Какво представляват разширените вени?
При физическо натоварване мускулите се съкращават, подпомагайки придвижването на кръвта по вените.

При липса на движение протичането на кръвта се забавя, получава се застой в най-ниско разположените части на тялото. С времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които подпомагат движението на кръвта, не могат да работят правилно. Когато се стигне до такова увреждане, част от кръвта се връща обратно в долните крайници и вените се разширяват. Така най-кратко специалистите описват състоянието разширени вени, или т.нар. хронична венозна болест.
Всеки трети българин има това заболяване, а жените са засегнати 3 пъти повече от мъжете.
Какво се вижда на пръв поглед?
Освен видимите като „звездички” или „паяжини” синьо-виолетови на цвят вени и сухата и чувствителна към нараняване кожа на краката, някои от следните симптоми могат да подскажат наличието на неприятния съдов проблем:
- Умора и тежест в краката.
- Зачервяване на кожата в засегната област.
- Болка, чувство за парене.
- Чести схващания и мускулни крампи – най-вече през нощта.
- Подути глезени в края на деня.
Какво е лечението?
Когато проблемът е установен в началото, се използват специално бельо – чорапи, и ластични бинтове. С напредване на заболяването лечението е медикаментозно или, за съжаление, оперативно.
Можем ли да се предпазим?
- Здравословно хранене и физическа активност
За да не се стига до операция, от първостепенно значение са здравословното хранене и достатъчната физическа активност. От менюто трябва да се изключат мазната храна и всички тестени изделия, като се ограничи консумацията на бонбони, торти, кексове, кремове. Богатата на растителни влакна диета с повече плодове, зеленчуци и житни растения е особено подходяща за лечение на разширените вени.
- Достатъчно витамини
Приемът на витамини също е важен. Те укрепват кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението, като пречат на образуването на кръвни съсиреци. Подходящи за целта са витамин Р и витамин С, които възстановяват еластичността на съдовете и намаляват пропускливостта на капилярите. Подходящи за това заболяване са и витамините от група В, които се съдържат в бобовите и зърнените култури, месото, черния дроб и бирената мая, яйцата, пилешкото месо и броколите.
Автор: Нели Христова
Консултант: д-р Ангел Радев, ангиолог
МБАЛ за женско здраве „Надежда“ – сектор „Ангиология“
Сподели: