Раждане

Как започва раждането?

За какво се замисля всяка майка с приближаването на раждането? Разбира се, за това кога ще започне и как ще мине.

Как започва раждането?

През дългите девет месеца на очакване и нееднократните общувания с лекаря, всяка майка изгражда своя представа за това как стартира този толкова важен процес. Вариантите не са много и е почти невъзможно да не ги забележите, особено ако сте подготвени на какво да обърнете внимание.

ПРЕДВЕСНИЦИТЕ!

С наближаването на предполагаемата дата на раждането бъдещата майка може да забележи някои промени в тялото си, съпроводени от нови усещания. Единствената им задача е да направят раждането възможно.

- Подготовка на шийката на матката. По време на бременността тя е плътно затворена, дълга (3-4см), с дебели плътни стени, може да е леко изместена встрани или назад. Към началото на раждането шийката започва да омеква, да се скъсява, краищата й изтъняват, заема централно положение. Може да започне леко да се разтваря. Ключова роля в подготовката на шийката играят хормоните и подготвителните контракции. Те са своеобразна тренировка на матката и представляват стягания на корема, понякога леко болезнени, с продължителност около10-15 сек. Тези контракции не прогресират, т.е. продължителността им не се увеличава и интервалът между тях не намалява.

- Падане на слузестата запушалка, която затваря шийката на матката. Това е слузеста субстанция, в количество от 1-2 чаени лъжички. Като правило е прозрачна, може да бъде с лек жълтеникав оттенък, да съдържа кървави жилки. Падането на слузестата запушалка (ако не е съпроводено от кръвотечение или изтичане на околоплодни води) не изисква някакви особени действия от страна на майката.

- Бебето слиза в малкия таз. Специалистите наричат тази позиция изходна или стартова - като спортист на старт, детето само чака сигнал.

ВРЕМЕ ЛИ Е?

Раждането започва с контракции - болезнени съкращения на маточните мускули. Могат да се различават по сила и продължителност. В някои случаи контракциите започват като слаба тежест и тъпа болка ниско долу в корема, при други - пристъпообразни вълни, обхващащи корема и кръста. При силно напрегнатите жени контракциите понякога могат да са съпроводени и с гадене. Ако контракциите наистина са започнали, то значи до раждането на бебето остават около 10 часа.

Случва се раждането да започне с изтичане на околоплодните води. В такава ситуация не трябва да се бавите, а веднага отидете в родилния дом. Преди това следва да обърнете внимание на качеството на водите. Те трябва да бъдат:

- светли;

- прозрачни;

- могат да съдържат бели слузести нишки;

- без мирис.

Ако водите са изтекли без наличието на родова дейност (контракции), жената се поставя под наблюдение в болницата и, ако се налага, се предприемат мерки за предизвикване на раждането.

БЕЗ ПАНИКА!

И така, ако до момента на появата на контракциите или изтичането на околоплодните води все още не сте стигнали до родилния дом, то преди всичко трябва да се успокоите - суетата не е добър помощник.

- Ако сте почувствали, че контракциите действително са започнали, заемете удобно положение (на леглото или на кресло) и пробвайте да засечете продължителността им и интервала между тях. Ако контракциите са кратки и са между 20-30 минути, значи до появата на бебето има още време и може без да бързате да се подготвите (например, да си вземете душ), да съберете всичко необходимо и да се отправите към болницата. Ако имате уговорка с лекар, обадете му се, когато установите през какъв интервал са контракциите и с каква продължителност. Опишете му как се чувствате, безпокои ли ви нещо и се разберете кога да тръгнете към болницата. В идеалния случай в родилната зала трябва да се окажете преди контракциите да станат през 5-6 минути.

- Ако раждането е започнало с изтичане на околоплодните води, няма какво да чакате и трябва бързо да тръгнете.

- Преди да тръгнете към родилния дом, трябва да се обръснете и да махнете лака от ноктите си.

- Не се отнасяйте лекомислено към случващото се. Ако са ви изтекли водите, не приемайте обезболяващи средства и не си взимайте вана (особено гореща). Това не само увеличава риска от развиване на инфекциозни усложнения за вас и детето, но повишава опасността от кръвотечение, отлепване на плацентата и емболия.

ПО СПИСЪК

Помнете, че тръгвайки към родилния дом, всяка майка трябва да носи в себе си следните вещи:

- документи - лична карта, обменна карта (издава се от лекаря, водещ женската консултация) и направление за хоспитализация (издава се от лекаря, водещ женската консултация или от личния лекар на жената);

- дрехи - удобна нощница, халат, джапанки и чорапи;

- бельо - долно бельо за еднократна употреба, сутиен за кърмачки;

- тоалетни принадлежности - кърпа, четка и паста за зъби, лигнин/дамски превръзки, сапун - за предпочитане течен, тоалетна хартия, гребен, гримове;

- телефон, зарядно за телефона, книга/списания.

Различните болници могат да имат различни изисквания към вещите, необходими за престоя в болницата. Най-добре е предварително да се информирате какво ще ви е необходимо именно в болницата, в която ще раждате.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

Сподели: