Развитие и обучение

Как да въведем Монтесори метода у дома?

Ако вече сте чували за метода на Мария Монтесори, то вероятно нямате търпение да го пренесете и в своя дом.

Как да въведем Монтесори метода у дома?

Така ще берете от плодовете му в лицето на вълнуващото развитие на децата си.

За щастие, тази задача може да стане лесно и приятно, стига да спазите някои основни принципи. Методиката подчертава важността на реда и подредеността на средата за развитието на детето, особено през първите седем години от живота му. Нещо повече, Мария Монтесори описва конкретни стратегии за създаване на уютно и организирано пространство, благодарение на което малчуганите се чувстват спокойни и уверени да опознават света и себе си.

Ето как да пренесем тези принципи у дома, за да подпомогнем обучението на децата по метода на Монтесори.

Как да подредим и поддържаме реда вкъщи според метода Монтесори?

Според Монтесори играчките е добре да са подбрани според нуждите и интересите на детето, както и да се организират и съхраняват по лесен за възприемане начин. Например, малко на брой книги на ниско рафтче или библиотечка, така че да са достъпни за детските ръчички и да е очевидно къде трябва да бъдат прибрани след ползване. Подобни организации улесняват значително детето, когато трябва да прибира, и му помагат да се приучи на подреденост още от най-ранна възраст. 

Разтребете и организирайте играчките

Опитайте да разделите играчките по категории като цвят, форма или функция (музикални, пъзели, игри за усъвършенстване на фината моторика, ролеви игри и пр.). Помогнете на мъника да разбере логиката на подредба и ще видите как вкъщи ще започне да става по-спретнато и разтребено. 

Изхвърлете кошовете за играчки, защото те създават усещане за хаос. Вместо тях оставете само най-интересните играчки, като ги подредите в кутии или кошнички на лесно достъпни за детето места. Приберете всички излишни играчки, като периодично ги разменяте с тези, които вече са омръзнали (нека изминат поне 1-2 седмици).

Напишете правила за игра у дома

Ясните правила за игра са от съществено значение за ученето на детето и спазването на реда вкъщи. Те осигуряват структура и предсказуемост, които подсигуряват спокойствие и поле за развитие. Правилата трябва да бъдат конкретни, кратки и ясни, за да се избегнат недоразуменията и конфликтите. За да има резултат, трябва прецизно да се следи за спазването им.

Подберете играчки според Монтесори принципите

Изборът на играчки е съществен елемент от изграждането личността на детето и успешното прилагане на Монтесори метода. За предпочитане са тези, които стимулират активността и мисленето на мъника:

За бебето – дървени дискове, които влизат един в друг, или кутия с топче, което се пуска отгоре и излиза от другата страна, са в пъти по-развиващи от светещ, пеещ и танцуващ кактус. Затова приберете интерактивните играчки и се насладете на разгръщането на потенциала на съкровището си чрез активни и пълноценни занимания.

Със съчетание на организирана среда, ясни правила и подбрани играчки, можем да създадем условия по метода на Монтесори, които стимулират ученето на децата. Това не само ще им помогне да се ориентират по-лесно и да поддържат ред, но и ще ги подготви за успешното им бъдеще.

Автор: Мила Томова-Прусийска

Магистър по предучилищна педагогика и сертифициран Монтесори педагог. Специализирала в емблематични Монтесори детски градини в България и Италия. Домакин, организатор и лектор на множество обучения за родители. Основател на Двуезикова школа Къща на децата „Мила Монтесори“ – Плевен, за деца от 2 до 7 г. Съосновател на Montiway.bg – Монтесори помощникът у дома. Майка на две деца.

 

Сподели: