Семейно здраве

Как една клетка променя цял човешки живот

Cryo-Save се утвърди като световен лидер в частното клетъчно банкиране на стволови клетки, изолирани от кръвта и/или тъканта на пъпната връв. В момента клонове на Cryo-Save има в 40 страни. Компанията инвестира в пет високотехнологични лаборатории за обра

Как една клетка променя цял човешки живот

Cryo-Save се утвърди като световен лидер в частното клетъчно банкиране на стволови клетки, изолирани от кръвта и/или тъканта на пъпната връв. В момента клонове на Cryo-Save има в 40 страни. Компанията инвестира в пет високотехнологични лаборатории за обработка и съхранение на проби, намиращи се в Белгия, Германия, Франция, Дубай и Индия. Тъй като над 25 хиляди семейства по целия свят ежегодно се доверяват на банката за съхранение на стволови клетки, ние решихме да се обърнем към медицинския директор на най-голямата в Европа лаборатория за обработка и съхранение на стволови клетки Сали Сенит, за да ни разкаже какъв е процесът на работа в Cryo-Save.

Сали Сенит е майка на три деца и анестезиолог по професия. На какво друго, освен на спасяването на човешки живот, може да посвети времето си една майка?! Тя е британка, омъжена за южноафриканец. Постоянно пътува, работи с много хора, контактува на много езици, ръководи екип от над 30 висококвалифицирани специалисти. Разговаряме с нея за процеса по вземането на стволови клетки за съхранение и търсим отговор на въпросите, които вълнуват бъдещите майки, колебаещи се дали да направят тази важна стъпка в първите мигове от живота на тяхното бебе.

Каква е предварителната подготовка за вземане на стволови клетки?

На първо място, бъдещата майка трябва да реши дали иска да съхрани стволови клетки в обществена или в частна банка. На второ, тя трябва да разбере дали в болницата, в която ще ражда, извършват тази процедура и да говори за това със своя лекар. Накрая е нужно да се обърне към банката, която си е избрала, за да се запознае с нейната работа, начина на съхранение на стволовите клетки и хода на цялата процедура. Когато се свърже с нас, тя ще бъде запозната подробно с всичко необходимо. След това ще се подпише договор за съхраняването.

Каква е процедурата, ако жената избере да го направи в Cryo-Save?

Ако избере нашата лаборатория, тя ще получи комплект за вземане на проба. Той е специално разработен за целта, легитимиран и сертифициран от контролиращите органи. Когато бебето се ражда, е добре екипът, който ще взима стволови клетки, да знае дали то ще се ражда по естествен път или чрез секцио.

Много е важно да знаете, че лекарите са обучени да взимат стволови клетки и няма никакъв риск за здравето или живота на майката и бебето.

Кръвта се взима от пъпната връв след раждането на детето и самото бебе не се докосва по никакъв начин. След това кръвта се поставя в специално приготвения комплект и се отнася в банката за обработване и съхранение на стволовите клетки. Ще ви бъде показана документацията и начинът на поставяне на материала.

Какво количество стволови клетки е необходимо за съхранение?

Количеството е различно. Има нещо много важно, което трябва да знае всяка бъдеща майка. Стволовите клетки в бебешката кръв са много по-качествени от тези в моята или вашата кръв, тъй като те са абсолютно чисти и незасегнати от околната среда - микроби, вируси, стареене и т.н. Затова е много важно да се разбере, че не е от значение толкова количеството, колкото тяхното качеството. Стволовите клетки, с които се раждаме са млади и свежи. Те са богатство!

Все пак броят на стволовите клетки, които се извличат, е около 100 000.

Съхранението на стволови клетки - защо жените да го правят изобщо?

Това е много добър въпрос. В момента тече процес на опознаване възможностите и прилагането на практика на стволовите клетки. Но историята вече записа случаи на излекувани деца след използването им. Най-много стволови клетки могат да се извлекат от пъпната връв и това се случва само веднъж в живота. Освен това те имат най-силно влияние върху заболяването, когато са автоложни (собствени). Когато са взети от брат/сестра, шансът е голям, но по-малък от този при автоложните.

Възможно ли е стволови клетки да се използват за лечението на друг човек, освен на техния собственик?

Да, но тогава шансът за успех е по-малък. Ако имате едно дете и то, не дай Боже, се разболее от онкологично заболяване, могат да се използват стволовите клетки на неговия брат/сестра. Добре е да знаете, че ако не сте съхранили стволови клетки на първото си дете и се колебаете дали да го направите при раждането на второ, неговите стволови клетки могат не само да спасят живота му, но и този на неговите братя/сестри. Стволови клетки се даряват и за хора извън семейството. Шансът за успех е по-малък, но все пак го има.

При какви заболявания се използват съхранените стволови клетки?

В клинични проучвания е доказано, че стволовите клетки са използвани успешно за лечението на детска церебрална парализа, онкологични заболявания на трахеята, кожни заболявания, анемия на Фанкони, левкемия и още над 70 заболявания.

Как да убедим майките, че това не е фантастика, а реалност?

Майките могат подробно да се запознаят с работата на нашата лаборатория. Винаги могат да получат обратно взетия от техните бебета материал. Представете си, че се разболявате от грип. Какво правите - отивате в аптеката и си купувате необходимите лекарства, защото те са там, наредени и подготвени за вашето излекуване. Ако се появи по-сериозно заболяване обаче, вие не можете да си купите лекарството от аптеката. Ето защо трябва да се погрижите за това предварително - да съхраните стволови клетки на вашето бебе, защото това се случва веднъж в живота. Искрено пожелавам никога да не ни се наложи да върнем съхранени клетки. Дано на никого никога не му се налага да ги използва, но все пак, ако това се случи, е много важно да ги имаме.

Свързахме се и с Дани Енева - изпълнителен директор от тъканна банка Cryo Centre Bulgaria, за да ни разкаже за постиженията на компанията в последните години.

С какви резултати може да се похвали Cryo-Save?

6800 семейства се довериха на Cryo-Save през последното тримесечие на 2010 г. Toва е най-добрият резултат на компанията за годината. Общият брой проби в Cryo-Save Group до момента са 150 000. Над 60% от клиентите през тази година са избрали "комбинирана услуга", включваща стволови клетки от кръвта на пъпната връв (хемопоетични) и стволови клетки от самата пъпна връв (мезенхимни).

Разкажете ни за съхранението на тъкан.

Първоначално се е смятало, че пъпната връв има отношение само към кръвоносните съдове. Учените доказаха, че тъканта между кожата и кръвоносните съдове, наречена "Вартонова пихтия" е един от най-богатите източници на мезенхимни стволови клетки. Тя съдържа още и прогениторни клетки, които са значими за регенерирането на тъканите след увреда. Прогнозата при използването им за целите на клетъчната терапия се свързва с лечението на сърдечно-съдови заболявания и вътрешни заболявания като инфаркт на миокарда, аномалии на черния дроб и диабет. Могат да бъдат използвани за възстановяване на роговица, кости, хрущяли и рани. От началото на 2011 г. в България компанията предлага и най-новата си услуга "CRYO LIP" - стволови клетки, извлечени от мастна тъкан. Cryo-Save е една от първите в света банки за съхранение на стволови клетки, която въведе тази услуга в Европа.

ПРОГРАМА "3 в 1"

Програмата „3 в 1" е най-новата услуга, предлагана от Cryo-Save. Тя дава възможност за едновременно вземане на стволови клетки от детето - хемопоетични, изолирани от кръвта на пъпната връв и мезенхимни, добити от тъканта (фрагмент от пъпната връв) и майката - мезенхимни стволови клетки, изолирани от мастна тъкан. Освен всички предимства за детето, които носи услугата CORD+, при "3 в 1" има предимства и за майката. Взетите от нея клетки имат потенциала да бъдат използвани при лечение на системни, дегенеративни и автоимунни заболявания. Те могат да бъдат прилагани за лечение на всякакви травми. Наред с това имат бъдеще и в козметичната медицина, особено при липофилинг и извайване на тялото.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: