Раждане

Код: Възстановяване

Честито! Вече сте майка! Радвате се на здраво и щастливо бебе, което промени живота ви из основи. За да улесним периода на възстановяване от раждането, обобщихме препоръките на специалистите.

Код: Възстановяване

Консултация

Редовно посещавайте акушер-гинеколога си, за да сте сигурни, че всичко върви по план. Освен че ще вземе мерки, ако имате притеснителни симптоми, той ще ви даде ценни съвети за това как да се приспособите към новите си ангажименти на родител.     

Внимание към гърдите

Измивайте гърдите си единствено с вода, тъй като сапунът и агресивните съставки могат да изсушат кожата и да доведат до напукване. Носете удобен сутиен за кърмене.

След секцио

Избягвайте горещи вани и душове, докато раната ви от цезарово сечение заздравее напълно. Не вдигайте нищо тежко и през първите месеци се въздържайте от физически натоварвания.   

За кожата с любов

Разкъсванията и нараняванията след нормално раждане или секцио се повлияват успешно от билкови масла, които ускоряват възстановяването на кожата, хидратират я и имат обезболяващ ефект. Изберете продукти с естествени съставки и ги нанасяйте ежедневно.  

Хранене

Хапвайте малки порции няколко пъти на ден, вместо три големи ястия сутрин, обед и вечер. Старайте се да консумирате достатъчно източници на витамини и не забравяйте да пиете много вода. Кофеинът и алкохолът не са препоръчителни, защото ще се отразят на настроението и ще ви попречат да заспите.

Почивка

Може би ви предстоят много безсънни нощи покрай грижите за детето, затова се възползвайте от всеки миг, когато можете да поспите. Ангажирайте членовете на семейството с домакинските задължения, за да можете да се посветите на мъника.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: