Здраве

Как изглежда новороденото

Голяма глава, дълги нокти, затворени очи...

Как изглежда новороденото

Вече сте в 9-ия месец от вашата бременност и нямате търпение да прегърнете рожбата си. Трябва обаче да сте подготвени за предизвикателствата, които ще ви поднесе появата й на бял свят. Не бива да се стряскате, когато не ви чуе и види, или пък когато евентуално по кожата й се появят петна и пожълтее. Това са само част от особеностите на новороденото, които не трябва да всяват паника. Ето какво е характерно за главата, слуха, зрението... на новороденото.

Глава

Може би ще ви се стори малко смешно вашето мъниче, тъй като главицата му не съответства на пропорциите на телцето му. Факт е, че главата на всяко новородено заема една пета от ръста му - много повече, отколкото е съотношението при възрастните. Реално обиколката й е 34-36 см.  Освен това черепът на бебето се състои от няколко части, които срастват напълно чак към 18-ия месец. Тази особеност позволява главичката на малкото същество да премине по-лесно през детеродния канал на майка му. Именно за това някои бебета са със закривена или удължена главичка. Тя обаче се оправя до 2-рия 3-тия месец. Възможно е също при раждането мъничето да получи подутини, които постепенно изчезват през първите седмици.

При всяка консултация педиатърът ще проверява черепчето и ще ви информира как върви срастването. Това може да не стане толкова бързо, колкото на вас ви се иска. Всъщност укрепването на черепа е индивидуално за всяко бебе.

Слух

Не бива да се стряскате, ако вашето дете не реагира на гласа ви. Доказано е, че в първите десетина дни бебетата не чуват добре. Полезно ще ви бъде да знаете, че слуховият нерв се развива постепенно през първата годинка, затова и слухът на мъника се формира постепенно. След кратко време рожбата ви ще започне добре да долавя гласа ви - тя ще го разпознава не само с ушите си, но и с тялото си (става въпрос за така наречената тъканна проводимост). За да развивате слуха на малкото същество, трябва да му говорите. Освен това е добре в дома ви да звучи тиха и спокойна музика.

Зрение

Бъдете подготвени, че когато се роди вашето съкровище, няма често да ви удостоява с поглед. Това е така, тъй като при новороденото очният нерв не е завършил своето развитие и затова то повече време прекарва със затворени очи. Малкото не може добре да фокусира, но ако приближите лицето си на разстояние около 20 см, ще забележите, че движи очите си и си променя изражението. Многообразието на цветовете не му е познато, но успява да различи светло и тъмно. Най-рано започва да разпознава жълт и червен цвят, затова нека играчките му са в тези тонове.   

Подуване на млечните жлези

С този проблем могат да се сблъскат не само момиченцата, но и момченцата. Ефектът от него е подуване на гърдичките, дори от тях може да потече мляко. Причина за това са хормоните на майката, които са достигнали до бебето чрез пъпната връв. Подуването преминава само и не се прави нищо, за да изчезне по-бързо.

Вагинално течение

Причина за него също са хормоните на майката. Секретът е бял и гъст. Ако и вие имате такъв проблем, нищо не правете, просто изчакайте нещата да се оправят сами.

Нокти

Вашето мъниче най-вероятно ще се роди с „маникюр". Обикновено ноктите на новородените са дълги, но за сметка на това меки и крехки. Проблем може да се появи, когато съкровището ви размаха ръчички и се одраска с някой счупен нокът. Ето защо той трябва да се изравни с фина пила. Ако трудно се пили, трябва да го изрежете с бебешка нокторезачка или бебешка ножичка. Първият козметичен инструмент е с ограничител, така че да не отрежете, без да искате, по-навътре. Вторият - с притъпени върхове, за да се избегне рискът от нараняване, ако бебето мръдне или дръпне ръчичка. Въпрос на избор е с какво ще оформите счупения нокът на мъника. Трябва да се обърне внимание и на начина на изрязване на роговите образувания - необходимо е да ги намалявате по права линия, за да не врастват в кожата.

Пъпната връв
Остатъкът от пъпната връв трябва да изсъхне и да падне от само себе в рамките на една седмица. Не бива да се опитвате да ускорявате този процес. Единственото, което може да правите, е да почиствате внимателно пъпната раничка с памуче, натопено в спирт, и да внимавате да не я мокрите при къпане.
Повикайте лекар, ако пъпната връв кърви или ако кожата около нея се зачерви или подуе, тъй като това може да е признак за възпаление.


Автор: Даниела Николова
Консултант: д-р Татяна Стоева - педиатър, Детска клиника,УБ „Лозенец - София", МЦ „Детско здраве", тел. 0888 22 30 62

 

 

Сподели: