Здраве

Какви храни да избягваме при кърмене

След 9 месеца бременност и сериозни ограничения в консумацията на определени храни и напитки, новите кърмачки неизбежно се вълнуват от следните въпроси:

Какви храни да избягваме при кърмене

Какво не трябва да се яде по време на кърмене? Забранени ли са някои храни?

Започваме с добра новина - няма храна или напитка, която да е напълно забранена за кърмачки. Повечето кърмещи майки спокойно могат да придържат към обичайното си меню, стига то да е добре балансирано. 

Има една уловка - позволено е да се консумира всичко, но умерено. Трябва да се следят реакциите на новороденото към храните, приемани от мама. 

И въпреки че няма изричен списък от забранени храни, изброихме някои продукти, които е добре да ограничиш, докато кърмиш:

 • Кафе и енергийни напитки - немалко количество кофеин от напитката ти неизбежно ще премине в кърмата. Кофеинът може не само да причини безсъние и раздразнителност на бебето, а да понижи желязото в кръвта му и оттам нивата на хемоглобин. Експертите препоръчват да се пие не повече от 1 чаша кафе на ден или изцяло да се премине на безкофеиновия му вариант.
 • Шоколад - той съдържа алкалоида теобромин, действащ по сходен начин с кофеина.  Спокойно можеш да хапнеш парченце или две какаова наслада на ден, но не прекалявай. 
 • Цитруси - тези плодове са силно киселинни и могат да раздразнят малкото стомахче на бебето, а оттам косвено да причинят дори и обрив под пелената. Замести цитрусите с други, богати на витамин C плодове като папая, ягоди или манго.
 • Броколи, лук, карфиол, зеле и краставици  - могат да причинят газове на новороденото. Консумирай умерено.
 • Риби с високо съдържание на живак - живакът се отразява негативно на неврологичното развитие на бебето. Не хапвай риба тон повече от веднъж седмично.
 • Алкохол - лесно преминава в кърмата и се отразява негативно на развитието на бебето. Изследвания обаче показват, че 1-2 чаши вино или бира на седмица не оказват влияние върху мъничето. Все пак лекарите препоръчват да минат 2 часа след консумирането на алкохол, преди да накърмиш бебчо.
 • Фъстъци - ако някой в твоя род има алергия към фъстъци, избягвай да ги похапваш, защото има вероятност същата алергия да се отключи в бебето. Липсват обаче научни доказателства за обратното - че ако не ядеш фъстъци, със сигурност ще предпазиш бебето от тази алергия.
 • Магданоз и мента - ако ги приемаш в големи количества, могат да намалят количеството на кърмата ти.
 • Млечни продукти - бебетата могат да се окажат алергични към краве мляко. Ако се появят симптоми като повръщане и колики у бебето след като консумираш мляко, изключи напълно тази храна от менюто си, докато отбиеш.
 • Чесън - някои бебета не понасят миризмата му (а тя започва да се усеща и в кърмата!).
 • Люти храни - могат да изнервят някои мъничета, но не се наблюдава твърде често.
 • Царевица - алергията към царевица е относително често срещана при новородени и причинява обриви.

Кои храни са най-полезни за кърмачки?

 • Авокадо - добър източник на витамини от група B, витамин K, калий, фолиева киселина, витамини C и E. Засища успешно.
 • Ядки - съдържат ценни минерали като желязо, калций и цинк. Източник на протеини, считат се за храни, които подпомагат лактацията. 
 • Бобови култури и кълнове - добър източник на протеини и фитоестрогени, също подпомагат лактацията. 
 •  Зеленолистни зеленчуци - според някои проучвания, кърмачетата, чиито майки са се хранели със зеленолистни зеленчуци, по-лесно се захранват и обичат тези полезни продукти след време. 
 • Семена - имат високо съдържание на протеин. Част от тях са богат източник на фибри, калций и магнезий. Сред най-препоръчваните семена са суперхраните - чия и конопено семе.

Кои продукти спомагат за по-леко кърмене? 

Възглавниците за кърмене от Baby.bg са полезен аксесоар за всяка кърмачка, особено в началото. Те осигуряват опора за теб и бебето ти и окуражават правилните пози за кърмене. Когато поставиш бебето на възглавничка в скута си, тя ще го повдигне точно до гърдите ти - с други думи, няма да се налага да се навеждаш напред (голямо облекчение за гърба, шията и ръцете ти).  

Възглавничките за кърмене са идеални при кърмене на недоносени деца и близнаци. След раждане с цезарово сечение, те служат и като бариера между мястото на операцията и тялото на бебчо. 

Подходящи пози за кърмене

Възглавниците за кърмене са неоценим помощник при тези две пози:

 • Поза “Люлка”
  Опри главата на бебчо в сгъвката на лакътя си (използвай лявата ръка, ако ще кърмиш от лявата гърда и дясната ръка, ако ще кърмиш от дясната гърда). Използвай обикновена възглавница или възглавница за кърмене, за да придържаш ръката си и главата на бебето на нивото на гърдата.
  Препоръчва се при бебета над 3 месеца, за бързо кърмене и/или кърмене на публично място.
 • Поза “Футболна топка”
  Представи си, че носиш футболна топка. По подобен начин трябва да разположиш  бебето - придържайки главичката му с дланта си, докато крачета му са удобно поставени под подмишницата ти. Най общо казано, нека тялото на бебето да е успоредно на бедрото ти. Използвай възглавници, за да повдигнеш мъника на нивото на гърдата си, държейки го леко под ъгъл. С пръсти и длан насочи главата му към гърдата, докато я придържаш с другата ръка.
  Възможно е да кърмиш две бебета по този начин. Препоръчва се след цезарово сечение.

Линк с Възглавници за кърмене:  https://www.baby.bg/za-majki-i-majchinstvo/vazglavnici-za-karmene/

 

 

Сподели: