Детска психология

Как на научим детето на благотворителност

Благотворителността е предхождана от разбиране и съпричастност към страданието на другия.

Как на научим детето на благотворителност

Благотворителността е предхождана от разбиране и съпричастност към страданието на другия. Въпреки че тези способности биват възпитавани у личността още в най-ранна възраст, едва ли има наръчник, в който можем да открием формулата за възпитание на човешките добродетели, отговорни за извършването на благотворителна дейност или желание да помогнем на другия. Много от децата трудно съзнават в какво се състои смисълът на тази думичка и как точно се извършва това дарение. Нещо повече, мъниците трудно успяват да разберат защо е добре да си дадат играчките на някого, след като все още си ги харесват, макар и отдавна прибрани в някой кашон.

Как да изградим у детето си способността да споделя своите вещи?

Не е лесно да насочим вниманието на едно дете върху преживяванията на някой друг. Децата са толкова завладени от собствените си емоции, импулсивни желания и потребности, че изобщо не приемат възможността друг да е по-значим от тях в определени моменти. Много от мъниците, особено между 2 и 4-годишна възраст, не желаят да споделят любимите си играчки с други деца и опонират бурно, дори агресивно. Ето защо, попаднали в подобна ситуация, не е уместно да обясняваме веднага кой е прав, кой е крив и защо е добре да бъдем отстъпчиви. Детето ви ще е много по-готово да ви чуе, ако първо му разкажете някоя подходяща приказка у дома и след това го върнете в неприятния момент на детската площадка. Можете да поиграете и на някоя игра, измисляйки сюжет на подобна тематика. Целта е детето ви само да достигне да заключение, което да е в помощ на чуждите потребности. Ваша е задачата да обясните какво се крие зад желанията на другите и какъв е смисълът на емпатийното поведение.

Не бързайте! Давайте добър пример със своето поведение

Добре би било да споделяте случки от вашето детство, в които сте проявили благородство и сте помогнали на някого безвъзмездно. Постарайте се да говорите увлекателно и емоционално. Не използвайте сложни и дълги обяснения. След като детето чуе вашата история, не бързайте да му давате съвети или да правите изводи и препоръки. Дайте време на малкото дете. Нека то да разсъждава спонтанно върху разказа ви, а вие просто попитайте : „Сещаш ли се за такъв момент в игрите с твоите приятели?" или „Искало ли ти се е и ти да постъпиш така с някого?", „ Може би и ти имаш желание да помогнеш на човек в беда?". Бъдете сигурни, че вашият разказ няма да се окаже излишен. Вероятно детето ви също е усетило желание да помогне на някого - насърчавайте го, нека сподели подробности около случката и заедно обсъдете различни варианти за действие.

Намерете благотворителна кауза, в която да се включи цялото семейство

Не е трудно в наши дни да се намерят хора и съдби, нуждаещи се от подкрепа във вид на благотворителност. Във всеки град има някое дете или възрастен, за които се знае, че имат нужда от помощ. Нещо повече - редица държавни институции (помощни училища, детски центрове и пр.) обявяват необходимостта си от различни вещи или дейности в полза на тези, за които се грижат. Изберете си кауза! Направете детето си активно в разучаването на случая и поговорете с него за смисъла на това, което се готвите да направите. Ако сте решили да събирате пари, то купете специална касичка и се уговорете всеки да пуска своите останали монети в края на деня. После заедно пребройте събраните средства и позволете на детето само да определи кога и как да ги дарите.

Посещавайте благотворителни базари

На тях, освен да дарите нещо, можете да се сдобиете и с някоя ръчно изработена вещ или нещо практично за дома. Винаги разказвайте на детето си защо искате да пазарувате точно от този щанд и каква е целта на средствата, които се събират. Купете нещо, което ще е от полза на вашето дете или просто му харесва. Поставете покупката на видно място у дома и разказвайте какво символизира тя, когато имате гости или докато приятелчетата на вашето мъниче хапват по сандвич у дома.

Ако сте решили да изпращате картички за Коледа, то обиколете коледните базари и със сигурност ще откриете павилиони на различни фондации и сдружения, предлагащи коледни украшения и картички, изработени от хора и деца, нуждаещи се от подкрепа. Купето по нещо малко и зарадвайте свои далечни роднини. Детето ви със сигурност ще запомни този момент.

Заведете детето си на благотворителен концерт или спектакъл

Изберете подходящо събитие, което ще бъде интересно за детето ви. Дали ще е детски благотворителен концерт или театрална постановка - сами преценете. Важното е да се съобразите с детските интереси и предложения. Разкажете на мъничето за целта на благотворителната кампания и проследете какво се случва с хората, на които сте помогнали.

Опитайте сами да организирате благотворително събитие

Добре би било, ако заедно с учителите и децата от детската градина организирате тържествено събитие, на което да бъдат събрани пари или други средства в полза на някое бедно семейство или дете. По този начин ще затвърдите концепцията, че стига да имаме желание, винаги можем да помогнем на човек в нужда. Емоциите, които децата ще изпитат от направеното добро, със сигурност ще оставят трайни следи в паметта им.

Когато надеждите умират последни

Понякога въпреки помощта и желанието ни каузата, която подкрепяме завършва по трагичен начин. Ако това се случи и при вас, не се притеснявайте да споделите това с детето си. Нека то е наясно, че не всичко зависи от нас и понякога приказките от живота не завършват с хепиенд. Възможно е да насочите усилията си в полза на нещо друго и да насърчавате идеите за безвъзмездна помощ и подкрепа. Вярата и безбройните примери за щастлив живот след преживяна трудност са само малка част от причините, които могат да ни вдъхновят за бъдещи добри дела.

Автор: Нина Василева

Психолог-психотерапевт

 

 

Сподели: