Здраве и красота

Кисти на яйчниците

Много жени се ужасяват от комбинацията киста на яйчника и бременност. Въпреки това кистите не са много често срещано явление през бременността.

Кисти на яйчниците

Факт е, че на много жени им се налага да се борят с този проблем, особено ако диагнозата е била поставена още преди да заченат. Като утеха можем да споменем, че наистина не е необходимо да се притеснявате, че задължително ще ви се наложи да се изправите „лице в лице" с диагнозата „киста на яйчника". Този допълнителен стрес не е никак полезен по време на бременността, а тези, които все пак имат проблем, просто трябва да отидат на лекар.   

Какво представляват кистите на яйчниците?

По своята същност кистите представляват подутини или израстъци навътре в яйчника или навън. Те могат да бъдат твърди или пълни с течност. Кистата е мехурче с по-рядко или по-гъсто течно съдържание. Близо половината от жените в днешно време са страдали от киста на яйчниците. Тази статистика може да е както успокоителна, че това не е нещо прекалено страшно, така и стряскаща, че начинът на живот на съвременната жена застрашава здравето й все повече.

Видове яйчникови кисти

Функционалните кисти или кистите на жълтото тяло могат да бъдат фоликуларни и лутеинови.

Фоликуларната киста се образува, когато яйчниковият фоликул (там, където се образува яйцеклетката) не отдели яйцеклетката, а продължи да се пълни с бистра течност. Така размерите му нарастват и той се превръща в киста. По принцип тези кисти не са опасни и не изискват лечение, защото след няколко месеца организмът сам ги изхвърля. Има случаи обаче, когато кистата продължава да се уголемява и може да достигне големина на ябълка. Тогава започва да притиска други органи, предизвиква болка и смущение във функциите им. При такива случаи, когато кистата се уголемява и започне да надминава седем сантиметра диаметър трябва да се започне медикаментозно лечение или директно отстраняване.

Лутеиновите кисти се образуват, когато фоликулът се отвори, започнат нормалните процеси в организма, но след това той се напълни с кървава течност и пак се затвори. Тези кисти е възможно да предизвикат менструални смущения и болки, както и да се спукат, предизвиквайки болезнени симптоми. Но също като фоликуларните, те най-често изчезват от само себе си и не е задължително да се третират.

Гинеколозите твърдят, че редовният прием на противозачатъчни таблетки предпазва почти на 100% от образуването на функционални кисти. Това, разбира се, не означава, че трябва безразборно да си назначавате подобни медикаменти, а само когато е препоръчително за конкретния случай.

Органичните кисти са този вид кисти, които имат по-сложен произход и той може да бъде много разнообразен. Тъй като е възможно да дегенерират в рак, оперативното им отстраняване е задължително!

Ендометриозни кисти

Тези кисти се развиват при жени, страдащи от ендометриоза - състояние, изразяващо се в разрастване на тъканта, покриваща вътрешността на матката, извън нея. Тази тъкан може да достигне до яйчника и да образува киста. Тези кисти могат да причинят болка по време на менструация и при полов акт.

Поликистозни яйчници (Синдром на поликистозните яйчници)

Възниква, когато яйчникът не произвежда хормоните, необходими за узряването на яйцеклетката. Кистата възниква като функционална, но нито едно от яйцата в нея не се развива достатъчно, за да бъде освободено и овулация не настъпва. При това положение тялото спира да синтезира прогестерон, което от своя страна, прави менструалния цикъл нередовен или изцяло липсващ.

Дермоидни кисти

Могат да бъдат смятани и за тумори. Това са обикновено доброкачествени образувания, използващи клетки и генетична информация от яйчника, но растящи като тъкани подобни на зъби, коса и кости. Дермоидните кисти могат да причинят болки в яйчника. Има риск от разкъсване, ако кистата не е открита навреме.

Симптоми при киста на яйчника

Не всички жени, които имат киста на яйчника, усещат симптоми. Но най-честите симптоми са:

  • Усещане за натиск, издутост или болка в долната част на корема
  • Рязко наддаване на тегло
  • Болка при полов акт
  • Нередовен или липсващ менструален цикъл и/или неменструално кървене
  • Тъпа болка в долната част на гърба и бедрата
  • Болезнена менструация и необичайно кървене
  • Гадене или повръщане
  • Проблеми с цялостното преминаване на урината
  • Чувствителни гърди

Диагностика

Кистите на яйчниците се диагностицират с ехограф. Прегледът преминава в две части, лекарят преглежда пациента задължително и през корема и през влагалището. Кистата може да бъде еднокамерна или многокамерна. Също се диагностицира и чрез лапароскопия. Като по време на нея кистата може да бъде оперативно отстранена. 

Лечение на яйчниковите кисти през бременността

Както при всяка една друга болест или инфекция, така и тук медикаментозното лечение е доста ограничено и не се препоръчва. Комбинацията киста на яйчника и бременност предполага едно по-предпазливо и щадящо бебето лечение. Тъй като предписаните лекарства и препарати могат да бъдат опасни за мъника. Оперативната намеса също не се препоръчва в тези случаи. Обикновено се изчаква периодът на бременността и след това започва лечението на кистите. Практиката показва, че е най-добре кистите да се следят чрез ултразвукова диагностика. И по преценка на лекуващия лекар може да се пунктира (боцне и източи). Като източената течност се изследва цитологично.   

Как се отразява на фертилността и бременността?

Яйчниковите кисти остават едни от най-неразбраните проблеми на женското тяло. Много жени се ужасяват при мисълта за появата им. Това е така, защото има много въпроси, които остават неразяснени - относно техните симптоми и страничните ефекти, които нанасят върху организма ни. Един от най-често задаваните въпроси е как те влияят на бременността. Въпросът може да се раздели на две части. Първо, как може да се предпазите от появата на кисти на яйчниците по време на бременността? Вторият, как се отразява всичко това на самата бременност? Да разгледаме въпросите отблизо.

Сигурно много жени ще бъдат изненадани да разберат, че кистите на яйчниците не пречат на възможността за зачеване. В повечето случаи една яйчникова киста има много малко влияние върху бременността. Затова, ако това няма да е първата ви бременност, бъдете сигурни, че ще забременеете и втори път. Просто трябва да знаете, че възможността за зачеване зависи от много фактори.

И все пак има изменения, при които способността за зачеване е нарушена. Това се случва при наличието на поликистоза на яйчниците - увеличена продукция на мъжки полови хормони, които нормално са в минимални количества. Симптомите са затлъстяване, окосмяване, нередовен цикъл и мазна кожа. Нервната система е нестабилна, жените имат нарушен сън и главоболие.  

Основно лечението на кисти на яйчниците се извършва преди самата бременност, като за целта най-разпространени са противозачатъчните хапчета. Ако кистите са открити по време на бременността и с времето не изчезват от само себе си, много е вероятно да ви определят за цезарово сечение и по този начин с раждането да отстранят и кистата.   

Една от най-добрите превенции за борбата с кистите на яйчника е жената да води по-спокоен и здравословен живот. Истината е, че повечето яйчникови проблеми и в частност кистите се зараждат при стрес и нередовен менструален цикъл.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

Сподели: