Раждане

Как се чувства бебето по време на раждане

Раждането безспорно е най-вълнуващото събитие в живота на всяка жена, а моментът няма как да се изрази с думи - той трябва да се преживее!

Как се чувства бебето по време на раждане

И докато майката може да опише всичко с най-малки подробности, рожбата й няма как да направи това. А тя е точно толкова активен участник в процеса, колкото и мама.

Какво се случва с новороденото в момента на раждането?

За да отговорим на този въпрос, ще се допитаме до един особен раздел в психологията - периналната психология (pery - около и natalis - отнасяща се към раждането), която изучава как самата бременност, раждането и периодът непосредствено след това влияят на психиката и поведението на човека за в бъдеще.

Ето как става това:

Земетресение с висока степен = разрушение

Когато раждането започне, контракциите на матката като усещане за бебето се оприличават със земетресение и рушащи се сгради наоколо.

Предателство за първи път

В този момент бебето се чувства предадено, защото едва ли не искат да го изгонят от досегашното удобно място, където е било толкова дълго време.

Хаос

След това настъпва хаос - детето не разбира какво се случва с него и най-вече защо това е така.

Дълго и трудно пътешествие

За капак на всичко описано, мъничето се отправя на дълго и трудно пътешествие през родовия канал и няма как да си представи какво го очаква накрая.

Безграничен страх

Всичко това е съчетано с огромна доза страх и чувство на безпомощност.

В резултат някои бебета бързат да излязат навън, каквото и да значи това, други с всички сили искат да се върнат назад към сигурното, а трети от страх отказват да помръднат.

Психолозите считат, че точно както реагират новородените по време на раждането пред страха от неизвестното, по същия начин ще отговорят и един ден като големи хора, когато им предстои нещо подобно.         

Помощ от мама

Наред с всички неприятни и странни усещания, които детето изпитва по време на раждането, трябва да добавим и хипоксията, която безспорно предизвиква още повече страх и паника у мъничето. Ако точно в този момент детето усети негативните емоции от своята майка (съжаление, ярост, заричане, че това няма да се повтори, гняв) за в бъдеще може да развие невроза.

Бременността и раждането определят подсъзнанието на човека и влияят на всички етапи от неговото по-нататъшно развитие.

Ако бъдещата майка осъзнае, че детето е активен участник в процеса на раждане, тя ще се опита да не се фиксира само и единствено върху себе си и това, че я боли например, а ще помисли и за бебето. Ще разбере, че не само на нея й е трудно, и ще се постарае да помогне и на детето, а това би могло да доведе до много по-леко и безпроблемно раждане и за двамата.

Въпреки препятствията, през които преминава бебето по време на естествено раждане, те са от изключително значение за формиране на такива черти от характера, като търпение, адаптивност, целеустременост, борбеност и др. Оперативното раждане не е алтернатива, тъй като лишава детето от този ценен първи опит. То следва да се прилага само при застрашаващи живота на бебето или майката ситуации.

 

Автор: Нели Христова

 

 

Сподели: