Lifestyle

Когато Сънчо не иска да дойде у дома

Как да помогнем на детето да заспива леко.

Когато Сънчо не иска да дойде у дома

Има деца, които заспиват бързо и лесно, има и такива, с които трябва да се бориш, за да ги сложиш да спят. А има и мъничета, които уж заспиват спокойно, но не след дълго се събуждат и среднощното надлъгване тепърва започва. Надцакване с родителите и игра на нерви. Какво определя съня на детето и от какво зависи по-бързо да заспи то?

Причините за лошия сън на малкото дете

Превъзбужда се през деня. Ако сте ходили заедно  на лунапарк, куклен театър, детски кът или рожден ден на приятелче, детето е получило много информация и емоции. Тяхното изобилие може да предизвика хиперактивност и нежелание за сън. Според учените, причината времето да се възприема като „бавно течащо“ от децата е именно фактът, че те тепърва опознават живота, ситуациите, обкръжаващия свят. Те имат нужда от време да осмислят всичко видяно, преживяно и чуто.

Страхува се. Ако през деня детето се е изплашило от нещо, когато настъпи здрач, на него могат да му се привиждат всякакви чудовища. Този страх може да се появи от сцена от филмче или от прочетена приказка. Внимавайте какви приказки четете на своето мъниче. Ако детето ви е чувствително и ранимо, може би не е добра идея вълкът да изяде Червената шапчица, или вещицата да изтръгне гласа на Малката русалка. Да не говорим за това, че в огромна част от световната и българската детска приказна литература майките умират, за да се ожени татко цар повторно за лошата мащеха. Как, мислите, преживява това една крехка детска психика? По-добре малкото дете да слуша по-щадящи приказки в началото. Вие преценявате, но имайте предвид, че много от популярните книжки с приказки крият поводи за страх.

Гледа телевизия вечер. Има много лош ефект върху детето, особено ако то все още е малко. Избягвайте да пускате телевизия на малките деца вечер. Повече от 20 минути през деня не са препоръчителни.

Не е уморено. Това е една много проста причина. Но ако на детето не му се спи, макар да е спокойно, то е активно. Така че не очаквайте Сънчо да ви посети в близкия час. Всички опити да сложите малчугана в леглото в този момент са обречени на провал.

Какво да направим, за да сложим бебето да спи без огромни усилия?

Ако детето не иска да спи и не изглежда уморено, трябва да изчакате, докато се откаже да играе. Просто изчакайте известно време. Не забравяйте, че ако му създадете режим на заспиване по едно и също време всяка вечер, то ще свикне да заспива по-лесно. Излишно е да настоявате, защото в противен случай то може да се съпротивлява просто ей така, дори и да иска да спи. Що се отнася до страховете, трябва да се разбере защо се страхува. Ако причината е шум и скърцане, разберете откъде идва и му обяснете това. Например, скърцането на пода или капките дъжд, които чукат по стъклото. Ако детето се бои от ужасни чудовища, обяснете му, че караконджулите и Баба Яга са измислени герои и живеят само в приказките. Може да го разсмеете с нещо. Често искреният смях кара децата да забравят за страха си.

Ако мъничето се страхува да спи само, бъдете наблизо и винаги се притичвайте на помощ. Ако все пак не спите в една стая, а то се бои да остане само, пробвайте да го убедите, че плюшен мечо, поставен пред вратата му, ще го пази. Още по-добре е, ако в къщата живее истинско куче или друг домашен любимец. Разкажете му история за това как любимият четириног приятел го пази цяла нощ, така че няма от какво да се страхува. Не забравяйте да го прегърнете и целунете преди да заспи! Добре е преди лягане да си поговорите за това, какво се е случило през деня. Този разговор ще ви помогне да научите какво вълнува детето ви, да опознаете страховете му, за да му помогнете да се справи с тях. Така сънят му ще бъде по-спокоен.

Как да подготвим детето си да спи?

Здравословният сън на детето идва най-добре, след като то се е уморило от тичане и игри на открито, на чист въздух. То трябва да изразходва енергията си. Ако имате възможност, излезте в парка или в гората, а може просто да се разходите на детската площадка. Вечерта не трябва да има активни игри. Пъзели, рисуване, мозайка, приказка и занимания с ръчичките са добри варианти. Чаша топло мляко, измиване на зъбките, душ и приказка са все елементи от „мелодията на съня“ на вашето съкровище. И ако тази музика се повтаря всеки ден, малчо ще свикне и ще заспива по-леко.

 

Автор: Ели Маринова

 

Сподели: