Нашият дом

Керамиката – ключ към фантазията

Материалите, от които се изработват плочките за баня, са многообразни. Керамичните плочки се оказват много функционални и същевременно предлагат възможности за разнообразна декорация. Затова не е случайно, че наличието на керамични плочки в банята говори

Керамиката – ключ към фантазията

Материалите, от които се изработват плочките за баня, са многообразни. Керамичните плочки се оказват много функционални и същевременно предлагат възможности за разнообразна декорация. Затова не е случайно, че наличието на керамични плочки в банята говори за добрия вкус на домакина. Въпреки, че керамичната плочка се числи към скъпите материали, обикновено е предпочитана пред останалите.

Живописно пано

При избора на плочки е необходимо да не се водите единствено от техните технологични свойства, но и от тяхната естетическа характеристика. Привлекателността на този материал зависи не толкова от цвета, текстурата и изразителността на рисунката, но и от размера. Голямата плочка особено с релефна или матова повърхност, може да бъде невероятно живописна. Но ако имате желание да превърнете банята в красиво пано, събуждащо въображението с многофункционални и наситени карета на стените и пода, трябва да изберете малки керамични плочки (с големина от 3 до 10 сантиметра) в различни цветове. При оформянето на помещението те дават същите възможности, каквито и класическата високохудожествена мозайка.

Цветови решения

След избора на типа и размера на плочките, може да помислите и за желаната цветова гама. В магазините за фаянс и теракот днес може да се намерят плочки във всякакви цветове и оттенъци (ако финансите ви позволяват, по-екзотичните варианти могат да бъдат изпълнени и по поръчка). Единственото ограничение за това отговорно решение е индивидуалният вкус.

Ритмичното редуване на такива фигури като триъгълници и квадрати е станало основа за построяването на множество декоративни орнаменти. Разглеждайки ги, може само да се удивите на фантазията на художника. На този принцип преди много векове са били разработени сложни орнаменти от геометрични фигури и дизайнерски изработени листа, цветя и други, които европейците са нарекли „арабески" (от френски arabesque - арабски), тъй като първоначално са били намерени при изследването на паметниците на арабското изкуство. Тяхната непрестанна причудлива преливка е олицетворявала постоянното движение и неразделимата цялостност на света. Арабеските са украсявали не само килими и книги, но и мозаечните подове и стените на минаретата, дворците и разбира се, баните.

Но на някои хора съчетанията от прости геометрични и прекъснати фигури им се струват скучни. На тях повече им харесват сюжетни сцени (подобни на тези, които са украсявали гръцките и римските дворци) и „портрети" - представители на фауната (птици, животни, риби).  В жизнерадостната антропоцентрична, антична култура се смятало за естествено, когато умувайки и почивайки до водата, човек го обкръжавали изображенията на живи същества, в това число и обитателите на водната среда.

Но колкото хора, толкова и варианти за интериор на банята. Сега за ултрамодерни се смятат китайските и японските акценти. Дребната керамична плочка също е на почит. С нейна помощ може да изобразите на пода или стената златна рибка с разкошна опашка - символ на богатството и успеха, маймуна - символ на мъдростта, танцуващ жерав - символ на дълголетието и благополучието, а също така различни елементи от растителността.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: