Нашият дом

Как да се справим с причинителите на безредие вкъщи?

Заредете се с търпение - отнема време човек да натрупа вещите си, отнема време и да се освободи от тях!

Как да се справим с причинителите на безредие вкъщи?

Заредете се с търпение - отнема време човек да натрупа вещите си, отнема време и да се освободи от тях!

 Здравейте, Ирина. Преди 7 месеца родих прекрасната си дъщеричка. С мъжа ми изкарахме курс в Училище за съвременни родители, от който научихме много и смятам, че с обгрижването на бебето ни се справяме повече от добре. Проблемът ми идва от факта, че не успявам да смогна с домакинските си задачи навреме. Те се натрупват и като резултат имам чувството, че живея в абсолютен безпорядък. Това ме изнервя и натоварва психически неимоверно. Има ли начин да се справя с това?

 Вяра Манолова, Бургас

Здравейте, Вяра.

Преди всичко - не се самообвинявайте. Проблемите, които дефинирате са общопознати. Жените, които сами отглеждат децата си, при появата им винаги изпадат в двоумение кое по-напред да захванат, за да се чувстват уютно вкъщи /особено при първото бебе, защото след второто вече някак си са претръпнали към „новия ред" в дома/.

Винаги най-важно е задачите да бъдат степенувани. Във вашия случай е напълно естествено детето да е на първо място. Домът - на второ. Моят съвет е - направете списък с нещата, които вършите и отхвърляйте по една работа на ден - само по една! Останалата част от времето си използвайте в ритъма, в който сте свикнала  и не се ангажирайте с предвиденото за следващия ден. Например: понеделник - пране - свършете всичко от изпирането до подредбата на сухите дрехи по шкафовете. През този ден не се товарете със сътворяването на кулинарни шедьоври, а вечерта, когато съпругът ви се прибере, сгответе някакъв аламинут. Вторник - пазар. Сряда - измиване на фаянс и т.н. Четвъртък - голямото готвене и т.н.

Но нека се върнем на въпроса за безпорядъка.

Много може да бъде казано за добре познатата фраза: неподреденото бюро е равнозначно с неподредения ум. Всъщност може би точно разпиленият  ум е виновник за разхвърляното бюро. Обърканият ум създава хаос и бъркотия в много отношения...

Прекрасна идея е да се отървете от нещата, които застояват отдавна в чекмеджетата, в гардероба ви, в гаража или мазето ви, в неотваряните вратички на шкафа ви, изчаквайки времето, когато ще потрябват отново /нещо, което след една година неизползване е почти сигурно, че няма да се случи/.

Добре, как да подходите към освобождаването от безредицата, за да е  успешно? На първо място се заредете с търпение и позитивизъм, защото се предполага, че това ще е един времеемък процес. Отнема време човек да натрупа вещите си, отнема време и да се освободи от тях. Появата на малкото ви съкровище е чудесен катализатор да направите тази материална революция СЕГА.

Преди всичко да започнем с една прекасна новина - вече има доста места, където можете да продадете ненужните вещи, създаващи безпорядък - ebay  и българските му алтернативни сайтове. Ако не сте наясно със ситемата, по която  работят тези „продавалници", просто отделете още малко време, за да прочетете помощните им материали. Всичко е измислено така, че да бъде максимално лесно за потребителя на услугата. Друг вариант е да дарите ненужните си дрехи, СД-та, книги. Сигурна съм, че познавате достатъчно хора, които истински биха се зарадвали и оценили нещата, които с месеци прехвърляте от едното рафтче на другото, от чекмеждето в кутията и т.н. За съжаление, нуждаещите се от „всичко" в страната ни са много...

И ТАКА, НЕКА ПОГЛЕДНЕМ НА НЕЩАТА ПО СЪЩЕСТВО:

СТЪПКА 1

Идентифицирай безпорядъка

Опитайте се да определите къде най-често „присъства" безпорядъкът и кои са вещите-паразити, причиняващи го. Много вероятно е да го откриете навсякъде -  и в откритите пространства /гараж, рафтове, балкони, дори кухненския плот/ и в закритите такива /шкафчета, чекмеджета, кутии/. Прегледайте внимателно вещите, които не сте използвали през последната година и се запитайте: „Много ли ще ми липсват при положение, че явно  не ги ползвам всеки ден?"

СТЪПКА 2

Дефинирайте нивото на преподреждане, което ще направите.

Съществуват: повърхностно ниво, средно и дълбоко ниво. Човекът, който определя нивото на преподреждане сте вие, но ако нямате много опит с това, ви съветвам да изберете повърхностното ниво.

Повърхностно ниво на справяне с безредието, продаване и откриване на точно място за всеки предмет.

Средно ниво  

Пълно изпълнение на „предписанието" от повърхностното ниво. След това започнете проверката отначало. Преценете кога за последен път сте ползвали дадената вещ, бихте ли имали нужда от нея в даден момент в бъдеще и каква емоционална връзка имате с нея? Запитайте се дали в следващите 5 години този предмет, който сега създава безпорядък, ще ви потрябва? Актуален ли ще е тогава и няма ли да предпочетете да си купите по-нов? Изчистването/освобождаването от създаващите безпорядък и застой предмети ще ви отнеме повече време, ако сте натрупали повече неизползваеми неща.

Дълбоко ниво

След като сте преминали през по-горните две нива, ако решите можете да стигнете докрай с тоталното прочистване от ненужни, създаващи безредие вещи. На този етап, хората се разделят завинаги с вещите - продават/ подаряват/ изхвърлят. Това е крайно почистване, за което повечето хора твърдят, че въздейства изключително освобождаващо и на ума. Почти всички хора притежават предмети, които имат голяма емоционална стойност /например вещи от детството/. Тях е добре да сортирате в подходящи кутии и да надпишете, а останалите неща, които пазите на принципа „да-имам-за-всеки-случай", са всъщност нещата, които  ще изхвърлите при дълбокото почистване.

СТЪПКА 3

Почистете всичко и се наслаждавайте на свободата си

Приберете  всичките вещи, които не използвате всеки ден в кутии с етикети и ги подредете на подходящо място. Така ще ви е по-лесно да откривате нещата, когато ви потрябват и от друга страна ще създаде система и ред. След тази стъпка вашият дом/офис ще бъде чист, освободен от безпорядъка и хаоса, а ненужните неща ще са открили новите си собственици. В полезрението ви ще останат само предметите, които използвате редовно.

Разбира се, че въпросното „упражнение" би било по-лесно изпълнимо, ако бъде изпълнено при наличието на помощник. Направете го, когато съпругът ви или някоя от бабите може да поеме гледането на дъщеря ви през деня. Отделете по един ден на „зона".  След като сте решили проблема с безредието на матриално ниво и умът ви ще започне работа по прочистване и преподреждане на живота ви. Уверявам ви, че ще се почувствате много, много по-добре, а организацията на домакинската работа ще се улесни многократно.

ПРЕПОРЪКА!

 Периодично организирайте такова прочистване и на детските вещи и дрехи. Предвид темпото на растеж и развитие на детето,  пространството на малчуганите се оказва най-претрупано от ненужни вещи - умалели дрехи, подаръци от любящи роднини, играчки.

1. Не се изкушавайте да запазвате старите шишета и лъжички, ако вече сте си купили нови такива.

2. Опитайте се да се въздържате и от редовното  закупуване на нови и нови пластмасови играчки - първо - децата винаги предпочитат играчките на родителите и вещите от бита /пластмасова бутилка с малко бобчета на дъното, би била в пъти по-интересна от сигнално жълта пвц дрънкалка и второ - ако искате да запазите вещите и за следващото дете - инвестирайте в здрави еко дървени играчки/.

3. Любимите умалели и добре изглеждащи дрехи съхранете за следващото бебе в надписани кутии или пликове с хартиени етикети.

 

Автор: Ирина Сарачинова, Life coach, 0888 775129 

 

 

Сподели: