Здраве и красота

Как да се предпазим от рак на кожата?

Следващите два месеца са най-рискови за слънчево изгаряне.

Как да се предпазим от рак на кожата?

Често се смеем над яркочервения гръб на германеца, съсед по хавлия, или на лъщящото розово лице на шведката от нашия хотел. Вярно е, че бялата кожа е първата жертва на лятното слънце, но никой не е застрахован. Както знаете, слънцето става все по-вредно за хората, затова трябва да се предпазваме от вредното му влияние. Няма нужда да се разхождате по улиците с чадърчета като дамите от XVIII век. Тогава са го правeли, защото на мода е била бялата кожа. Сега е модерно да си мургав, но и... здрав.

1 Първо и основно правило - не позволявайте да се стигне до изгаряне на кожата ви.

2 Специалистите твърдят, че към рисковата група за рак на кожата спадат хората с повече от 50 бенки над 50-годишна възраст, такива със семейна анамнеза и пациенти, преживели транслпантация.

3 Най-застрашени от лъчите на слънцето са децата, затова трябва да ги мажете с висок фактор - от 25 до 50, в зависимост от възрастта.

4 Косата е своеобразна защита срещу слънцето. Децата обаче са с много тънка и често рядка коса. Затова те и възрастните мъже с голи глави трябва да бъда винаги с шапка или кърпа на открито.

5 Дерматолозите твърдят, че най-опасните часове са от 10 до 16 часа.

6 Колкото и да ви е топло, белите памучни ризи и панталони ще ви предпазят от вредното влияние на слънцето.

7 Ползването на слънцезащитен крем е задължително всекидневно условие за здравата кожа през цялата година, дори и през облачните дни. Следете козметиката ви да има едновременно UVA и UVB защита.

8 Нанасяйте слънцезащитния лосион 20 минути преди да излезете на слънце, тъй като е необходимо време да започне действието му.

9 Не използвайте слънцезащитна козметика с изтекъл срок на годност. Веднъж отворена, трябва да се изхаби в рамките датите, указани на опаковката.

10 Не ходете на солариум. Вредното му влияние върху кожата е вече доказано, просто в България нещата идват със закъснение. Не ставайте жертва на модата за сметка на здравето ви. Солариумът излъчва вредни UV лъчи, които могат да бъдат до 3 пъти по-интензивни от лятното слънце в средата на деня. В САЩ лицата под 18 години нямат право да посещават солариум, а специалистите обмислят как да го забранят и за възрастните американци.

11 Някои храни повишават защитните сили на кожата. Те съдържат витамините А, С и Е. Консумирайте повече червени боровинки, червен боб, къпини, артишок, сливи, ягоди, ябълки, череши, също риба и зърнени храни.

12 Като всяко друго нещо добре е веднъж годишно да посещавате дерматолог за профилактичен преглед на кожата.

Автор: Десислава Христозова

Консултант: д-р Весела Петкова - специалист

дерматология и венерология, естетична медицина

 

Сподели: