Здраве и красота

Какво представляват разширените вени?

При физическо натоварване мускулите се съкращават, подпомагайки придвижването на кръвта по вените.

Какво представляват разширените вени?

При липса на движение протичането на кръвта се забавя, получава се застой в най-ниско разположените части на тялото. С времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които подпомагат движението на кръвта, не могат да работят правилно. Когато се стигне до такова увреждане, част от кръвта се връща обратно в долните крайници и вените се разширяват. Така най-кратко специалистите описват състоянието разширени вени, или т.нар. хронична венозна болест.

Всеки трети българин има това заболяване, а жените са засегнати 3 пъти повече от мъжете.

Какво се вижда на пръв поглед?

Освен видимите като „звездички” или „паяжини” синьо-виолетови на цвят вени и сухата и чувствителна към нараняване кожа на краката, някои от следните симптоми могат да подскажат наличието на неприятния съдов проблем:

  • Умора и тежест в краката.
  • Зачервяване на кожата в засегната област.
  • Болка, чувство за парене.
  • Чести схващания и мускулни крампи – най-вече през нощта.
  • Подути глезени в края на деня.

Какво е лечението?
Когато проблемът е установен в началото, се използват специално бельо – чорапи, и ластични бинтове. С напредване на заболяването лечението е  медикаментозно или, за съжаление, оперативно.

Можем ли да се предпазим?

  • Здравословно хранене и физическа активност

За да не се стига до операция, от първостепенно значение са здравословното хранене и достатъчната физическа активност. От менюто трябва да се изключат мазната храна и всички тестени изделия, като се ограничи консумацията на бонбони, торти, кексове, кремове.  Богатата на растителни влакна диета с повече плодове, зеленчуци и житни растения е особено подходяща за лечение на разширените вени.

  • Достатъчно витамини

Приемът на витамини също е важен. Те укрепват кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението, като пречат на образуването на кръвни съсиреци. Подходящи за целта са витамин Р и витамин С, които възстановяват еластичността на съдовете и намаляват пропускливостта на капилярите. Подходящи за това заболяване са и витамините от група В, които се съдържат в бобовите и зърнените култури, месото, черния дроб и бирената мая, яйцата, пилешкото месо и броколите.

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Ангел Радев, ангиолог

МБАЛ за женско здраве „Надежда“ – сектор „Ангиология“

 

Сподели: