Нашият дом

Книгите в нашия дом

Забелязали ли сте, че в магазините тип „НАШ ДОМ" има всичко - цедки, дунапрени, матраци с пяна, анатомични възглавници, комплекти с 53 ножа, фунии за джибри, книжни кесии, книжни кърпи, книжни салфетки, само не и книги (за четене). В много домове ще види

Книгите в нашия дом

Забелязали ли сте, че в магазините тип „НАШ ДОМ" има всичко - цедки, дунапрени, матраци с пяна, анатомични възглавници, комплекти с 53 ножа, фунии за джибри, книжни кесии, книжни кърпи, книжни салфетки, само не и книги (за четене). В много домове ще видите тези неми свидетели на културата, книгите, да бъдат използвани за подпорки на рафта, подложки на масата или дори за изолация. Откакто преди 20-ина години Оруел, Вонегът и Достоевски започнаха да се продават на килограм в бананови кашони, книгата не е това, което беше. Днес, слава Богу, тя започва отново да възвръща полагащото й се място на любим спътник - на дивана (и в леглото)...

ЗА КНИГАТА С ЛЮБОВ

С хубавата книга човек влиза в почти любовни взаимоотношения! И все пак - няма по-самотно занимание от четенето. Това са минутите и часовете, които по самовглъбяване напомнят единствено самотното изкачване и слизане в планината. Мъгли и бури, парещо слънце и безутешни голи хълмове, потайни поляни и тъмно горско усое - всичко това са картини от ъгълчетата на собствената ни душа.

Кой би махнал пренебрежително към тях?

Всъщност, мнозина. Вечер в ръцете си те държат не любимата книга, а любимото дистанционно. Тези влюбени в телевизионния екран индивиди се образоват предимно от рекламата, а чековите книжки стават единствените ценни книжа в живота.

Други се оправдават с библейския мъдрец, който в Книга на Еклесиаст казва, че

който трупа знания, трупа печал.

...Навярно, за да не изпаднат в печал, същите надничат в Биг Брадър и Цената на истината („Ама вярно ли е, че имате връзка със 17 години по-млад ваш ученик?", „С настоящия си приятел ли си правила най-добрия секс в живота си?", Ау, наистина ли, ами крокодилът повече зелен ли е, отколкото дълъг?"...). Но в същата книга от Библията пише и: „Окото не се насища с гледане."

КОСЪМ В КНИГАТА

Всички помним вица: „Веднъж видях косъм в книгата си - и оттогава не чета". Оказва се, българските младежи са особено гнусливи. Защото, според най-новото изследване на нациите в Европейския съюз,

всеки 5-ти младеж в България няма книга в дома си.

Ха така! А родителите на българските младежи? Те нямат ли книги? Или вече „домът" не означава мястото, където се живее с мама и татко?

Именно защото не подценявам интелигентността ви, скъпи читатели, позволявам си няколко практически съвета по темата. Искрено вярвам, че в следващото европейско проучване вашите деца ще са сред четирима младежи, които четат...

КНИЖКИ, НО НЕ ЧЕКОВИ

Какво трябва да има на библиотеката, освен ароматизирани свещи, порцеланови слончета и прасета-касички? Вярвам, че читателите на „Кенгуру" ще се съгласят: хубави книги.

По мое скромно наблюдение, най-удачно е всеки член на семейството да има свой собствен рафт. Така книгите в дома са винаги добре подредени, защото всеки се грижи за своя кът. И за да не излезе накрая цялата история твърде частно-собственическа, нека има и 1-2 общи рафта. На тях може да са подредени книги от различни жанрове и тематика.

Тук, към историческите книги за България, може да стоят „Строители на съвременна България" на Симеон Радев, „Записки по българските въстания" на Захари Стоянов, „Бит и душевност на българския народ" от Иван Хаджийски. За световната история и култура са писали много от големите умове на нашето време. Изберете автор по свой вкус, енциклопедия или луксозен многотомник. Тези книги непременно трябва да са в изисканата и ненадмината компания на „Цивилизацията" на Кенет Кларк.

И тъй като историята е история на духа, редно е тук да започва елегантна поредица от художествени албуми с репродукции - стари и съвременни майстори по ваш вкус. Напоследък се предлагат компактни издания между 10 и 15 лв.

Историята и изкуството пък „вървят" с философията. С влизането на стойностните книги в банановите кашони, на пазара, като от някаква кутия на Пандора, наизскачаха купища непознати автори със своите авангардни твърдения. Техните философии се продаваха на килограм, но вече не от кашоните, а като бестселъри. Ако човек дръзне да разгърне някое от тези „ню ейдж" писания а-ла Шърли Маклейн, ще види с колко ентусиазъм авторът се е опитал

ДА ПОБЕРЕ ВСЕЛЕНАТА В 5 ПАРАГРАФА.

По този повод един от нашите големи философи, проф. Калин Янакиев, казва, че днес човешката душа е в партер, а от мазето й излизат ужасяващи твърдения, за които по-добре да не знаем.

Но човекът, освободен от патоса и религията на комунизма, купуваше жадно любовни романи и книги за живота (написани като че ли от същите авторки). Въпросите за насъщния бяха изместени от дневния ред с въпроси като дали има прераждане и кой съм бил в „предишния живот", а довчерашни приятели спореха, като на опашката за домати. Очевидно мнозина от нас въодушевено четат всички „Ръководства за живота", които им тикнат в ръцете, и отказват да достигнат духовно пълнолетие... А то изисква повече от няколко, случайно подбрани книги

на кухненската лавица с подправките и готварските рецепти. С времето - и с количеството на прочетените книги - човек някак придобива вкус към доброто четиво. Така е и с картините. Ако се съмнявате в художествения си усет, посетете Градската галерия. Там, сред десетките картини започвате да разпознавате истинските майстори на четката: гениалното, проникновеното от посредственото и повърхностното. Така е и с майсторите на словото!

КНИГАТА - ПРЕДМЕТ НА ЛУКСА

Като мислим за книгите в дома, няма как да не коментираме и качеството на различните издания. След обезценяването на книгата преди 20-ина години и бума на евтината булевардна литература, отпечатана върху вестникарска хартия, дойде времето на по-луксозните издания, предназначени да доставят удоволствие не само на духа, но и на очите. Ако пък държите особено много на своите стари и поовехтели книги, можете да потърсите книговезки услуги, където да ги подвържат със специализирани машини. При повече мерак и време можете да направите това и ръчно у дома.

ТОП 10 НА ДЕТСКИТЕ КНИГИ

„Приключенията на Пинокио" - Карло Колоди

„Книга за джунглата" - Ръдиард Киплинг

„Емил от Льонеберия" и „Пипи Дългото чорапче" - Астрид Линдгрен

„Доктор Охболи" - Корней Чуковски

„Приключенията на Том Сойер" - Марк Твен

„Мечо Пух" - Алън Милн

„Приключенията на Лукчо" - Джани Родари

„Чебурашка и Крокодила Гена" - Едуард Успенски

„Алиса в Страната на чудесата".

Десетата книга в този списък е само лично предложение: това са книжките на шведския автор (който е и техен художник), Свен Нордквист: „Приключенията на Финдъс и Петсън". Това са забавните, простички и човечни истории за чичо Петсън и неговото необикновено коте Финдъс.

Тук, редом с историите за мъници, написани от помъдрели и поотраснали деца, в милиони домове по света стои и детско копие на най-издаваната книга на света. Библията. Доста изписахме за книгите - това, кои от тях украсяват пространството в дома и умовете ни. Но за Книгата на книгите гениалният автор на Теорията за относителността казва: „Има само една книга." Може би защото е прозрял: истината съвсем не е относително понятие...

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: