Здраве и красота

Кехлибареният еликсир

„Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.“

Кехлибареният еликсир

Симпатиите на Мечо Пух към кехлибарения еликсир са пословични. Освен че е неустоимо вкусен и безкрайно полезен за здравето, медът е незаменим съюзник в постигането на перфектна визия.  

Благоприятният ефект на меда върху кожата има вековна репутация. Още през 1800 г. жените използват комбинация от мед и мляко като лосион за лице, за да предотвратят повяхването и да запазят светлия си тен. Видни последователки на прибавянето на мед в beauty ритуалите са и знакови красавици за онова време, като метресата на крал Луи XV Мадам Дю Бари. Небезизвестната Агнес Сорел пък нарича изкушението „душата на цветята".

Днес козметичната индустрия включва пчелния продукт във всевъзможни кремове, лосиони, маски, душ гелове, шампоани. Това се дължи на подхранващото, избелващо и стягащо действие на меда, който е и добър антисептик. От ползите на меда умело се възползват японките. Тайнствените азиатки поддържат кожата на ръцете си копринено нежна, нанасяйки ежедневно върху тях природния дар. Китайките също не остават по-назад. Те си приготвят паста, направена от натрошени портокалови семена и мед, с която заличават пъпките и други несъвършенства на кожата.

Ако искате да се освежите мигновено, прочетете нашите бързи МЕДени рецепти:

- Смес от семена от праскови или кайсии с мед омекотява ръцете, краката и лактите.

- Чудесна хидратираща маска за лице е комбинацията от мед, яйчен жълтък и бадемово масло. 

- Лек за напукани устни е дуетът от мед и лимонов сок.

- Слънчевото изгаряне се неутрализира чрез мед, глицерин, изопропилов алкохол (използван за разтривки) и малко лимонов сок.

- Важно е да знаете, че козметичният ефект на меда не се ограничава само до външната му употреба. Консумацията на натуралната сладост значително ще подобри не само цвета, но и текстурата на кожата. Не забравяйте, че ослепителната красота на испанките и италианките се дължи не само на зехтина, характерен за Средиземноморието, но и на меда.

Медът има и нетипични приложения. Дамите от американския щат Луизиана стимулират потентността на партньорите си, като разтриват цялото си тяло със специален лосион. Консистенцията се състои от мед и вода, към които се добавя пъстра колекция от подправки. Находчивите Еви употребяват пчелното съкровище, за да лекуват кожни проблеми и болки в гърлото. Дори вярват, че медът отблъсква злите духове и дава ясна представа за бъдещето. В миналото египтянките са дъвчели парфюмирани хапчета от мед и билки, за да подсладят дъха си. В Древен Рим за тази цел са разчитали на лечебна паста, наречена „медена мента".

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: