Lifestyle

Клуб „Майки Всезнайки“

Всички ги познаваме. Те са ходеща енциклопедия, заредена със завидна мъдрост и бликащ ентусиазъм да отглеждаме децата по-по-най.

Клуб „Майки Всезнайки“

Респектиращите им знания често са причина за немалко мамчета на ръба на нервна криза. Защото, съгласете се, трудно поносимо е да ти налагат правила и личен опит, когато става дума за твоята рожба. Как тогава да се спасим от критиката и непоисканите съвети?     

Магичните думи

„Благодаря ти. Ще помисля върху това.“ Тези две кратки изречения са билетът ви към спокойното оттегляне, тип „Изслушах те, но аз си знам как ще постъпя“. С тях постигате успех на няколко фронта, като показвате:

  • интерес към споделеното;
  • уважение към човека, загрижен за битието на дребосъчето.

Така той ще изпита удовлетворение от факта, че е изпълнил дълга си, коригирайки грешния ви подход. А за вас остава гордостта от убедителния етюд на готовата да попива знания мама.

Без спорове

Не си и помисляйте да противоречите – всеки факт, оспорващ теориите на въпросните дами, ще отприщи лавина от доказателства в тяхна подкрепа.   

В заешката дупка

Съществуват ситуации, при които няма как да се измъкнете с горните фрази. Тогава на помощ идва въображението ви. Вместо да отговаряте на напористите въпроси за това как се грижите за малчугана, невинно подхвърлете: 

  • Чу ли, че са намерили брокат в пюрето от тиква на онази марка?
  • Четох, че еднократните пелени са забранени в целия Европейски съюз.

Бомбастичните клюки ще изместят фокуса от евентуалните ви родителски грешки и ще дадат храна за размисъл (и жадни проучвания) на възмутените Всезнайки.  

Нищо лично

Каквото и да ви кажат на детската площадка, не го приемайте лично. Всеки има право да говори, а какво ще чуете – зависи само от вас.

Единствена

Никога не се съмнявайте в своите способности – вие сте единствената майка на детето си и със сигурност правите най-доброто за него.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: