Здраве

Кашата - енергиен източник

В днешни дни кашата е характерна част от кухнята на някои страни, например Русия и Великобритания. В България традиционно кашата се възприема предимно като храна за бебчета и много малки деца. И, въпреки че ние, възрастните, отдавна сме забравили вкуса на

Кашата - енергиен източник

Българският тълковен речник определя кашата като гъста смес от еднородни частици. Исторически думата "каша" има старославянски корен и означава блюдо, приготвяно от стрити зърна. Дълго време кашата е била използвана от славянските племена като обредно блюдо, необходима принадлежност на сватбения пир, при раждане и по време на погребални обреди.

В днешни дни кашата е характерна част от кухнята на някои страни, например Русия и Великобритания. В България традиционно кашата се възприема предимно като храна за бебчета и много малки деца. И, въпреки че ние, възрастните, отдавна сме забравили вкуса на това "бебешко" блюдо, то продължава да се смята за незаменимо в храненето на мъниците.

От къде толкова енергия?

Колко бързо расте мъничето! Вече може само да се обръща по корем, държи си главичката и хваща играчката, усмихва ви се, радостно гука и с възторг изучава света около себе си. С всеки изминал ден детето става все по-активно и съответно се увеличава и изразходваната от него енергия. Млякото вече не му дава достатъчно от нея. От къде другаде може да си я набави? От традиционното "бебешко" блюдо - кашата. Какво и е особеното? Кашата е зърнен продукт, а както е известно зърнените храни са богати на въглехидрати, които всъщност са източникът на енергия за активните мъници. Именно по тази причина кашата се дава на децата сутрин, за да може в организма да се създаде запас от енергия. Малчуганът излапва на закуска чинийка каша и като добре заредено моторче активно "функционира" цял ден!

Още едно полезно качество на кашите - те съдържат фибри, които оказват положително въздействие върху стомашната микрофлора. Зърнените храни са богати на витамини и минерални соли. Например овесените ядки и елдата съдържат голямо количество витамини В1 и В2, магнезий и желязо. Освен това кашите са подходящи за захранване на бебчетата, тъй като обикновено са с по-рядка и гладка консистенция, което облекчава прехода на детето от кърмене към по-гъста храна, като "за възрастни".

Първа среща

По правило кашите се включват в храненето на детето след 6 - ия месец. Един от вариантите на захранване предполага кашата да се дава след като детето вече е захранено със зеленчуково пюре. Важно е да се отбележи, че сроковете са много индивидуални и зависят от особеностите на развитие на детето, от вида хранене (кърмене, смесено или изкуствено хранене), от непоносимостта към определени продукти и т. н.

Първоначално се дава каша, състояща само от един вид зърнени култури и несъдържаща добавки (мед, ядки, плодове). Естествено, че тези добавки, които правят кашата по-вкусна, ще се харесат на малчугана, но те могат да предизвикат алергична реакция. Бъдете търпеливи и захранвайте първо само с един нов продукт, а след време - с друг. Препоръчва се да минат седем дни преди детето да опита каша от друга зърнена култура. По-нататък може още да разнообразите диетата на бебчето като му предложите да опита каша от две или повече зърнени храни.

Давайте кашата преди кърмене (или преди хранене с адаптирано мляко) като започнете с една чаена лъжичка (5 гр). Предлагайте новото блюдо в първата половина на деня - така до вечерта ще имате време да проследите реакцията на детския организъм (подува ли се коремчето или има ли промяна в изпражненията). Не бързайте! Първо покажете на детето храната в лъжичката и след това започнете храненето. Отначало мъничето може да избута с езиче непознатия продукт - не се отчайвайте и опитайте отново! Ако пак не иска, повторете след ден -  два или сменете кашата. След кашата дохранете бебето с кърма или адаптирано мляко. Ще видите, че не след дълго малчуганът сам ще протяга ръчички към лъжичката с полезната храна.

Всеки ден увеличавайте обема на каша, докато не достигнете нормата за възрастта на вашето дете.

Приблизителен обем на порция каша за различните възрастови групи:

6 мес. - 100 мл.

7 мес. - 150 мл.

8 мес. - 170 мл.

9 мес. - 180 мл.

10-12 мес. - 200мл.

Купичката каша за закуска е чудесно начало на новия ден! (В някои случаи кашата може да се дава вечер, например ако детето продължава да се буди нощем гладно. Кашата засища повече от млякото и бебчето може да издържи без нощно хранене до сутринта).

Свойствата на различните зрънца

При избора с каква каша да започнете захранването на мъника трябва да вземете предвид особеностите на различните зърнени култури. Препоръчва се първо да се дават каши, несъдържащи растителния белтък глутен, влизащ в състава на пшеницата, ръжта, ечемика, овеса. Този белтък се разгражда трудно и може да причини алергия или глутенова ентеропатия, която се характеризира с чести диарични изхождания и силно намаляване на теглото. Това се дължи на факта, че в бебешкия организъм има дефицит на ензимите, които разграждат пептидните връзки на белтъците (протеаза, пептидаза). Именно поради тази причина първата каша на бебчето трябва задължително да е безглутенова - оризова, от елда или царевична (една от съставните части на обикновената царевична каша е царевичното нишесте, 80 % от което се състои от глутен. Затова под царевична каша се има предвид промишлено приготвената каша специално за малки деца, а не просто каша от царевично брашно).

Най-висока хранителна стойност има елдата. Тя е богата на растителни белтъци, калий, фосфор, магнезий, желязо и витамини от група В. Царевицата е богата на нишесте и в по-малка степен на витамини и минерали, но лесно се усвоява от организма. Оризът е известен с положителното си действие при диарии, заради високото съдържание на лесно смилаемото нишесте, което спомага за по-добрата абсорбция на течности. Ечемикът е богат на калий, фосфор, желязо, но поради високото съдържание на целулоза се смила трудно и не се препоръчва да се дава на малки деца. Грисът се усвоява лесно, но е висококалоричен и не бива да се дава на деца под 1 г. и на такива с наднормено тегло, склонни към затлъстяване. Освен глутен, в гриса има фитинова киселина, която затруднява абсорбцията на калций като го свързва в неразтворими форми. Това може да доведе до развитие на рахит в ранна детска възраст.

Кашите днес

Съвременната детска хранителна промишленост предлага широк асортимент от каши. Кашата може да бъде и домашно производство, но трябва да се има предвид, че при варенето й се разрушават много витамини, хранителните вещества не са балансирани, отнема се много време. Единственото преимущество на домашните каши е че са по-евтини, но за съжаление това няма нищо общо със здравето на детето.

Бебешките каши промишлено производство са приготвени от натурални, екологично чисти продукти под строг контрол, не съдържат консерванти, изкуствени оцветители, стабилизатори. Те са с гарантиран химичен състав (по съдържание на белтъци, мазнини и въглехидрати), който съответства на храносмилането на малките деца. Степента на стриване на зърната е оптимална и отговаря на особеностите на дъвкателния апарат на бебетата. Съвременните каши са обогатени с необходимите за детето микро и макроелементи - йод, желязо, калций и редица витамини - А, С, Е, D, група В, РР и др. Недостигът на тези вещества в подрастващия организъм може да доведе до такива заболявания като рахит и анемия. Допълнителната винаминизация на кашите е препоръчана от експертите на СЗО. При това производителите взимат под внимание едновременното използване на няколко вида храни промишлено производство, съдържащи витамини и минерали (плодови или зеленчукови пюрета, адаптирано мляко). Затова "промишлените" каши съдържат 30% - 50% от необходимите на ден витамини и минерали. Някои технологии на производство максимално запазват естествената сладост на зърнените култури, което намалява нуждата от добавяне на кристална захар (например безмлечните каши NESTLE имат сладък вкус без да е добавяна захар).

Най-прогресивните производители на бебешки каши предлагат и такива, обогатени не само с витамини и минерални вещества, а и с пребиотици, пробиотици или със синбиотици (комбинация от пре- и пробиотици). Пробиотиците са полезни бактерии (виж сп. Кенгуру бр.№ 5, стр. 36), които допринасят за поддържане на здрава чревна флора и засилват естествените защитни сили на организма. Пребиотиците са диетични фибри, които подпомагат растежа на полезните бактерии, а пребиотичните ферменти допринасят за здрава мукоза. Комбинацията от пре- и пробиотици променя чревната среда като подпомага развитието на полезни бактерии, увеличава устойчивостта на естествената чревна микробиота. Като пример за такива каши могат да служат безмлечната каша NESTLE 8 зърнени култури с Бифидус и обогатените със синбиотици NESTLE Wellbeing - "Силно стомахче", "Сладки сънища" и "Нежни фибри".

Повечето бебешки каши са инстантни, т. е. приготвят се без варене. Трябва само да се разтворят в предварително преварена вода с определена температура (40 - 50 градуса по Целзий) или в мляко (кърма или адаптирано мляко) и добре да се разбъркат. Хубавите бебешки каши са лесно разтворими, с кремообразна консистенция и не се сгъстяват при охлаждане. Кашата се приготвя непосредствено преди храненето. По правило от една кутия се правят 10 - 12 порции. Важно е стриктно да се спазват инструкциите по приготвяне, показани върху опаковката. Кашите не трябва да се разтварят "на око". Във вече приготвената каша може да се добави плодово или зеленчуково пюре, с което детето вече е запознато. Не се допуска добавянето на захар или масло. Трябва да се спазват сроковете и условията за съхранение както на отворените, така и на затворените опаковки каша.

Широкият асортимент видове каши на пазара предлага различни видове. Например млечни, в състава на които е включено адаптирано мляко и които се приготвят само с вода, и безмлечни, за приготвянето на които се използва кърма или адаптираното мляко, с което се храни бебчето. Различават се също така моно и многокомпонентни каши: монокомпонентните се правят от един вид зърнена култура, а многокомпонентните - от два и повече вида. Има и каши с различни добавки, например с плодове, зеленчуци, шоколад, мед, ядки. Така не само се подобрява вкусът, а и се повишава хранителната стойност на продукта. Но при деца, страдащи от алергии, тези каши трябва да се дават много внимателно. За глутеновите и безглутеновите каши вече споменахме. За аналог на кашите се приемат и разтворимите бебешки бисквитки, които, залети с мляко или вода, лесно се превръщат в каша. Още една разновидност на кашите са различните зърнени закуски - флейкс и мюсли. Те могат да бъдат включени в храненето на децата след 1,5 - 2 г. Приготвят се като към тях се прибавя прясно или кисело мляко или сок.

Вземайки предвид повишените енергийни нужди на бебето след 6 - ия месец, включването на кашата като нова храна доставя допълнителна енергия от една страна, а от друга - спомага за развитието на сетивните възприятия на детето.

 

 

Сподели: