Вкусно и полезно

Канела

Рецепти

Канела

Медени бисквити с канела и джинджифил

390 г брашно

1/4 ч. л. сол

¾ ч. л. сода бикарбонат

1/2 ч. л. канела на прах

1/2 ч. л. джинджифил

120 г меко масло

80 г захар

2/3 ч. ч. течен мед

1 голямо яйце

Начин на приготвяне

Пресява се брашното заедно със солта, содата и подправките. Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавят се яйцето и медът. Постепенно се прибавя брашнената смес, като се разбърква добре с дървена лъжица. Тестото се оформя на две топки, които се завиват с фолио и се оставят в хладилника за два часа да стегнат. Върху набрашнен плот тестото се разточва на кори с дебелина 4-5 мм и с помощта на формички се изрязват мечета. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, на около 2-3 см разстояние едно от друго. Пекат се 8-12 минути в загрята на 180 градуса фурна, докато ръбчетата порозовеят. По желание готовите бисквити се украсяват с белтъчно-захарна глазура, част от която е оцветена с какао.

Тарт с ябълки, орехи и канела

250 г бяло брашно

60 г пудра захар

150 г студено масло на кубчета

щипка сол

60 мл ледена вода

3 бр. ябълки, нарязани на тънки резени

1/2 лимон

1 яйце, леко разбито

течен мед за глазиране

75 г масло

75 г захар

50 г брашно

80 г смлени орехи

1 голямо яйце

 1/2 ч. л. канела на прах

Брашното се пресява заедно с пудрата захар и солта. Прибавя се маслото и се намачква до едри трохи. Сипва се водата и бързо се замесва тесто, колкото да се смесят продуктите. Оформя се като диск, завива се с фолио и се оставя в хладилника или камерата да стегне. Разбиват се с миксер маслото и захарта за пълнежа. Добавят се яйцето, брашното, смлените ядки и канелата. Тестото се разточва на кора с диаметър 35 см, върху която на площ около 22 см се разпределя пълнежът. Отгоре ветрилообразно се нареждат резените ябълки. Завиват се краищата на тестото като борд, намазват се с мляко или разбито яйце и се поръсват със захар. Пече се около  30-40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Когато сладкишът е готов, ябълките се глазират с мед и се оставя 15 минути да се охлади, преди да се разреже.

Горещ Тоди (или Хот Тоди)

4 порции

660 мл ябълков сайдер

90 мл бърбън уиски

90 мл фреш портокалов сок

3 с. л. течен мед

1 стик канела, начупен

8 карамфила

индийско орехче

1 мандарина

1 лимон

Мандарината и лимонът се нарязват на четири. Всеки резен мандарина се набожда с две карамфилчета. Всички продукти се слагат в касерола и се загряват до момента преди да кипнат. Разпределя се в четири огнеупорни чаши и се сервира веднага, като се поръсва съвсем малко с прясно настъргано индийско орехче.

Тарт със сушени плодове и канела

210 г бяло брашно

1 яйце

40 г захар

1 ч. л. бакпулвер

1/3 ч. л. сол

40 мл зехтин

3 с. л. прясно мляко

900 г изцедено кисело мляко

100 г пудра захар

ванилия

240 г сушени плодове - смокини, кайсии, стафиди, боровинки

1 - 1½ с. л. коняк

3 с. л. кафява захар

1 стик 4 см канела

Пресяват се брашното заедно с бакпулвера и солта. Прибавят се захарта, яйцето, зехтина и 2-3 с. л. от млякото. Замесват се продуктите дотолкова, че да се оформят на топка, която се завива с фолио и се оставя в хладилника 1-2 часа да стегне. Върху хартия за печене се разточва кора с диаметър 32 см, която се обръща в намаслена и набрашнена тава с диаметър 25 см, като се оформя борд по стените. Върху тестото, останало покрито с хартията, се изсипват тежести за печене или бобови зърна и се пече 20 минути  в загрята на 180 градуса фурна. Отстраняват се зърната и хартията и сладкишът се допича за още 10 минути. След като се охлади, се пълни с цедено кисело мляко, добре разбъркано с пудрата захар и ванилия. Оставя се да престои няколко часа, завит с фолио. Сушените плодове са нарязват на дребни парчета. Кипват се в касерола заедно с коняка, канелата, кафявата захар и 110 мл вода, като се оставят да къкрят 8-10 минути, докато сместа се сгъсти. Стикът канела се изважда. Тартът се сервира на парчета, които се гарнират с плодовата заливка, глазират се с течен мед и се поръсват с нарязани орехи и лешници.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: