мощно дезинфекционно, обезболяващо и имуностимулиращо действие. Точно тeзи негови качества се използват и от хората за лечение и профилактика на много болести. Клеева тинктура (прополис) може да се купи от пчеларски магазин или от биомагазин. В аптеките се предлага комбинация на прополис с ехинацея под формата на сироп. Той е подходящ за деца до 4-5 годинки.

Конвенционални средства

Сиропи, които съдържат активна за лечението на някои вирусни инфекции съставка, също могат да помогнат на организма да противодейства на болестите. Счита се, че действието им се  изразява в стимулиране на имунната система, така че тя да може да пребори вируса. Тези продукти от лекарство се превръщат в имуномодулатори, когато се приемат двукратно, а не три пъти с лечебна цел. За силна имунна система педиатрите препоръчват още капсули, които представляват и вид ваксина за организма. Целта им е да се изградят блокиращи антитела, но да не се допусне усложнение след вирусната инфекция. Ако за децата е трудно да преглътнат тблетката, е по-добре да бъдат избрани под форма на прахчета, тъй като са по-подходящи за малките пациенти. За профилактика се предписва по една капсула дневно.

Силата на природата

Един от най-ценните дарове на природата е коластрата. Тя съдържа естествени имуностимулатори и фактори на растежа. В търговската мрежа се предлага коластра от крави във вид на хранителна добавка, подходяща за повишаване на защитните функции на организма както на възрастните, така и на децата.

Силата на хомеопатията

Много на актуална днес е хомеопатчината терапия. И нейната цел е да се стимулира имунната система така, че да може да се бори. Някои от  билковите препарати могат едновременно да спрат развитието на вирусната инфекция и същевременно да помогнат да се стимулира естественият имунитет.  Те представляват комплексно лекарство с уникално подбрани базови съставки и успешно подсилва естествените защитни механизми при кърмачетата и малките деца. В аптеките има и хомеопатични сиропчета, съдържащи няколко вида витамини и общоукперващи съставки.

Автор: Цветелина Терзиева

Консултант: д-р Анна Ванчева,

педиатър в МБАЛ „Здравето"

 

 

Сподели: