Здраве

Коластрата

Безценни капчици живот

Коластрата

Всяка майка знае, че веднага след раждането е добре да сложи бебето на гърдите си. Това помага за стимулиране на лактацията и за установяване на изключително важния контакт на мама и бебе. А най-важното от всичко е, че по този начин новороденото получава първите капки незаменима и изключително полезна коластра!

Каластрата представлява секрет от млечните жлези, който започва да се отделя по малко още през втората половина на бременността. А необходимото количество коластра за бебето се отделя веднага след раждането и в първите ден-два след това. Много често коластрата е наричана „незряло мляко", защото на четвъртия - петия ден от раждането се появява т.нар. „преходно мляко", а в края на втората седмица след раждането млякото се превръща в „зряло". Терминът „незряло" съвсем не означава, че коластрата е безполезна, а напротив. В нея се съдържат малко мазнини и захар за сметка на белтъчините и защитните вещества - имуноглобулините. Именно този състав подготвя новороденото и неговата храносмилателна система за приема на майчиното мляко.

 Защо е безценна коластрата?

- Количеството отделена коластра на ден е различна при различните майки - от 10 до 100 мл. Това не бива да ви притеснява, защото и минималното би задоволило вашето бебе и не би го оставило гладно. Стомахчето на бебето е толкова малко, че то не може да приема голямо количество храна и на първо време и няколко милилитра коластра са напълно достатъчни, за да го заситят. Освен това, благодарение на белтъчините, коластрата е много калорична, така че детето не може да остане гладно.

- Количеството вода в коластрата е малко. Това се дължи на факта, че поради малкия обем на коремчето си, детето не може да преработва течностите така, както трябва, и отделителната му система трябва да се адаптира към живота извън корема на мама.

- Коластрата е уникален източник на имуноглобулини и най-вече на имуноглобулин А. Точно той защитава новороденото от различни опасни инфекции. В коластрата се съдържат и много левкоцити - бели кръвни телца, които разрушават вирусите и болестотворните бактерии. Счита се, че коластрата е първата ваксина, която детето получава, след като поеме въздух, тъй като помага на имунната му система по-леко да се адаптира към живота извън утробата.

- В коластрата, за разлика от зрялото майчино мляко, има високо съдържание на витамините А, С, В12 и Е, както и мед, цинк и желязо. Всички тези вещества са от ключово значение за формирането на защитните свойства на организма. Така, например, витамин А намалява тежестта на протичане на евентуална инфекция, витамин Е помага за развитието на нервната система, мускулната тъкан и ретината. В коластрата има и лактоферин - съставка, която помага на новороденото да усвоява важното желязо.

- В коластрата се съдържат и много пробиотици, с чиято помощ стомашно-чревният тракт на бебето са заселва с полезни бактерии. Всички те на свой ред пък го защитават от развитие на алергии и непоносимост към някои храни

- Коластрата има слабително действие, като кара стомахчето на бебето да се изчисти от мекониума. Това съдейства и за отделянето на излишния билирубин, който, както знаем, води до жълтеница при новородените.    

Едно от предизвикателствата на кърменето са разранените зърна. Появата им се свързва с неправилно поставяне на гърда на бебето, както и с лошо засукване или сучене. За да избегнете този дискомфорт, нанасяйте качествени продукти, които поддържат кожата на зърната гладка и еластична. Те предпазват от образуването на рагади  и правят кърменето лесно, успешно и приятно.

 

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Аницвете Ничева,

педиатър, Детско отделение, УМБАЛ „Софиямед"

 

Сподели: