Здраве и красота

Кога е възможно чудото на живота или овулацията

Що за мистерия е Началото? Как се е зародил животът на Земята? Кога е моментът две същества да създадат трето?

Кога е възможно чудото на живота или овулацията

Много учени са мислили и експериментирали години, за да дадат отговор на тези въпроси. За вселената, Земята, живота и човека. Аристотел, Дарвин, Пастьор... Теории за абиогенезиса (произхода на жива материя от нежива), за еволюцията, за сложните организми...

Въпреки безкрайната енигма на този въпрос част от отговора ни е съпътствал всекидневно. Всеки ден са се зачевали деца и раждали деца...

Кога е възможно чудото на живота и кога е най-подходящото време за забременяване? Тук магическата дума не е „Сезам", а един термин - овулация. Това е краткият момент по средата на два менструални цикъла, часовете, в които жената е най-податлива да зачене. И природата се е погрижила тя да го покаже - пълна с енергия и сексапил.

Какво всъщност става в организма й?

На всеки 28 дни яйчниците отделят овоцит - яйцеклетка. Това продължава от пубертета на момичето до менопаузата на възрастната жена. Броят на яйцеклетките е към 300 - 400 хиляди.  Те се предпазват от други клетки, наречени фоликули. От тях узряват няколко, но само един отделя яйцеклетка. От пубертета до менопаузата само 300 - 400 фоликула стигат пълна зрялост. 

Цикълът от 28 дни има три фази - фоликулярна, овулаторна и лутеална. Първата фаза продължава от първия ден до средата. При овулаторната фаза узрелият фоликул с размер около17-19 мм се спуква и освобождава узрялата яйцеклетка. Самата овулация трае по-малко от денонощие, но зачатъчната активност на жената е максимална. Яйцеклетката „чака" да бъде оплодена и ако това не стане, тя умира и се изхвърля от организма по време на следващата менструация.

Узряването на яйцеклетките и овулацията се стимулира от два хормона, отделяни от хипофизата (жлеза с вътрешна секреция) - фоликустимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон. Те са особено важни за нормалната овулация на жената и респективно нейната готовност да зачене. Тези хормони въздействат не само върху половите органи и гърдите, но и върху кожата, костите, теглото. Отделяният от яйчниковите клетки естроген предизвиква увеличаване на лутеинизиращия хормон. Чрез него налягането на течността във фоликула се увеличава и той се спуква. Течността изтича от яйчника , а яйцеклетката се оказва на повърхността във върховната фаза на овулация. На всеки цикъл при овулация се освобождава само една яйцеклетка.

Кърменето като защита?

Редица изследвания показват, че честото кърмене на бебето в първите месеци може да бъде естествен контрацептив. Хормоните, основно пролактин, отговорни за производството на кърма, потискат репродуктивните хормони. Менструацията се възстановява при разреждане на кърменето. На основата на тези изследвания е разработен метод за семейно планиране наречен метод на лактационната аменорея (липса на менструация) - LAM. При изпълнение на определени критерии LAM е с надеждност около 98% през първите 6 месеца след раждането. За целта майката не бива да ограничава сученето на бебето през деня и през нощта, да е почти постоянно до него и да отложи захранването до 6-ия месец на детето. Все пак не разчитайте само на кърменето. Най-малкото, защото винаги има изключения.

Как се определя овулацията?

По време на овулацията жената може да има увеличен влагалищен секрет, да усеща леки болки в гърдите или в областта на яйчниците. Понякога е възможно и леко покачване на телесната температура с до 1 градус.

Има няколко начина за определяне времето на овулация:

Първият от тях е календарният - при него се пресмята трайността на цикъла (обикновено 28 дни, но не винаги), като овулацията се конкретизира по средата - например на 14-ия ден.

При температурния метод определяща е телесната температура. Това обаче не винаги е точно, защото може да има и други фактори, влияещи на организма.

При слюнчестия начин се следи количеството и съставът на слюнката чрез тестове от аптеките.

Подобен на този е и методът на цервикалния секрет, който се увеличава 3 дни преди и 1 ден след овулация.

Тест за овулация, който регистрира нивата на лутеинизиращия хормон в урината. Тези тестове се продават в аптеките.

За да определите по-точно овулацията си, обаче използвайте няколко метода.

Каквито и методи да ползвате, знайте, че яйцеклетките остаряват заедно с жената, защото запасът им е съставен още при раждането. Ограниченият им брой и цикличността на женския цикъл позволяват и органичен капацитет на зачатие. За разлика от мъжете, чиито полови хормони са постоянни, женските са подчинени на определена периодичност.  А това води до ограничения. Така че, дами, използвайте добре богатството си и дайте живот поне на едно дете. То ще ви направи щастливи и удовлетворени. Защото въпреки грижите новият живот е най-голямото чудо на този свят. Струва си да го изживеете!

Женският цикъл и хормони са свързани с луната (често женски символ в митологиите) и фазите й. Преди десетилетия, когато дамите не са били подложени на постоянен стрес и са живеели по-близо до природния отколкото до урбанистичния ритъм, цикълът често започвал при новолуние, а овулацията - при пълнолуние. Но през 21 век явно луната вече не може да е ориентир за промените в организма ни.

Автор: Милена Терзийска
Консултант: д-р Любомир Дамянов, председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози, тел. 0888 921 924

 

Сподели: