Канела
Рецепти

Медени бисквити с канела и джинджифил
390 г брашно
1/4 ч. л. сол
¾ ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. канела на прах
1/2 ч. л. джинджифил
120 г меко масло
80 г захар
2/3 ч. ч. течен мед
1 голямо яйце
Начин на приготвяне
Пресява се брашното заедно със солта, содата и подправките. Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавят се яйцето и медът. Постепенно се прибавя брашнената смес, като се разбърква добре с дървена лъжица. Тестото се оформя на две топки, които се завиват с фолио и се оставят в хладилника за два часа да стегнат. Върху набрашнен плот тестото се разточва на кори с дебелина 4-5 мм и с помощта на формички се изрязват мечета. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, на около 2-3 см разстояние едно от друго. Пекат се 8-12 минути в загрята на 180 градуса фурна, докато ръбчетата порозовеят. По желание готовите бисквити се украсяват с белтъчно-захарна глазура, част от която е оцветена с какао.
Тарт с ябълки, орехи и канела
250 г бяло брашно
60 г пудра захар
150 г студено масло на кубчета
щипка сол
60 мл ледена вода
3 бр. ябълки, нарязани на тънки резени
1/2 лимон
1 яйце, леко разбито
течен мед за глазиране
75 г масло
75 г захар
50 г брашно
80 г смлени орехи
1 голямо яйце
1/2 ч. л. канела на прах
Брашното се пресява заедно с пудрата захар и солта. Прибавя се маслото и се намачква до едри трохи. Сипва се водата и бързо се замесва тесто, колкото да се смесят продуктите. Оформя се като диск, завива се с фолио и се оставя в хладилника или камерата да стегне. Разбиват се с миксер маслото и захарта за пълнежа. Добавят се яйцето, брашното, смлените ядки и канелата. Тестото се разточва на кора с диаметър 35 см, върху която на площ около 22 см се разпределя пълнежът. Отгоре ветрилообразно се нареждат резените ябълки. Завиват се краищата на тестото като борд, намазват се с мляко или разбито яйце и се поръсват със захар. Пече се около 30-40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Когато сладкишът е готов, ябълките се глазират с мед и се оставя 15 минути да се охлади, преди да се разреже.
Горещ Тоди (или Хот Тоди)
4 порции
660 мл ябълков сайдер
90 мл бърбън уиски
90 мл фреш портокалов сок
3 с. л. течен мед
1 стик канела, начупен
8 карамфила
индийско орехче
1 мандарина
1 лимон
Мандарината и лимонът се нарязват на четири. Всеки резен мандарина се набожда с две карамфилчета. Всички продукти се слагат в касерола и се загряват до момента преди да кипнат. Разпределя се в четири огнеупорни чаши и се сервира веднага, като се поръсва съвсем малко с прясно настъргано индийско орехче.
Тарт със сушени плодове и канела
210 г бяло брашно
1 яйце
40 г захар
1 ч. л. бакпулвер
1/3 ч. л. сол
40 мл зехтин
3 с. л. прясно мляко
900 г изцедено кисело мляко
100 г пудра захар
ванилия
240 г сушени плодове - смокини, кайсии, стафиди, боровинки
1 - 1½ с. л. коняк
3 с. л. кафява захар
1 стик 4 см канела
Пресяват се брашното заедно с бакпулвера и солта. Прибавят се захарта, яйцето, зехтина и 2-3 с. л. от млякото. Замесват се продуктите дотолкова, че да се оформят на топка, която се завива с фолио и се оставя в хладилника 1-2 часа да стегне. Върху хартия за печене се разточва кора с диаметър 32 см, която се обръща в намаслена и набрашнена тава с диаметър 25 см, като се оформя борд по стените. Върху тестото, останало покрито с хартията, се изсипват тежести за печене или бобови зърна и се пече 20 минути в загрята на 180 градуса фурна. Отстраняват се зърната и хартията и сладкишът се допича за още 10 минути. След като се охлади, се пълни с цедено кисело мляко, добре разбъркано с пудрата захар и ванилия. Оставя се да престои няколко часа, завит с фолио. Сушените плодове са нарязват на дребни парчета. Кипват се в касерола заедно с коняка, канелата, кафявата захар и 110 мл вода, като се оставят да къкрят 8-10 минути, докато сместа се сгъсти. Стикът канела се изважда. Тартът се сервира на парчета, които се гарнират с плодовата заливка, глазират се с течен мед и се поръсват с нарязани орехи и лешници.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: