Семейно здраве

Как да запазим по-дълго пресни плодовете на природата

Много преди да настъпи ерата на фризера, хората са знаели как да съхраняват в сурово състояние плодовете на природата и да запазват ценните им хранителни свойства.

Как да запазим по-дълго пресни плодовете на природата

Много преди да настъпи ерата на фризера, хората са знаели как да съхраняват в сурово състояние плодовете на природата и да запазват ценните им хранителни свойства. И макар в днешно време пазарът на хранителни продукти да не изисква запасяване, а замразяването да е винаги надеждната алтернатива, добре е да знаем някои изпитани практики на дедите ни как да съхраняваме здравословно пресните храни за семейството.

Пресните плодове и зеленчуци е най-добре да се съхраняват на проветриво, тъмно и сухо място в щайги или в сандъци от летви. Плодове като ябълки и круши се обвиват поотделно в хартия и се нареждат в щайги или касети, поставени една върху друга. Касетите трябва да са на разстояние най-малко 20 см от стената. Преди да се наредят плодовете, касетите се застилат с хартия, а на дъното и под капака по възможност трябва да се постави пласт от мек талаш. Дръжките на плодовете могат да се потопят в топъл парафин. Оптималната температура е между 1 и 5 градуса.

Лимоните могат да се запазят по-дълго време пресни, ако се поставят в буркан с прясна вода, която трябва да се сменя ежедневно. Те също могат да се увият в тънка хартия и да се потопят в стопен парафин. След това се нареждат в сандъци и се съхраняват на тъмно и сухо място.

Грозде пък може да се запази в щайга с дървесни стърготини. Чепките се нареждат така, че стърготините да ги покриват.

По подобен начин могат да се съхранят пресни извън фризера пиперки и домати. Пиперките се запазват до 2-3 месеца, като се завият поотделно във вестници и се наредят в щайги, които също се обвиват в хартия.

Доматите се обират зелени и се оставят да доузреят при температура 10-12 градуса по Целзий. Нареждат се на един или на два реда в щайги, поставени една върху друга. Те също могат да се завият в хартия. Друг начин е доматите да се оставят да доузреят и върху стъблото, което се изскубва заедно с плодовете и се окачва в помещение, където температурата през зимния сезон не се понижава под 0 градуса. При това съхраняване доматите наедряват, тъй като поемат хранителни вещества от изскубнатото стъбло и листата.

Най-добрият начин за съхранение на кореноплодните е нареждането им в слоеве от пясък, който може да е речен или кариерен. Кореноплодните се поставят на пластове, като всеки пласт се изолира с 2 см пясъчен слой. Най-отгоре се насипват 10 см пясък, а след застудяването - 15-20 см почвен пласт.

Празът се заравя във влажен пясък, като преди това се отрязват част от корените и листата. За да се съхрани най-добре, от време на време пясъкът трябва да се навлажнява - съветват опитните хора. Лукът и чесънът на глави предварително трябва да се сушат на сянка, след това се окачват на сплитки на проветриво място да доизсъхнат и се прибират окачени на тъмно. Ако са на глави, се разстилат върху метална мрежа или се насипват в щайги. Киселото зеле, киселите краставички и другите ферментиращи бързо продукти трябва да се държат по-далеч от картофите, плодовете и пресните зеленчуци.

Листните подправки могат да се съхраняват замразени или изсушени. Преди да се замразят, листата се измиват добре и се накъсват или нарязват. Най-удобно е да се замразят във формички за лед, защото ледените кубчета лесно се натрошават направо в тенджерата. Подправки като магданоз и копър могат да се замразят и в малки найлонови пликчета.

Сушенето изисква проветриво място, където подправките се окачват да висят или пък се разстилат на недиректна слънчена светлина. Правилно изсушени, те запазват качествата си месеци наред, стига да се съхраняват в плътно затварящи се съдове.

Закупените подправки също се държат поотделно в плътно затворени съдове. Не е добра идея да се слагат в пликчета, натъпкани в една кутия или чекмедже. Така ароматът им намалява или се смесва с други миризми.

Семената и особено ядките, ако не се съхраняват правилно, могат да се превърнат в отрова. Те задължително трябва да са добре изсушени и да се държат в непрозрачна опаковка и на прохладно място. Ако се съхраняват в дишащи кутии и се държат в сухи проветриви места без пряка слънчева светлина, това е гаранция, че в тях няма да се образуват опасните плесени и афлатоксини - твърдят лекарите.

Някои, които са с високо съдържание на мазнини, например кокосов орех, фъстъци (макар, че те не са същински ядки), лешници и др., могат да гранясат и се препоръчва да се съхраняват в хладилник.

 

Автор: Тони Тодорова

 

 

Сподели: