Раждане

Кои жени раждат по-лесно?

От какво зависи дали бъдещата мама ще роди леко и ще премине през плавен преход към една от най-важните роли в живота й – на родител?

Кои жени раждат по-лесно?

На първо място, това зависи от физиологичните характеристики на жената. Има много митове по този въпрос, но има и обективни научни и медицински данни.

Възраст

Практически всички лекари твърдят, че оптималната възраст за бременност и раждане е от 21 до 35 години. Още на 25 години, обаче, в тялото на всяка жена процесите на стареене са започнали. Постепенно намалява броят на овулациите. Ако на 27 години жената има по 12 овулации годишно, то на 35 - само 5-6. Забременяването след тази възраст става все по-трудно. През годините почти всички от нас имат хронични заболявания, които оказват неблагоприятно влияние върху хода на бременността и раждането. Дори и да доносите бебето до последния стадий на развитието му в утробата си, ако сте на възраст след 35 години, то може да дойде на белия свят слабичко.

И у нас дойде тенденцията на Запада, жените да раждат деца на възраст 35-40 години, когато вече са здраво стъпили на краката си. Статистиката, обаче, показва, че 50% от жените след 35-годишна възраст не забременяват и една трета от децата се раждат с една или повече аномалии. Физиологията не може да бъде заблуждавана. Разбира се, всички сме чували и чели за знаменитости и звезди от бизнеса, които раждат на 45 и 50 години, но кой знае какво наистина стои зад тази информация, или през колко иглени уши са минали, за да родят заветната си рожба на достолепна възраст?

Телосложение

Повечето мъже се заглеждат по жени с фигура на пясъчен часовник. Ако вземем прословутия  стандарт „90-60-90”, ще видим, че бюстът и бедрата са равни, а съотношението на талията към бедрото не надвишава 0.85, което, според експерти, е коефициентът на ендокринния баланс. Това означава, че тази жена има най-добрия хормонален статус, който допринася за успешното носене на детето и раждането. Слабостта при жените в миналото се е считала за признак на болест. Трудно е да се повярва, че една жена без паласки, с тесни бедра ще може да роди здраво дете. Дебелината, обаче, също не прави жената идеална за раждане. Жените с наднормено тегло обикновено имат метаболитно разстройство. Мускулният им тонус също е намален. Според последни данни, най-успешно раждане се наблюдава при жени със средно тегло. Някои учени разглеждат дамите с набита фигура и къси крака като перфектни за износване на здраво бебе и за раждане, но само фактът, че имат такава структура, не гарантира на бъдещите родилки непременно успех в този процес.

Размер на таза

Често сме чували, че ако една жена има широк таз, ще роди  лесно. Факт е, че жените имат два таза – голям и малък. Матката се намира в областта на големия таз, а в седмия или осмия месец от бременността, плодът се премества в малкия, който отвежда до родилния канал. И ако малкият таз се окаже твърде тесен, тогава жената няма да може да роди по естествен начин. Лекарят или акушерката определят размера на малкия таз при пренатални прегледи. Първо с тазомер се смъкват външните размери на таза и по специални формули се изчисляват стойността на данните за тазовата кост и скелета. От анатомична гледна точка тазът се счита за тесен, ако неговите основни показатели са един и половина пъти по-малки от считаните за нормални. Дори при тесен таз, обаче, раждането може да бъде успешно, ако плодът не е много голям. В зависимост от размера на таза, специалистите решават каква е възможността за раждане - естествено или с цезарово сечение. Когато тазът на родилката е анатомично тесен, е прието тя да бъде хоспитализирана две седмици преди термина за раждане. Съществува и понятието клинично тесен таз. Това се определя малко преди раждането или по време на него, когато акушер-гинекологът е установил, че главата на плода не съответства на ширината на родовия канал. Обикновено това се случва, ако плодът е твърде голям (над 4 кг).

Външният поглед върху телосложението на жената невинаги показва размера на вътрешния й таз. Възможно е при много слаби жени да се окаже, че имат широк вътрешен таз, а при пълни дами той да е тесен.

Физическо състояние

Голямата истина е, че най-леко раждат жени, които са физически добре поддържани. В крайна сметка родилният  процес е просто една тежка работа, която изисква издръжливост и достатъчна сила на мускулите,  на диафрагмата и коремната област. Ето защо, ако се занимавате с фитнес или други форми на физическа активност преди и по време на бременността, шансовете ви за успешно и сравнително безболезнено раждане са много по-високи. Подходящите физически занимания за  бременните жени са гимнастика, йога, разходки, плуване, дихателни упражнения. Прекалено тежките натоварвания, обаче, трябва да се избягват. С две думи – ако спазвате здравословен начин на живот, движите се достатъчно и поддържате постоянно добра физическа форма, ще се справите с лекота с тази тежка физическа работа, а именно – раждането.

 

Автор: Ели Маринова

Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог, www.topexperta.com

 тел. 0888732896

ДКЦ 18, кабинет 307

 

 

 

Сподели: