Тя и Той

Какво празнуваме в средата на февруари?

Дойде месецът, за който традиционно казваме, че е посветен на любовта. По това време на годината винаги се разгарят спорове и дебати и всички задължително се разделяме на два лагера – едните празнуват виното, а другите си разменят валентинки.

Какво празнуваме в средата на февруари?

Дойде месецът, за който традиционно казваме, че е посветен на любовта. По това време на годината винаги се разгарят спорове и дебати и всички задължително се разделяме на два лагера - едните празнуват виното, а другите си разменят валентинки. Аз пък ви предлагам да се върнем назад в историята и да погледнем какво се е случвало тогава по това време на годината.

Езическите ритуали в древния свят

Периодът от средата на януари до средата на февруари бил месец Гамелион в календара на древна Атина, когато се почитал и свещеният брак между Зевс и Хера. В древен Рим пък е имало обичай, останал от предримско време, за честване на бога на овчарите и плодородието Луперкус. Фестивалът Луперкалия бил провеждан от 13 до 15 февруари с цел прогонване на злите духове и пречистване на града за здраве и плодородие. Като част от ритуала жреците принасяли в жертва кози и кучета, а след това обикаляли града, държейки над главите си козя кожа. Младите жени вярвали, че след допира с жертвената кожа ще имат многодетно семейство и леко раждане. Луперкалия се предхождал от архаичния празник на плодородието Juno Februa, честван по същото време и със сходен смисъл за предпролетно очистване от зли духове и енергии. От него произлиза и името на месец февруари.

Свети Валентин

По време на понтификата си от 492 г. до 496 г.  папа Геласий отменя фестивала Луперкалия и обявява 14 февруари за ден на свети Валентин. Първоначално това бил единствено литургичен празник за честване на християнския мъченик свети Валентин от Рим - свещеник, убит и понесъл мъченичество през 269 г. сл. Хр.

През Средновековието вече започва да се прави връзка между църковния празник и романтичната любов. Първото писмено доказателство за това са стихове на поета Джефри Чосър, посветени на  годежа на Ричард Втори. В произведението си говори за: „... деня на свети Валентин, в който всяка птица си намира партньор...", като с тази метафора в чест на краля се пресъздават и тогавашните вярвания, че средата на февруари е периодът, в който птиците се ухажвали. И тъй като Средновековието е времето, в което възниква  куртоазната любов, славеща се като благородна, чиста и безкористна, нищо чудно, че тя си намира и своя празник!

Легендите за свети Валентин го описват като мъченик на любовта. Най-разпространената гласи, че той сгодявал двойки въпреки забраната на Клавдий II и по този начин лишавал императора от попълнения за армията си, тъй-като бракът отклонявал от военна служба.

Картички, шоколад и рози

До началото на XVІІІ век кавалерите трябвало да разчитат на собствените си творчески умения в стихоплетството, за да омаят своята дама на сърцето. След това в тяхна услуга излиза първият валентински наръчник, съдържащ готови сантиментални фрази и послания. Появяват се и лимитирани серии от принтирани картички със стихове и скици. Постепенно не без намесата на предприемчиви търговци и производители започва въвеждането на все повече обичаи. Като се започне от подаряването на шоколадови бонбони и сладкиши с форма на сърца през плюшените играчки, държащи плюшени сърца, та до цветята и най-вече червените рози.

Стига се дотам, че през 80-те години на XX век диамантената индустрия налага тенденцията да се подаряват диамантени бижута. Доста находчиво индустрията успява да комерсиализира празника и да го превърне в нескончаема доходоносна мина.

Пияни от любов и вино

Да се върнем пак на древните предпролетни обичаи от средата на февруари. С тях именно е свързана пресечната точка на празника на любовта и възпроизвеждането на живота, възобновяването на природата и обичая на различните места да се чества плодородието. У нас наричаме добра лозарска реколта с отбелязването на свети Трифон. В Словения по същото време се чества празникът Здравко - светец на пролетта, пчеларите и здравето. Вярва се, че по това време започват да растат растенията, тогава е началото на  първите земеделски дейности на лозето. В страни като Финландия и Естония 14 февруари се празнува като Ден на приятеля.

Любов и приятелство, здраве, благополучие и плодородие - все неща, които си струва да бъдат отпразнувани по най-добрия начин. А какъв ще е той, изберете сами.  

 

Автор: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: