Тя и Той

Кинотерапия за двама

Странно е как един филм сам ни „намира" и се появява в подходящия момент - да ни успокои или развесели, да вдигне адреналина или да ни накара да поплачем.

Кинотерапия за двама

Чували сме за много типове семейни терапии. В съвременния живот не е срамно проблемна двойка да потърси помощ от психотерапевт, сексолог или просто човек, който изучава дълбочината на интимните отношения между мъжа и жената. Интересно е, че на хоризонта се появява нов вид терапия, която все по-често се препоръчва от съвременните психолози - кинотерапия. Нека съчетаем полезното с приятното!

Странно е как един филм сам ни „намира" и се появява в подходящия момент - да ни успокои или развесели, да вдигне адреналина или да ни накара да поплачем.

ЗА НЕЯ

Всяка жена има любими сцени, които би могла да гледа във всяка свободна минута. Това са съвременни приказки, които при наличието на шоколадов сладолед се превръщат почти в реалност. И ако мъжете искат поне мъничко да усетят женската същност, ще трябва да се загледат в „Английският пациент", „Имаш поща" и „Сексът и градът". Оттам могат да почерпят информация за това какво искат жените или по-скоро как да се държат с половинките си в различните ситуации в живота.

Мили господа, можете да изтърпите една дълга обиколка по магазините и да драснете няколко романтични реда на розово листче в понеделник сутрин.

ЗА НЕГО

Мислите, че мъжете искат само пушки и ревящи мотори? Не сте прави. Те харесват филми, в които мисълта работи на пълни обороти - това е техният релакс. „Игра на тронове", „Случаите на Поаро" или „Генезис" са все още в играта! Смятате, че най-големите страхове на съвременния мъж са загубата на пари и пренебрежението на жените? Грешите. Той се ужасява да изгуби себе си.

Мили дами, половинките ви имат нужда от малко почивка от безспирните ви разкази за романтичните ви желания. Пуснете му интригуващ филм, който ще го откъсне от всекидневието и ще го накара да настръхне.

ЗА ДВАМАТА

Колко пъти ви се е случвало да правите секс по средата на филма? Да знаете, че това са моментите на успешната терапия. Психолозите твърдят, че гледането на кино заедно с половинката може да реши много проблеми в двойката. В трудни моменти една комедия може да свърши страхотна работа.

Специалистите твърдят, че за семейството е от особена полза обсъждането на действията във филмите. В тъмната стая пред екрана човек влиза в друга ралност, отърсва се от комплексите и става по-смел в изявленията си. Киното може да се сравни с форума или чата, където хората винаги са по-отворени, по-открити и изказват чувствата си, без да обмислят всяка своя дума. В повечто случаи това е от полза за отношенията между партньорите, тъй като разбират много неща за интимния свят на другия.

Човекът има нужда от отдушник. Всекидневието е строго, натоварено, сериозно, стресово. А филмите са приказни, романтични, омайващи, неангажиращи. И всеки иска да бъде на сцената, да види себе си на екрана. Да почерпи идеи от героите, с които се асоциира. По този начин той е готов да внесе разнообразието и в реалния живот, да го направи по-шарен и интересен.

Освен това не знаете откъде можете да се обогатите с житейски мъдрости. Комедията ще ви отпусне и ще ви покаже красотата на неангажиращите моменти, трилърът ще ви свали от облаците, докато семейната драма ще ви разтърси и ще ви научи на най-важното - да опазите здравето си и личността си.

НА КАКВО НИ УЧАТ

Книгите са прекрасно нещо. Ценните филми обаче също не отстъпват. В рамките на два часа те могат да въздействат така, че да променят възгледи и кръгозор. Филмите ни показват, че не сме единствените на този свят, които имат дълбоки тайни и не сме само ние тези, които имат семейни проблеми. Но всичко е разрешимо. Понякога има много общо между фриволната блондинка и строгия банкер. И не е толкова страшен фактът, че порасналото ни дете създава хомосексуално семейство, защото това е неговото щастие. И със сигурност финансовата криза не е най-важното нещо на този свят, когато наоколо има истинска любов, прелестни цветя, детски усмивки и сияещи звезди.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: