Вкусно и полезно

Кехлибарена сладост

За течното злато пчелите отлитат и събират нектар и цветен прашец от милиони цветчета, както и „капчици нощна роса”- маната, секрет от растенията.

Кехлибарена сладост

Медът - невероятно природно чудо

Божествена амброзия, еликсир на безсмъртието

Реки от мляко и мед - блаженство

Лакомство и лекарство

За течното злато пчелите отлитат и събират нектар и цветен прашец от милиони цветчета, както и „капчици нощна роса"- маната, секрет от растенията. Работната пчелица за целия си живот събира, преработва и складира около 1/12 от чаена лъжичка мед. Медът e коктейл от глюкоза, фруктоза, белтъчини, витамини, минерали и органични киселини. Открити са над 40 различни биоактивни съставки с противовъзпалително, противогъбично и антипротозойно действие. Уникални за меда са флавоноидите пиноцебрин и пиностробин. Пчелният прашец и прополисът са пчелни продукти с извънредно висок антиоксидантен капацитет. Ценна съставка, макар не повече от 1%, са белтъчини, свободни аминокиселини и ензими - диастаза, каталаза и оксидаза, на които се дължат до голяма степен и антибактериалните му свойства.  

Мед-о-вина

Слабоалкохолната напитка с меден вкус лесно можете да сбъркате с бяло вино. Вълшебният аромат и тайнствен послевкус се дължи не само на меда, но и на добавените билки, корени, подправки, горски плодове, хмел... В миналото оставяли да ферментира и отлежи в бъчви повече от 15 години. Отпивали от медовината при специални случаи - своеобразно приобщаване към божественото в ритуали, които бележат гранични преходи като сватба, погребение или при честване на специални празници. Меден месец е първият лунен месец след сватбата, в който младоженците пият медовина - сигурно средство за зачеване на мъжка рожба. 

Привържениците на апитерапията използват меда при заболявания на черния дроб, анемия, невроза. Той и останалите пчелни продукти са тонизиращо средство при нервно напрежение, понижена работоспособност, пролетна умора. При досадно главоболие или проблеми със съня най-доброто средство е чаша топла вода с мед около час преди лягане. Във възстановителния период след боледуване или операция пък укрепва съпротивителните сили и действа детоксикиращо. При редовна консумация подобрява апетита. В комбинация с канела способства отслабването, но не бива да се подценява високата му калоричност. Захарите се усвояват лесно и спомага за бързото възстановяване на силите след усилени физически занимания.

1 супена лъжица - 60 ккал, а 300 ккал в 10 г

1 литър тежи 1400 г

Медът си остава най-легалното сладко, което могат да си позволят дори диабетиците, макар и в по-малко количество. Диетолозите препоръчват консумацията за ден да не превишава 100 г за възрастните, а за децата 30 - 50 г. Разпределете приема му на няколко "дози", като започнете сутрин на гладно и го разтворите във вода, чай, мляко или плодов сок.

Сертификат за качество

Трудно е да се открие натурален нектарен или манов мед. Не бива да ви притеснява белезникавият слой от цветен прашец, който изплува на повърхността, тъй като е по-лек.

Някои недобросъвестни пчелари предлагат „захарен мед", като подхранват пчелите със захарен разтвор, други добавят захарен сироп и глюкоза. Фалшификатът е по-светъл, рядък и не кристализира. Бъдете нащрек с екзотични видове, които често са захарен сироп с екстракт от билки, сокове и медикаменти. Боровият мед е съвсем различен продукт от пчелния.

Ако посред зима търговците ви предлагат течен мед, не им се доверявайте. Медът се „захаросва" още първите месеци. Рекордьор по кристализиране е този от рапица, само няколко дни след като бъде изваден. Изключение прави медът от елда, липа и акация. Мановият също кристализира бавно, защото е много богат на високомолекулни захари. Захаросания може да втечните на водна баня при температура не по-висока от 40°С. В хранителната индустрия го пастьоризират и филтрират, за да е прозрачен и да не кристализира. Тези манипулации намаляват неговите полезни свойства, но задоволяват потребителското търсене на течен мед за подслаждане на чай в еднократни опаковки.
Гъстотата му е показател за зрелост и качество, а свойството да се навива наричат жилавост. По-гъст е медът от слънчоглед и глухарчета. Ако се стича на струя при издигане и завъртане на лъжичката, може да вкисне дори при правилно съхранение. По-ниско от 17 диастазно число е показател, че продуктът е нискокачествен. Трудно може да се открие такъв с число над 28.
Качеството зависи от почвените и климатични условия, в които растат медоносните растения, както и видът им. В монофлорния мед преобладава един вид - акация, липа, лавандула, слънчоглед, детелина и рапица. Останалите - кестенов, тютюнов, памуков са голяма рядкост. Полифлорният пък се получава от едновременно цъфтящи овошки, треви, фуражни и етерично-маслени култури.

Светложълт е от акация, рапица, детелина, кехлибареножълт - липа, кафяв - слънчоглед, елда, а мановият е зеленикав. Опитният дегустатор разпознава ароматните нотки и специфичен привкус. Доминиращ вкус е сладкият - по-интензивен от захарта, но кестеновият нагарча леко, а мановият е тръпчив. Органичните киселини в меда могат да се доловят съвсем леко, а киселият вкус е белег на прокисване.

Подобно на зехтина от значение за качеството е начинът, по който се извлича. Най-ефективен метод е центрофугирането, особено при нагряване. Но най-високо се цени медът, който изтича свободно от отпечатаните пити, оставени под наклон.

Желателно е медоносните култури да не се обработват с пестициди, които попадат заедно с нектара в меда. Стремежът е да не се използват антибиотици и други медикаменти при отглеждането на пчелните семейства.

 Медът, като хубавото вино, отлежава при 10 °С в добре запечатани липови бъчвички или гърненца. Той поема аромата на смола от боровата дървесина, а в дъбов съд- потъмнява. Добър вариант е тъмно стъкло. Идеалната опаковка е дадена от природата - восъчни пити със запечатани килийки.

Медът неизменно присъства в ритуални обреди, на празничната трапеза и лечителските практики. Този дар от пчелите съпровожда човека от раждането и женитбата до отвъдното. „Да върви по мед и масло" благославят за късмет и благополучие. А за плодородие наричат „бяло жито, жълто просо, мед и масло". „Мед капе от устата" на сладкодумните разказвачи, а „меден" е гласът и кавалът - висока оценка за артистични музикални умения.

Булката намазвала с мед и масло портата и прага, преди да влезе в новия си дом, където свекървата я посрещала с мед и сол - за да има сладост в живота на младоженците, въпреки трудностите. Медът значително облекчава дискомфорта и запека, които често съпровождат бременността. При сутрешно гадене и повръщане се препоръчва да се слага в чая, с джинджифил или лимонов сок.

„Да бръмчиш като пчелица, да си сладко като медеца" наричали с умиление майки и баби при първото къпане на бебето, да е добро и пъргаво, да расте работливо, всичко да му се отдава с лекота. Думите скрепявали с „меденица" - безквасен хляб, намазан с мед, за да е „благо" - сговорчиво и добро детето. Майката на току-що проходилото детенце с медена питка обикаля тичешком съседи и роднини, за да е припкаво и пъргаво. Колкото по-надалече успее да раздаде от питката, толкова по-лек ще е пътят му в живота.

Любимо лакомство на Мечо Пух, но природен лек и профилактика за децата. Някои мажат с мед венците при поникване на зъбите. Обичайно средство с меко слабително действие е разтворен във вода мед при запек, често срещан проблем не само в детска възраст.

Златната есен скоро отминава, нощите застудяват, стелят се мъглите, а след тях - хрема, болки в гърлото... Търсим помощ в аптеките, а забравяме вълшебния „имуностимулант" на бабите ни - чай с мед и лимон, мед с канела, орехи и индрише... Ако възпалението е проникнало към ларинкса и бронхите, се препоръчват инхалации с мед.

Най-често откриваме него в менюто на днешните деца в корнфлейкс с мляко. За съжаление, много рядко се сещаме за сладките вълшебства от нашето детство - меденки, намазана филия  с мед и масло и домашната цитронада с мед. Затова пък достойно място сред предпочитаните не само от децата десерти си извоюва цеденото мляко с мед и орехи и палачинката с него. Днес най-популярен сред сладокусниците и достоен конкурент на течния шоколад и конфитюр е „кремовият" мед. Изключителни са вкусовите му качества, отличава се с нежна структура и буквално се топи в устата. Спестява много главоболия, лесно се маже на филийка, без опасност да се разтече и полепне навсякъде.

Безспорен е приносът на меда за красотата. В многобройни козметични продукти - кремове и маски можем да го открием. Двадесетина минути във вана с мед гарантират пълен релакс. От древността тибетски лекари го втривали в кожата. Уникалният пчелен продукт в съчетание с нежен масаж има чудодеен ефект - подобрява циркулацията на кръв и възстановява мускулния тонус, премахва целулита. Фигурата е моделирана, а кожата... след масажа - мека и гладка.

В меда, поради високата концентрация на захари и противоинфекциозните фактори, много трудно виреят микроорганизми. Изключение правят, макар и минимално количество, спори на бактериите, причинители на ботулизма, поради което се препоръчва да не се предлага термично необработен мед на кърмачето до 1 година.

Безброй са суперлативите за меда, но някои не смеят дори да го близнат, защото изпитват различни оплаквания - обриви, задушаване, замайване, стомашен дискомфорт... Много се пише за реакциите на непоносимост към него, от които страдат някои хора. Нерядко в действителност проявата на свръхчувствителност е не към самия мед, а към нектара на определено растение. Налага се да се забрани приемът в общия случай на полифлорния. Склонните към атопия могат да опитат мед от бяла акация, елда или липа, които най-рядко провокират алергия. Те са подходящи за малки деца.

Значително по-рядко възникват отравяния, при това проблемът не са нито пестицидите, нито антибиотиците, а самият мед. Сред обичайната „паша" на пчелите не са растенията рододендрон, зокум, азалия, но попадне ли техен нектар в меда, го превръща в отрова. За щастие състоянието се разминава с неразположение, подобно на опиянение, и не застрашава живота. Масовото отравяне на воините в поход до Колхида, разболели се след консумация на мед, е описано от древногръцкия пълководец Ксенофонт.

Еталон за сладост 

Най-често медът е съставка на невероятни лакомства - баклава, халва, нуга, меденки, курабийки и безброй сладкиши. Той е най-полезният заместител на захарта, но кулинарната му роля не се изчерпва само в сладкарството. Извара и мляко с мед са чудесна плънка за чийзкейк или меден сладкиш. Той е съвършеният топинг за плодова салата и сладолед. Невероятна е медената глазура на запечени във фурна или на грил плодове.

Печивата придобиват приятен меден захар и задържат по-дълго влагата, не изсъхват и по-трудно се ронят.

С мед подслаждат горещи напитки - грог и пунш. Всяко, дори най-простото ястие, сос или каша, благодарение на тази добавка, придобива неповторим аромат и вкус. В средиземноморската кухня често с мед сервират хамон и прошуто, а така също различни видове сирена. В Италия той е спътник на рикотата. Невероятно е запечено на скара или панирано сирене със сладкия продукт и макови семенца. Глазирани с него зеленчуци са необичайно, апетитно и красиво блюдо. Дресинг с мед, горчица, зехтин и балсамов оцет придава на салатите аромат и вкус.

Гастрономите мариноват месо в меден сос или марината с мед и лимонов сок. С отцеден от мариноването сос поливат месото по време на печенето. Колкото по-тъмен е цветът на месото, толкова по-тъмен мед трябва да се избира. Тайната на повечето медени сосове е в добавката на соев сос, ситно нарязан лук и свеж джинджифил, кориандър и сок от цитруси. Към говеждото подхожда сос от мед с червено вино и червен пипер, а към свинското - мед с портокал и канела. Най-крехко е птичето месо с медено-конячен сос. Пуйка, гъска или патица пекат с мед по традиция за Коледа. Класически сос, особено подходящ за рибни ястия е мед с горчица. Дори само да намажете с него и оставите да престои няколко часа, готовото ястие след изпичане е със златиста коричка и привлекателен аромат.

Медът от храна, консумирана ежедневно, днес по-скоро се ползва като оздравително средство. Не подценявайте кулинарните му достойнства и се сещайте за него по-често, не само когато сте болни или в лошо настроение. Не го забравяйте за добро утро и лека нощ!

 

Автор: д-р Светлана Михайлова

 

 

Сподели: