Здраве

Как да повишим имунитета

Силният имунитет е ключ към доброто здраве.

Как да повишим имунитета

Как обаче да стане това, особено ако искаме да зачеркнем лекарствата от списъка със средства в борбата с вирусните и простудни заболявания?

Чистота и оптимални показатели за влажност на въздуха

Подобряването на имунитета при децата не е възможно, ако мястото, където те прекарват повечето време, не е чисто и с нужната влажност на въздуха. За целта е необходимо да сведете до минимум нещата, които събират прах, като меки плюшени играчки, тежки килими и плътни завеси. Мокрото почистване на дома е желателно да се провежда поне 1-2 пъти седмично. В същото време подовете и другите повърхности трябва да се избърсват с чиста вода. Ако използвате прахосмукачка, проверете състоянието на филтрите й и ги сменете с нови, ако е необходимо. Овлажнителите за въздух и бактерицидните ултравиолетови лампи са добро решение, тъй като осигуряват достатъчно ниво на влажност и премахват всички опасни микроорганизми от помещението.

Разходки на чист въздух

Разходките навън, дори в студено време, са важна част от закаляването и повишаването на имунитета на детето. Изключение от това правило трябва да има само при при силен вятър и температура навън под 15 градуса.

Правилно хранене

В диетата на детето трябва да присъстват витамини, минерали, протеини, мазнини и въглехидрати в достатъчни количества. Освен това, подходящи за повишаване на имунитета при вирусни инфекции са препарати с екстракт от бъз, витамин С и витамин Д. Както е известно, витамин С укрепва кръвоносните съдове и повишава усвояването на желязото, а витамин Д има свойството да поддържа правилния растеж и развитие на костите.

Приемът на течности, особено ако детето е активно и прекарва много време в игри и други дейности, които изискват енергия, също е изключително важен за доброто здраве и силния имунитет.

Физическа активност

Много съвременни деца прекарват голяма част от времето си пред телевизора или на таблета. Имайте предвид обаче, че гимнастиката играе важна роля за хармоничното развитие на детето. Според специалистите именно гимнастиката и масажът са необходими още от първите дни след раждането. Ежедневното спортуване, дори за най-малките, в специализирани за целта места и с помощта на специалисти са най-доброто решение, ако искате да осигурите на детето здравословно и правилно развитие.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: