Раждане

Какво прави и какво не ДУЛАТА В РОДИЛНАТА ЗАЛА!

„Ако дулата беше лекарство, би било неетично да не го използваме.”
Джон Х. Кенел

Какво прави и какво не ДУЛАТА В РОДИЛНАТА ЗАЛА!

Раждането е емоционален, духовен и физически акт, който има значими социални аспекти за живота на жената. В този важен за нея процес тя има нужда от продължителна подкрепа както физическа, така и емоционална. За физическия аспект на раждането се грижи болничният персонал - медицински сестри, акушерки, акушер-гинеколози. Те отговарят за здравето на майката и бебето, за тяхното физическо оцеляване. За духовния аспект на раждането се грижи дулата, която окуражава майката, като й вдъхва увереност в собствените сили.

Дулата обикновено е жена, която вярва в природата на естественото раждане, която е обучена да подкрепя майката и нейния партньор по време на раждането, като се съобразява с всички техни желания.

Изследванията показват, че продължителната подкрепа подпомага раждането. Особено когато подкрепата започне в ранните етапи и се осъществява от човек, чиято роля е главно тази. Ползите могат да бъдат: по-кратко раждане, с по-малка нужда от медикаменти за ускоряване на раждането; повече спонтанни вагинални раждания (това са раждания, при които не са използвани форцепс, вакуум или цезарово сечение); по-малко искания за медикаменти за обезболяване и по-малък процент на жените, които са неудовлетворени от своето раждане. Въпреки че дулата не може да гарантира нормално или лесно раждане, статистически погледнато, присъствието й води до по-малък процент на използване на медицински интервенции.

Какво още прави дулата?

 • Дулата познава вашия план за раждане и ви подкрепя във всички ваши желания;
 • тя е при вас през цялото време, може да дойде в дома ви, когато контракциите станат осезаеми и имате нужда от подкрепа, за да се справите с тях. Тя идва с вас в болницата и е там по време на контракциите, напъните и часовете непосредствено  след раждането;
 • дулата не ви оставя сама по време на цялото раждане;
 • дулата ви осигурява емоционална подкрепа, вдъхва ви увереност и спокойствие;
 • дулата ви осигурява физически комфорт чрез немедикаментозни методи, като ви предлага различни пози, дишане, масаж, релаксация и визуализация, вокализация и т. н.;
 • тя разчита на своите знания и опит и помага на вас и вашия партньор да се чувствате уверени, окуражава ви, успокоява ви и проявява емпатия към преживяванията ви;
 • може да напътства партньора ви как той да бъде максимално полезен за вас;
 • дулата трябва да е запозната с практиките на болницата, в която ще раждате;
 • дулата трябва да поддържа деликатния баланс между уважението на протокола на дадената болница и медицинския персонал и в същото време да ви подкрепя във вашите желания;
 • основна цел на дулата е, независимо от това какви интервенции се е наложило да има, да ви помогне да останете удовлетворена от раждането си.

Какво не прави дулата?

 • Дулата не е медицинско лице, не може да води сама раждане и

да извършва каквито и да било медицински манипулации, не може да дава медицински съвети;

 • дулата не може да взима решения вместо вас и не проектира своите предпочитания върху вас;
 • дулата не е адвокат на вашите желания и не може да ги комуникира с персонала, това е ваша роля или на вашия партньор.

В България все по-често се говори за раждане с дула, все повече майки осъзнават нуждата от постоянна немедицинска, но все пак професионална подкрепа по време на раждането. Все още болниците, в които се допускат дули са малко, но се надяваме техният брой да се увеличава.

Съществува и една често срещана заблуда относно дулите и това, че те могат да подкрепят жената само ако тя иска напълно естествено раждане без медицински интервенции. Това далеч не отговаря на истината, всяка жена независимо от своето социално положение и възможности има право на постоянна подкрепа по време на раждането си. Всяка жена има нужда да бъде с човек, който може да й вдъхне увереност, независимо дали ще има вагинално раждане със или без интервенции или цезарово сечение. Това е един от най-важните моменти в живота на жената и тя не бива да бъде оставяна без емоционална подкрепа.

Автор: Надежда Ножарова,
Център „Съвременни родители"

 

Сподели: