Раждане

Когато бебчо се бави

Цялото семейство е в трепетно очакване, а мъничето не дава признаци, че скоро ще се роди?

Когато бебчо се бави

Ще провокираме появата му с естествени методи за предизвикване на раждането.

Физическа активност

Разходка, танци, бавно слизане по стълби ще помогнат на бебето да се придвижи надолу и ще му подскажат, че е време за излизане.

Пикантни храни

Има теории, според които, попадайки в стомаха, лютите блюда стимулират матката. Няма научни доказателства за това, така че не прекалявайте с кърито, ако не сте любител на огнените вкусове.

Съвет на специалист*

При преносване се препоръчват полови контакти. В еякулата на мъжа се съдържат простагландини – същите биологично активни вещества, каквито са и в лекарствените продукти, използвани за подготовка на маточната шийка и стимулация на родовата дейност. В допълнение при стимулация на гръдните зърна се отделя ендогенен окситоцин – основният хормон, отговорен за контрактилната дейност на маточната мускулатура при раждане.

*Д-р Симона Анжел е акушер-гинеколог в СБАГАЛ – Варна, специалист по репродуктивна медицина и пренатална диагностика.

Масаж

При масажа се повишават нивата на окситоцин – хормон, който предизвиква родилни контракции. Дори и да не посетите професионалист, нежните движения на бъдещия татко могат да ускорят идването на малкото човече.

Внимание!

Имайте предвид, че можете да прибегнете до методите, ако терминът ви вече е минал и нямате усложнения. При каквито и да е оплаквания и притеснения задължително се консултирайте с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: