Раждане

Когато бебето се бави

Вече сте на финала. Деветте месеца на бременността са почти зад гърба ви.

Когато бебето се бави

Раждането вече е започнало, но не съвсем. Контракциите са непродуктивни и не водят до изглаждане и разширение на маточната шийка. В такъв случай бебето се следи активно и ежедневно на акушерски монитор за честотата на детските сърдечни тонове и се пристъпва към стимулиране на родовата дейност, ако се прецени, че плацентата „старее" и бебето страда. То се извършва много внимателно и само когато е необходимо. Вие обаче можете да помогнете на бебчето да се появи на бял свят по-бързо и без болка за вас с помощта на естествени методи за стимулиране на раждането.

Стимулация на родовата дейност не се прилага при:

  • Тежко вътреутробно страдание на плода (хипоксия, дистрес)
  • наличие на белези на матката вследствие на операции
  • неправилно предлежание на плода
  • несъответствие между размера на плода и таза на майката (анатомичен тесен таз)
  • отлепване на плацентата
  • изменения на меките родови пътища

МЕТОДИ

Обикновено се използват естествени методи на стимулация, ако обаче те не дадат резултат, се прибягва до лекарства и лекарска намеса. При стимулирането на родовата дейност с медикаменти обаче контракциите са по-продължителни и чести.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕТЕ САМИ?

ДВИЖЕТЕ СЕ

За благополучния изход трябва да се мисли от самото начало. Умерената физическа дейност през цялата бременност и леките упражнения, трениращи коремните мускули и перинеума, ще спомогнат добрата родова дейност. Приятна алтернатива са и танците на фона на любимата ви музика.

Установено е, че ако по време на раждане родилката е в легнало положение, се увеличава продължителността на родовия процес. Това е така, защото един от основните фактори за разкритието на шийката - натиск на плода върху нея - на практика не се реализира. Именно максимално активното поведение на бъдещата майка и свободата в движенията е сериозна алтернатива на медикаментозната стимулация при слаба родова дейност. Затова разхождайте се, сядайте, заемайте различни пози, ако можете и клякайте. Когато сте в клекнало положение, бебето максимално плътно се притиска към шийката, дразни чувствителните рецептори и стимулира началото на контракцията. В хода на родилния процес сменяйте положението на тялото си толкова често, колкото ви е необходимо, за да регулирате скоростта на протичането му и да облекчите болките си. Най-добрата поза при раждане е тази, която сама изберете.

СЕКС 

Ако имате слаби контракции и от болницата са ви върнали обратно вкъщи, можете да стимулирате родовата дейност със секс. Понякога причината за слабата родова дейност е резистентност или незрялост на маточната шийка. Най-разпространеният метод, стимулиращ нейното съзряване, е приемът на простагландин. Естествен и богат източник на хормона е именно спермата. Не забравяйте обаче, че сексът е възможен, само ако околоплодните ви води не са изтекли. В противен случай може да предизвика инфекция.

ГЪРДИТЕ

Стар изпитан метод, при това и научно обоснован, е дразненето на гръдните зърна. При масажирането им се повишава производството на окситоцин - хормонът, стимулиращ маточните контракции. Нежно масажирайте зърното, ареолата и цялата гърда в продължение на 1 час, като на всеки 15 минути сменяйте страната. Не прекалявайте обаче със стимулацията на гърдите, тъй като можете да травмирате зърната.

Имайте предвид, че максималното производство на окситоцин е през нощта, затова и при много жени раждането започва именно тогава. Най-ниски са нивата му в първата половина на деня.

АРОМАТЕРАПИЯ

За стимулиране на родовата дейност и усилване на контракциите добра работа вършат билковият чай и етеричните масла /жасмин, лавандула, салвия/.

Чаят от малинови листа стимулира матката и може да предизвика контракции. Приемът му трябва да започне едва в края на последното тримесечие, за да се избегне рискът от преждевременно раждане. За да се адаптира организмът ви към отварата, през първите 2-3 седмици пийте по 1 чаша дневно. Постепенно увеличавайте количеството до две чаши през следващите седем дни и от 36-ата г.с. приемайте три чаши дневно.

Етеричните масла имат благотворен ефект върху кожата, намаляват безпокойството и стреса, възвръщат увереността. Когато раждането започне, разредете капка етерично масло с чаена лъжичка бадемово олио и нежно втрийте в кожата по корема, долната част на гърба и стъпалата. Масажът може да се прави от бъдещия татко или от друг близък човек. Добре е да му бъде показано от специалист, който ще обясни как точно да се нанася маслото, каква да е посоката и силата на натиска.

По време на последната седмица от бременността или в самото начало на раждането може да се правят топли вани с максимум 6 капки масло от жасмин. Това ще ви помогне да се отпуснете и да се подготвят мускулите на матката за предстоящото раждане. Освен болкоуспокояващ ефект, жасминът способства за усилване на контракциите и по този начин намалява времетраенето на раждането.

АКУПУНКТУРА 

Акупунктурен сеанс при добър специалист е чудесна алтернатива, ако раждането се проточва. Чрез тънки игли професионалистът ще стимулира зоните, които индуцират родилния процес и маточната активност.

С РОЗОВИ ОЧИЛА

Раждането се регулира от нервната и ендокринната система. Ето защо психологическото състояние на жената в голям процент от случаите определя и хода на родилния процес. Естествените механизми не могат да се включат, ако сте скована, напрегната или действате по предварително заучена схема. В стресови ситуации производството на окситоцин значително намалява и съответно отслабва родовата дейност. Психическата подготовка за раждането се състои преди всичко в освобождаване от страха, тревогите и притесненията. Ако не се чувствате добре, когато сте сама, помолете с вас да бъде близък човек, който да ви успокоява и да отстоява интересите ви, ако е нужно.

Благотворно влияние оказва положителната атмосфера в родилния дом. Добре би било, ако имате възможност, предварително да огледате и да се запознаете с обстановката в родилния дом. Така, когато започне раждането, няма да сте в непозната среда.

Автор: Татяна Вълчанова

 

Сподели: