Развитие и обучение

Като по ноти!

Първият и най-съвършен музикален инструмент, с който се запознават децата, е гласът на майката, нежно припяващ детски песнички.

Като по ноти!

Все пак, би било грешка да се смята, че за едва родилото се бебче е недостъпна и другата, по-сложна музика.

Първият и най-съвършен музикален инструмент, с който се запознават децата, е гласът на майката, нежно припяващ детски песнички. Все пак, би било грешка да се смята, че за едва родилото се бебче е недостъпна и другата, по-сложна музика.

Хей, ръчички!

Каква музика трябва да слуша детето? Различна. Първото, за което се сещат родителите, е да купят на новороденото аудиокасета с детски песнички -  и нека се наслаждава! Но те много бързо разбират, че удоволствие от песнички като "Хей, ръчички - хей, ги две" получават всички други, освен този, до когото са адресирани. За съжаление (или за радост), на бебчето му е рано да ги слуша. Както показва световния опит, даже най-"развитите" деца започват да се интересуват от подобна музика след като навършат 6 месеца, а повечето от децата са способни да оценят прелестите на тези мелодии след като навършат една годинка. Тогава, слушайки например "Зайченцето бяло", те започват весело да "танцуват".

Бебетата обожават, когато мама им пее. И ако под звуците на нейните песни те сладко заспиват, то под веселите, ритмични мелодии от времето на нашето детство им е приятно да се къпят, пълзят, да разхвърлят играчки и да се занимават с други "важни" работи. Тук ще помогне и вече споменатата касета с песнички, защото повечето от родителите са способни да възпроизведат обикновено само припева, а останалата част от детския шлагер се налага да изтананикат! Когато се решат да купят такава касета или CD, родителите се сблъскват с огромното количество такива касети. Тук правилото е едно: да се купуват само полезни касети с "авторска" аранжировка, т. е. песента от някой анимационен филм трябва да звучи така, както и в самото филмче.

Нани - нани - нани ....

Даже тези, които не обичат да слушат музика, разбират и признават нейната магическа сила, когато се налага да приспят своето дете. Това разбират и производителите на аудиокасети,  които предлагат музика, която условно може да разделим на две категории. Първата - детски песнички, а втората даже не е музика, а по-скоро различни приятни звуци: чуруликане на птички, шум на вълни, трепет на листа и др.

Що се отнася до втората категория, е трудно да се даде съвет. Децата реагират различно на звуците на природата: някои ги харесват, на други им е безразлично, а други даже могат да се изплашат. Но повечето майки признават за "хит" шума на морските вълни, под който бебчето послушно заспива.

Да се спрем по-подробно на детските песнички! Както при изкуственото захранване на всяка кутия със заместител е написано, че идеалната храна за вашето дете е майчиното мляко, така детските песнички също е по-добре да се пеят "на живо" - даже и да нямате нито глас, нито слух. Колкото и да е хубава песничката на аудиокасетата, тя никога няма да замени контакта с майката, която притискайки към гърдите си малкото създание, с приспивен тон му припява "нани - нани - нани".

И все пак, диск с песнички също си струва да се купи, защото "певицата" рано или късно ще поиска да смени репертоара, а записът ще послужи за добър обучаващ материал. Преди да купите дадена касета, задължително трябва да я преслушате. Ако в нея преобладават песни на други народности, например песнички, приети да се пеят в английските семейства от XIX век, по-добре с тази покупка да се изчака малко. Важното е на диска да присъстват познати на вас мелодии и песни. Освен това в нашите песни мелодиите и текстовете не са сложни, и може да ги научи, и човек без музикални способности.  

"Малка нощна музика"

Уви! Не всеки от нас е запознат с класическия репертоар. В тази ситуация музикалната индустрия е измислила отличен помощник - касета с класическа музика за деца. Като правило, на тези касети са записани най-популярните произведения в специална детска аранжировка. Желанието да купите две-три такива касети и по този начин да отпадне тежестта от отговорност за музикалното развитие на детето е доста голямо. Но подбирайки фонотеката на бебчето на възраст до една годинка, трябва да внимавате много. Разпространеното заблуждение гласи, че за децата всичко трябва да се опростява. А специалистите, напротив, утвърждават че на най-малките е необходимо да се предлагат не по-прости неща, а такива с по-високо качество. А какво може да бъде по-добро от истинската оригинална музика? Да запознаваш детето с класическа по "детски" касета е като да се опитваш да поразиш въображението на зрителите с картина на импресионист, нахвърляйки я набързо с флумастер. По този начин може да се добие представа за сюжета, но по никакъв начин няма да се насладите на емоционалния импулс, който възниква при всеки контакт с прекрасното. Следователно, трябва да се купуват касети за "възрастни", а адаптираната музика подхожда само за пътеводител по лабиринтите на класиката. Оттук възниква и въпросът на въпросите: каква музика и кои именно композитори трябва да слуша детето?  

Моля ви, дайте ми пълния списък!

Като начало класическите произведения за детето трябва да бъдат светли, логични и неагресивни. Тъй като немски учени са се занимавали с изучаването на влиянието на класическата музика върху децата, литературата препоръчва Моцарт, Шуберт и Хайдн. Няма да спорим с учените! Всички изброени по-горе композитори наистина се харесват на малките слушатели.

Класическата музика за деца трябва да бъде ясна и мелодична - това е вторият важен момент. Затова, например, почти всички композитори, които са творили през XX век (Шенберг, Шнитке и др.), използвайки минимализъм, додекафония, атоналност и т. н. не подхождат на малките деца. За бебчето е важна мелодията, която то след време ще може да повтори, т. е. проста и приятна за слуха. На тези изисквания идеално подхождат произведенията на Моцарт. Те се отличават с простота и хармоничност. От Моцарт децата могат да слушат практически всичко, с изключение може би на "Реквием".

Освен това, във фонотеката на вашето бебе е желателно да присъстват "Годишните времена" на Вивалди. Под неговата "Зима" детето бързо се успокоява и сладко заспива. Ето и съвет за тези, които възприемат класическата музика като разновидност на наказанието: купете си диск с най-популярните мелодии на Чайковски и ще изпитате истинско удоволствие!

Във вашата колекция обезателно трябва да присъства диск със записи на оперни арии. Малките меломани явно са неравнодушни към звука на човешкия глас. Особено им се нравят високите женски гласове. Най-простият вариант - купете си сборен диск с популярни класически арии в изпълнение на звезди като Хосе Карерас, Монсерат Кабайе, Мария Калас и др.

И последна препоръка: малките много обичат класически джаз. Така че, ако вие сте любител на този благороден музикален стил, не се отказвайте от удоволствието да послушате любимата си музика в компанията на вашето бебче.    

Няколко важни съвета:  

1. Много важно: Детето не трябва да слуша музика чрез слушалки.
 
2. Силата на звука трябва да е такава, че при разговор в стаята да не напрягаме излишно гласните струни.
 
3. Ако детето е заспало, не трябва да изключвате касетофона веднага. Плавно намалете звука до минимум. Не е необходимо да пускате музика по време на дневния сън на бебето за "повишаване на интелектуалното му равнище". Музиката не само развлича и успокоява. Тя изпълнява обучаваща и възпитателна функция. Хубаво е слушате музика заедно с детето, за да съпреживявате емоциите, които прекрасните мелодии могат да ви подарят.
 
4. Даже най-малките могат да бъдат доста активни слушатели. Да разберете дали се харесва или не мелодията на вашето дете, е много просто. Малкото обръща глава и известно време съсредоточено гледа към източника на звука. Още един несъмнен признак за добре подбрания репертоар е очакваната реакция, т. е. слушайки спокойна музика, детето се успокоява, а под жива и ритмична - се ободрява. Ако малкото въобще не реагира на мелодията, възможно е композицията просто да не съвпада с моментното му душевно състояние. Тогава се върнете към нея по-късно. Ако и тогава реакцията е нулева, сами разбирате . . . .
 
5. Докато слушате музика, не се занимавайте паралелно с други, сложни за възрастта на детето, интелектуални дейности: не разглеждайте картинки, не играйте с кубчета и т. н. Ако музиката позволява, може да потанцувате с него, носейки го на ръце.

 

Сподели: