Особености в развитието

Когато бебето връща храната

Храненето на мъничето е жизненоважна дейност за неговото развитие.

Когато бебето връща храната

Освен това общуването по време на хранене е част от развитието на социалната и емоционална интелигентност на детето и поради тази причина то трябва да доставя удоволствие.

Има много случаи, при които това не е така. Бебето започва да връща част от храната в количество, по-голямо от допустимото. Този факт притеснява първо майката, след това педиатъра и накрая детето. Какво се случва - обикновено се поставя диагноза рефлукс, но от педиатър, а не от гастроентеролог и в този случай не можем да сме сигурни. Гастроентеролозите твърдят, че в 20 до 30 процента педиатрите са успели да разпознаят правилните симптоми на ГЕР, но в останалите има нещо, което наподобява състоянието. За съжаление в България лекарите не се занимават с развитието на оралната сетивност (чувствителността на детето в областта на устната кухина към различни текстури, вкусове и натиск) и не проследяват модела на сукане, който може да бъде видоизменен в един от следните неправилни модела:

Правилният модел: по време на сукане детето движи долната челюст напред-назад, с което изпомпва течност от гърдата или шишето, езикът в устната кухина се движи напред-назад във формата на улей, при който са повдигнати страничните ръбове на езика. Детето прави три засуквания, повдига върха на езика към твърдото небце, отпуска средата надолу и придвижва течността към гърлото. Ритъмът на хранене в три засуквания, гълтане, дишане.

Неправилен модел: някои деца се раждат с къса подезична връзка. Този факт видоизменя модела на сукане, като не позволява на езика да се движи самостоятелно и отделно от долната челюст. Езикът не може да образува улей, за да извършва сукателни движения и в този случай детето започва да движи езика и челюстта в движения, наподобяващи дъвкане. Детето разваля ритъма на сукане, като увеличава броя на засукванията, което води до събиране на по-голямо количесто течност в устната кухина, по-трудно преглъщане и връщане на част от изсуканото. Два до три месеца са достатъчни, за да се формира реакцията - суча, гълтам, повръщам, дишам и детето да започне да се храни с този модел, което естествено повлиява на чувствителността в устната кухина и променя и нея.

Неправилен модел: Някои деца се раждат с нееднакъв мускулен тонус само в областта на езика. По време на сукане те не образуват улей с езика, отпускат върха му върху долната челюст и повдигат средата му, която образува нещо подобно на бариера на пътя на храната. В този случай ритъмът на сукане не е нарушен, но е неправилен моделът на гълтане. Събраната в устата течност се намира между предните венци и средата на езика и в момента на отпускане могат да се получат два проблема - директно изтичане на млякото от устата (бебето започва да плаче, защото е гладно, напряга още повече различните части на езика и затруднява сукането) или рязко оттичане към гърлото, което затруднява гълтането и предизвиква фарингиалния рефлекс и бебето връща храната.

Неправилен модел: има деца, които се раждат без изменения в неврологичния си статус и без анатомични усложнения в лицевата област, но въпреки това не могат да развият правилно оралната си сетивност. Една част от тях развиват така наречената хипочувствителност - това е ситуация, при която детето не усеща натиска от биберона или гърдата върху езика си, не усеща наличието на храна върху езика и следователно не може правилно да насочи посоката на движение на езика към гърлото, за да преглътне. Събраната течност остава в устата и в момента на прекъсване на сукането тя изтича. Друга част са хиперчувствителни - усещат прекалено силно натиска върху езика си от течността или накрайника, който подава храната. Това води до усещане, аналогично на болка, бебето се отказва да суче и започва да връща храната.

Майките, които четат тази статия и вече са се почувствали притеснени, трябва да знаят, че в случаите, когато няма неврологична или анатомична причина и няма диагностициран ГЕР от гастроентеролог, неправилните модели на хранене могат да бъдат отстранени в рамките на около 6 месеца и да се възстанови нормалната заинтересуваност на бебето към храната. Провежда се орално моторна терапия, която се назначава от логопед-хранителен терапевт и с помощта на подходящи средства за хранене спрямо всяко конкретно дете се възстановява правилният модел на хранене.

Майките на деца с диагностицирани неврологична или анатомична причина или ГЕР трябва за знаят, че всяко нарушаване на структурата на устната кухина, подвижността на мускулите и езика и честото повръщане водят до видоизменение на оралната чувствителност и децата могат да се хранят трудно или във възрастта след 6 месец да отказват захранване с определени храни, да отказват да дъвчат или да имат неприсъщи за възрастта вкусови предпочитания. В тези случаи, освен орално моторна терапия, се провежда хранителна терапия, която има за цел не да промени модела на хранене, а отношението на детето към храната, поносимостта към различни вкусове и миризми и да възстанови общуването по време на хранене.

Нина Йорданова - логопед
Терапевтичен и обучителен център „Пумпелина"

 

Сподели: