Раждане

Кой кой е в родилното отделение

Толкова често съм била свидетел на разговори, в които се разказва за раждане и майката не помни имената на екипа от лекари, които...

Кой кой е в родилното отделение

...са я обгрижвали или не знае какви хора са влизали и излизали от родилната зала, че слушателите остават с впечатление как в родилната зала работят анонимни лица - без специалност, без имена и без титла. Аз, с присъщото си любопитство, за няколко минути разбрах коя е акушерка, кой е лекар, кой анестезиолог и... имената им разбрах. Кой кой е в родилното отделение всъщност? Добре е, човек да бъде ориентиран в обстановката.

Акушер-гинеколог

Лекарят ви преглежда при приемането ви в родилното отделение. В зависимост от вашето състояние, той назначава реда, по който ще се проведе раждането на бебето ви. Той следи родилния процес и се намесва при нужда. След раждането на бебето акушер-гинекологът ви преглежда обстойно и ако е необходимо зашива разкъсванията. В следващите дни лекарят, който е на смяна ви преглежда, за да е сигурен, че процесът на зарастване на разкъсванията и свиването на матката вървят в правилна посока.

Акушерка

Това е дясната ръка на акушер-гинеколога, която стои постоянно до вас. Тя ви помага при даването на кръв и урина, подготвя ви за раждането, провежда хигиенните процедури, измерва тоновете на бебето. Много често акушерката е тази, която ви дава напътствия по време на контракциите и изгонването на бебето и изражда детето. Тя ще ви преведе в стая с бебето и ще ви помогне да се настаните.

Анестезиолог

Той отговаря за обезболяването ви по време на раждането. Той присъства на цезарово сечение или при естествено раждане, по ваше желание. Анестезиологът ще поговори с вас за упойката, ще ви разпита дали имате алергии и придружаващи заболявания и ще направи проби за алергии. В залата може да присъства и медицинска сестра, която изпълнява нарежданията на анестезиолога. След завършване на секциото той, заедно с акушер-гинеколога и акушерката, ви наблюдава за реакции при излизане от упойката.

Неонатолог

Това е педиатър, който специализира в лечението на новородени. Той е първият и най-важен лекар в живота на бебето. Именно в негови ръце попада вашето дете веднага след раждането си. Той го преглежда и оценява здравословното му състояние. Неонатологът определя честотата на сърцебиене, дишане, мускулен тонус, рефлекси и цвят на кожата, т.е. провежда тест Апгар в първата и петата минута. Лекарят измерва теглото и ръста на новороденото и при нужда от лечение се намесва.

Психолог

Този специалист идва по ваше желание или препоръка на акушер-гинеколога ви. Добре е психологът да специализира в работата с родилки. Той ще ви окаже морална подкрепа по време на и след раждането и ще ви помогне да преодолеете по-лесно адаптационния период в първите дни с бебето. Психологът може да ви даде кураж и увереност в майчинството.

Други специалисти

В родилното отделение ще срещнете още хора в престилки, за които ще се питате какви са. В приемната или в предродилна зала ще ви посети лаборант, който ще ви вземе кръв. Възможно е на раждането ви да присъства дула. А след като всичко приключи санитари ще почистят родилната зала. В стаята, когато вече се настаните с бебето, ще ви посети консултант по кърмене, който ще ви даде напътствия за първите стъпки в храненето на вашето мъниче и ще ви помогне да се справите с евентуалните проблеми, свързани с кърменето.

Автор: Десислава Христозова

 

Сподели: