Lifestyle

Кой решава къде да спя?

Родителите, чието дете не спи добре, си мечтаят само за едно - да се наспят. За да не стават през нощта, те често взимат бебето при себе си в леглото. Добре ли е това за него?

Кой решава къде да спя?

Родителите, чието дете не спи добре, си мечтаят само за едно - да се наспят. За да не стават през нощта, те често взимат бебето при себе си в леглото. Добре ли е това за него?

Новородените обичат закътани местенца.  Затова в креватчето на бебо трябва да бъде топло и уютно като в гнездо.

Всички страдат

В спора се опитват да се намесят бабите и дядовците, познатите, приятелите, предпазвайки младите родители от експерименти в тази област. Бебето трябва да има свое креватче. Така е прието. Защитниците на тази позиция извеждат два основни аргумента: първият - детето привиква и след това не можеш да го отучиш да спи на леглото на родителите; вторият - този навик пречи много на сексуалния живот на младата двойка. Дали това е така и дали има аргументи „за"? Нека разберем!

Всички деца са различни и отрано никой не може да каже как ще спи вашето бебче. Има деца, които със самото раждане спят спокойно в своето креватче през по-голямата част от нощта, но има и такива, които, когато гушнете, бързо се унасят, но в момента, в който понечите да ги сложите в креватчето, те веднага се събуждат. Това е напълно обяснимо. През всичките дълги девет месеца бебето е било вътре в мама, чувствало я е, слушало е биенето на сърцето й. Непознатата среда и неограниченото пространство плашат новороденото. Затова то е разтревожено, когато трябва да спи само. Ако вашият мъник действително не може да спи сам, ако има нужда от майчина ласка именно през нощта и нищо не може да замени нощното хранене, то тогава в какво се превръща сънят ви? В постоянен детски плач, който измъква мама от постелите, за да отиде до креватчето, в постоянни събуждания на татко. И така, на сутринта просто не можете да се събудите. Съгласете се, че и татко има нужда от почивка. На него му предстои да отиде на работа, а мама трябва да поддържа хранителния режим на бебчо, което също изисква пълноценна почивка. Хроничното недоспиване довежда родителите до умора, кавги, взаимно раздразнение, недостиг на време и сили да общуват помежду си. В тази ситуация сънят в леглото при мама и татко е допустим. Така всички спестяват сили и време.

Храната на мама

За новороденото голямо значение имат нощните хранения. Именно те спомагат производството на кърма. Ето защо жените, които искат да кърмят дълго и успешно, не трябва да се отказват от нощното кърмене. В периода на лактационните кризи нуждите на бебето от мляко рязко нарастват. То може да иска да яде много често. Нежеланието на детето да лежи в своето креватче може да се дължи и на това, че е гладно. Все пак, количеството на нощните хранения зависи индивидуално от всяко дете и се променя, в зависимост от възрастта. При някои деца честотата на храненията през нощта може да варира от два (тогава най-добре е да спи отделно) до осем, когато се чувства разстроено от нещо, например му растат зъбки. В този случай на мама ще й е прекалено трудно да става, особено ако бебето се пробужда, когато го слага в креватчето. А ако мъникът спи заедно с мама и татко, няма да се налага да ставате през нощта. Често се случва новороденото да не се събужда напълно, докато се храни, а това удължава съня му.

Да потърсим компромис

Какво може да се направи, ако родителите не искат бебето да нощува при тях, а то не може да спи самостоятелно? Опитайте се да намерите компромисно решение. Пробвайте различни варианти. Възможно е нещо да се окаже подходящо точно за вас.

Първи вариант: Може да приближите креватчето на бебето плътно до вашето легло, като махнете предпазната решетка. Така вие ще спите спокойно сами, а бебето ще е достатъчно близо до вас. Когато дойде време за сутрешното кърмене, мама може да не става, а само да вземе при себе си мъничето.

Втори вариант: Възможно е детето да не иска да спи само в креватчето, защото не му е комфортно, а пространството не е закътано. Пробвайте да обличате бебока в нощно чувалче. Това може да го успокои. Друг подходящ вариант е да сложите обиколник в креватчето.

Трети вариант: Вашето бебе ще спи добре и дълго през нощта, ако през деня се е уморило от игри и упражнения и ако се е нахранило добре преди лягане. При някои деца за добрия сън помага банята преди лягане. И все пак, този вариант е индивидуален, защото на някои деца къпането не им действа успокоително, а точно обратното.

Четвърти вариант: Ако нито един от изброените варианти не действа, а умората се е натрупала толкова много, че вече нямате никакви сили, редувайте се с мъжа си! За част от нощта той може да отиде да спи в хола, а на сутринта да се грижи за мъничето, давайки ви време да си починете.

Всеки в кревата си

Колкото и да е удобно на бебето в родителския креват, не може да спи там вечно. Това, което е било спасение в началото, може да се превърне във вреда после. Мъникът трябва да има собствено пространство, а по-късно и собствена стая. Майката и детето са едно цяло до навършването му на годинка. Тогава протича и първият срив в системата „майка - дете", но не и последният. Идва момент, когато детето само започва да изпитва нужда да е отделено до някаква степен от мама и татко. Родителите трябва да предусетят този момент и да му предложат да отиде да спи в своето креватче. Универсална възраст за приучаване към детското креватче няма, но от момента, когато малчо проговори, е лесно да му се обяснят предимствата да си в собствено легло. Например, ако детето вече няма нужда да яде нощно време и се пробужда рядко, може да започнете да го уговаряте да си спи в леглото.

За някои деца поводът да се „отделят" е обзавеждането на собствена стая, например в края на лятото, когато се връщат от село. Някои родители първо преместват детето в отделно креватче, а после преместват цялото креватче в отделна стая. При всеки случай най-подходящо е отделянето на детето да се случва постепенно. Може да му позволявате от време на време да идва при вас в леглото, особено когато е болно, не се чувства добре, изплашено е от нещо или е разстроено. Все пак, родителското легло е убежище, където децата ще се стоплят, ще се успокоят и ще бъдат защитени.        

 

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: