Здраве

Кога кашлицата е сериозна?

Обикновено кашлицата на бебето не е причина за безпокойство, освен в следващите случаи, изискващи незабавната намеса на лекар.

Кога кашлицата е сериозна?
  1. Детето има затруднено или учестено дишане.
  2. Устните, лицето и езикът му са посинели.
  3. Температурата му е висока – 38 °C или повече, без да е придружена от хрипове или запушен нос.
  4. Има треска и е на възраст под 3 месеца.
  5. Мъничето е новородено (или под 3 месеца) и кашля повече от няколко часа.
  6. Кашля кръв.
  7. Има хрипове.
  8. Раздразнително е.
  9. Дехидратирано е и лесно се уморява.
  10. Изпотява се обилно.

Стоп на кашлицата

Ако след консултацията с педиатър се окаже, че зад кашлицата не стои сериозен здравословен проблем, можете да облекчите състоянието на мъничето с подходящ медикамент. Инфекциите на дихателните пътища се повлияват успешно от средства с естествени съставки, които лекуват кашлицата, без да дразнят гърлото на малчугана. Удачен вариант са и предложенията под формата на капки, тъй като се приемат лесно от дребосъка и имат приятен вкус.

Безценни помощници

Освен противовирусни и антибактериални медикаменти, в зависимост от състоянието на малкото човече е добре да имате предвид незаменимите помощници в борбата с респираторните инфекции и най-вече кашлицата – инхалаторите. Те повлияват успешно както проблеми с носа, гърлото и белия дроб, така и алергична хрема или бронхиална астма в периода на пристъп. Посъветвайте се със специалист какво устройство да си купите и как да го използвате. За предпочитане са моделите с различна форма (например влак), тъй като наподобяват играчки и са добре приемани от децата.    

 

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Костадинка Пенджакова, педиатър в Медицински център 

„Детско здраве”

 

Сподели: