Здраве и красота

Колд кремът като щит за кожата

Неподражаемата Коко Шанел казва: „Когато сте на 20 години, лицето ви е дадено от природата, а какво ще бъде то на 50 години, зависи от вас.“

Колд кремът като щит за кожата

Думите на Мадмоазел синтезират най-важното правило в света на красотата – блестящата визия е резултат от ежедневна грижа. Усилията на дамите за съхраняване на чара им са особено нужни през зимните месеци, когато студът атакува безмилостно кожата на лицето и ръцете. Сред продуктите с голям принос за защитата й са колд кремовете. Какво се крие зад „хладното“ им название? Научете от следващите редове.  

Магия на 19 века

Дължим съществуването на колд кремовете на гръцкия лекар и философ Гален. Бащата на фармацията създава рецептата на чудодейната емулсия още през втори век. Деветнайсет столетия по-късно жените от цял свят разчитат на крема, играещ ролята на щит срещу атмосферните условия. Но къде се крие тайната на този тип кремове?

Колд кремът се състои от четири основни съставки: вода, масло, емулгатор и сгъстяващ агент. Количеството вода и масло е приблизително еднакво пропорционално, което позволява на крема да проникне добре във външния слой на кожата. Името на продукта (cold –„студен” от англ.) идва от хладното усещане при досега на емулсията с кожата.

Колд кремовете се славят и като продукти с много нетипични приложения. Читателките на френски beauty блог признават, че използват съдържанието на тубичките като основа за грим, крем за бръснене, балсам за устни, лосион за тяло и демакиант.

Ценна защита

Уникалното в това творение на козметичната индустрия е съчетаването на плътен предпазващ слой върху кожата и ефирност, нужна й, за да диша. Колд кремът помага за възстановяването на хидролипидния баланс, като укрепва и защитната функция. Съществена част от продукта са растителните масла (натурален пчелен восък, маслина, жожоба) и ароматите (бадем, виолетки, рози). Чрез тази пъстра палитра от компоненти лицето е подхранено, меко и нежно, а уханието му радва сетивата.

 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: