Видеа

Кенгуру LIVE: Безопасност на детското хранене

Д-р Ирина Владимирова със съвети за това как млечното хранене да бъде безопасно за бебето.

От видеото ще научите:

  • Как да изберем кои продукти да предлагаме на бебетата?
  • Защо кърмачетата трябва да се хранят със специални бебешки храни?
  • Как бихме могли да предпазим бебетата от опасностите, които се крият в храните?   
  • Може ли съставът на кърмата да крие риск за бебето, ако майката се храни здравословно?
  • Каква трябва да бъде хигиената на гърдата, за да се намали рискът от микробилогично замърсяване на кърмата?
  • Как правилно да съхраняваме изцедената кърмата?
  • Как се размрaзява кърмата?
  • Има ли възможност за грешки, ако бебето се кърми и дохранва?
  • Как се разбира кое мляко е най-малко сладко?
  • Кой контролира качеството и безопасността на млеката за кърмачета, продавани в Европейския съюз?
  • Съставът на млеката за кърмачета доближава ли се до състава на кърмата?
  • Млеката за кърмачета се приготвят от две съставки – сухото мляко, чийто състав се регулира от ЕФСА (Европейска агенция по безопасност на храните), и вода. Водата също ли трябва да отговаря на някакви критерии? 
  • Как се оценява, че дадено мляко е безопасно от гледна точка на хранителния състав?
  • До каква възраст млякото е важна част от храненето на детето?
  • Какви са критичните моменти, в които трябва да се внимава при приготвяне на млякото?
  • Може ли да се съхрани готово мляко за по-късно?
  • Как да се приготви мляко за кърмачета, ако няма преварена вода?
  • Когато се пътува, може ли порциите храна да се приготвят предварително?
  • Други вещества могат ли да се намерят в млеката, например консерванти, оцветители, подсладители, ароматизанти и пестициди? ЕФСА как регулира този въпрос?

 

Въпросите на зрителите са свързани с:

  • Приготвяне на млякото за кърмачета
  • Особености на водата, използвана за приготвяне на млякото
  • Стерилизиране на аксесоарите за млечно хранене (шишета и биберони)

 

Приятно гледане!

 

Сподели: