Здраве

Какво има в памперса?

Съдържанието на памперса нагледно разказва за здравето на детето. Внимателната майка забелязва даже незначителните изменения в изпражненията на своето дете. Те могат да сигнализират за определени проблеми със здравето на мъника, а също за някои грешки в х

Какво има в памперса?

Съдържанието на памперса нагледно разказва за здравето на детето. Внимателната майка забелязва даже незначителните изменения в изпражненията на своето дете. Те могат да сигнализират за определени проблеми със здравето на мъника, а също за някои грешки в храненето му или това на кърмещата майка. Не е нужно всеки път да провеждате научни изследвания, но да обръщате внимание на определени особености трябва.

Защо е с такъв цвят?

Изпражненията на човека се оцветяват в различните оттенъци на охрата от особения жлъчен пигмент билирубин, освобождаващ се от червените кръвни клетки - еритроцити. Този пигмент се преработва в черния дроб и излиза от организма чрез урината и изпражненията.

 • В първите два дни след раждането новороденото изхвърля така наречените мекониум- първите изпражнения, които по цвят и консистенция напомнят мазут. Те са гъсти, лепкави, тъмнозелени или черни. Тук няма нищо плашещо, това е напълно нормално.
 • На трети-четвърти ден възникват така наречените преходни екскременти. Те са нееднородни по цвят, с примеси на тъмнозелено и жълто, може да има и слуз. Към края на първата седмица влизат в норма.
 • Охреножълти кашави с млечно-кисел мирис - така изглеждат нормалните изпражнения на кърмените деца. До 3-4-ти месец може да се забелязват незначителни зеленикави примеси и немного слуз. Това е вариант на норма.
 • Редки екскременти със зеленикави нюанси е признак на колики и дисбактериоза. В тежките случаи са примесени със слуз, а миризмата става остра, кисела или на гнило.
 • Ако детето е на изкуствена храна, то характера на неговите екскременти зависи от типа на получаваната смес. Изпражненията може да бъдат по-плътни, оттенъците в него варират от сиво-глинести, зеленикави до кремави и кафяви. Миризмата може да е остра и неприятна.
 • Със захранването консистенцията също се променя. Цветът вече зависи не само от състоянието на здравето на мъника, но и от състава на храната, която яде. Така например, ако сте захранили детето със „зелена" храна (спанак, броколи), цветът ще се измени към тревистозелен.
 • Желязосъдържащите препарати оцветяват в тъмнокафяво, почти към черно. Аналогичен ефект има и от природните източници на желязо, например месото.
 • Ако в обичайно златистожълтото изпражнение се забелязват кафяво-червени жилки, това е лошо. Ако сте забелязали кръв на памперса, незабавно се обърнете към лекар.
 • Опасно светли  към белезникави изпражнения говорят за сериозно разстройство в черния дроб.
 • При прием на антибиотик екскрементите стават рохкави,  с неприятна миризма, цветът се променя, например става кафявозелен.
 • Ако детето е поело много въглехидрати (макарони, бял хляб, захар) или ако организмът му ги преработва бавно, цветът може се промени от белезникав до зеленожълт.
 • Обилната слуз, преди всичко, говори за възпаление на слизестата обвивка на червата.

Защита от протичане

 • Памперсите се маркират по теглото на детето. По-добре избирайте такива, на които е указано малко по-голямо тегло - децата растат бързо.
 • Не купувайте непознати памперси на едро. По-добре първо пробвайте няколко различни марки, преди да се спрете на някоя конкретна. Трябва да сте сигурни, че не предизвикват алергични реакции, прилягат идеално на анатомията на вашето дете.
 • Памперсите на гелова основа са по-попивни и изглеждат по-тънки, обаче са „по-химически", отколкото тези от чист памук. Колкото по-скъпи са памперсите, толкова по-голям процент памук се съдържа в тях.
 • Вътрешният слой, за разлика от попиващия, обичайно се прави само от естествени памучни материали. Това снижава кожните раздразнения. 
 • Когато залепвате памперса, следете за това между корема на детето и памперса да има разстояние от един пръст на възрастен човек, за да не му притиска коремчето.
 • Трябва да смените размера или марката, ако на крачетата на детето остават червени следи.

Колко пъти на ден?

Периодичността и характера на изпражненията у децата са индивидуални, обаче съществува обща закономерност. Счита се за норма през първите месеци детето, особено ако е кърмено, да се изаква след всяко кърмене. След 3-5 месеца може да ходи до 3 пъти в денонощието. По-голямото дете - 1-2 пъти на ден. За запек става дума, ако изпражненията отсъстват в течение на повече от 48 часа.

 

Автор:Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Нина Яръкова, завеждащ отделение Неонатология АГ "Майчин дом"

 

Сподели: