Бременност

Код: Горещо

Лятото е в разгара си, а с него ръка за ръка вървят топлината, слънцето и повишената жажда.

Код: Горещо

В случай че очаквате бебе, няколко простички правила ще ви помогнат да избегнете ненужни проблеми и едновременно с това да се чувствате добре.

Жажда

Основният проблем на горещото лято е постоянната жажда. Специалистите не поставят твърди ограничения по този въпрос, но все пак не се препоръчва пиенето на повече от 2-2,5 литра на ден. При усложнения на бременността ограниченията за прием на течности се определят от лекар.

За да не провокирате жажда, можете да се откажете от сладкиши и люти подправки, пушени и пържени храни, мариновани и осолени зеленчуци. Въпреки това, солта не трябва да се изключва напълно от менюто. В умерени количества тя участва във физиологичните процеси, включително предотвратява появата на отоци, помагайки да се запази течната част на кръвта (плазмата).

За да утолите жаждата си, най-добре е да използвате обикновена питейна (бутилирана или преварена чешмяна вода) или минерална негазирана вода на стайна температура.

Отоци

По време на бременност отоците се увеличават поради хормонални промени: прогестеронът стимулира производството на алдостерон, вещество, отговорно за разпределението на течността в тялото. В резултат на това съдовата пропускливост се увеличава и част от водата напуска кръвната плазма в околните тъкани. За предотвратяване на отоците по краката през деня може няколко пъти да правите лека гимнастика – въртете стъпалата нагоре-надолу, наляво-надясно и в кръг.

Следобед или вечер е достатъчно да прекарате един час в хоризонтално положение, като поставите малка възглавница под краката – тази техника ще подобри изтичането на кръвта надолу по съдовете.

В хладно време можете да носите специални компресионни чорапи: леко притискайки крака, те повишават тонуса на вените, което кара кръвта да започне да тече през тях по-бързо.

Пигментни петна

Под въздействието на лятното слънце по кожата на бъдещите майки често се появяват тъмни петна. Тази реакция се обяснява с промяна в производството на меланин, хормон, отговорен за тена на кожата и нейната реакция на ултравиолетова светлина. За избягване появата на петна можете да използвате слънцезащитни продукти с ниво на SPF най-малко 30. Защитният крем трябва да се нанася върху кожата преди всяко излизане на улицата, на всеки два часа и след всяко къпане.

Намален апетит

В горещините производството на храносмилателни ензими се забавя, а когато са по-малко, чувството за глад автоматично се притъпява. В тези случаи специалистите съветват да консумирате по-леки храни, като плодове и зеленчуци, леки супи или риба.

Летни инфекции

Мерките за безопасност през лятото трябва да се утроят в кухнята. Извън хладилника, в жегата, патогените на чревните инфекции активно се размножават в храната. За по-малко от половин час любимата ви торта може да се превърне в разсадник на патогенна флора. Опасността от хранително отравяне е, че води до дехидратация и интоксикация на тялото. В същото време някои вредни вещества могат да проникнат през плацентата, което може да причини прекъсване на бременността.

В най-горещите дни е по-добре да останете у дома на климатик. За да не настинете, можете да стоите на разстояние от 2-3 метра – то се счита за безопасно. Разликата между температурата на улицата и тази в стаята не трябва да надвишава 10°C, а оптималната стойност в стаята е добре да бъде 20-22°C. 

 

Автор: Нели Христова

Консултант: Д-р Иван Диков, МЦ „Майчин дом“ – София

 

Сподели: