Родителска практика

Коледа може да бъде и забавна

Сигурно сте гледали десетки филми, в които коледната ваканция, замисляна месеци наред като перфектното прекарване, се превръща в истински кошмар. Това се случва и в реалния живот.

Коледа може да бъде и забавна

Сигурно сте гледали десетки филми, в които коледната ваканция, замисляна месеци наред като перфектното прекарване, се превръща в истински кошмар. Това се случва и в реалния живот.

Зимните празници се планират със седмици, а накрая се оказват едно голямо разочарование. Много често се решава едно, а излиза съвсем различно нещо. Понякога нямате време да организирате дори семейна вечеря, а в крайна сметка някой ви изненадва с покана за парти, което се оказва повече от забавно. Животът ни поднася изненади, а и нали „На Коледа се случват чудеса"?!

Не допускайте единствено лошото време, ранното стъмване и грипните епидемии да оставят спомени за зимата на 2010 година. От вас зависи да си прекарате добре празниците. Имайте предвид, че от вас зависи и децата ви да бъдат усмихнати по време на зимната ваканция. Ако нямате възможност да организирате семейно пътешествие, където несъмнено ще прекарате вълшебни коледни и новогодишни празници, разполагате с куп други алтернативни методи за забавление. Трябва само да помислите кое би допаднало на вашите деца и в зависимост от възрастта им да го организирате. Ако сте твърде ангажирани, доверете се на нашите идеи за различните аспекти на празничното настроение.

6 КОЛЕДНИ ИДЕИ

1. Тематична Коледа

Няма да ви отнеме много време да намерите информация за това как протичат зимните празници в някоя любима за вас държава. Когато научите какви ястия сервират местните хора, как се обличат, какви песни пеят и кое е кулминацията в тяхното тържество, можете да се възползвате да си направите подобен празник вкъщи. Например можете да превърнете дома си в италианска коледна фиеста с вечеря от спагети вместо сарми, пица вместо боб или лазаня вместо баница. Или да „откраднете" топлото настроение на латино-американците. Пригответе мексикански питки, лют боб с царевица и осигурете за цялото семейство типичните сомбреро. Може да сте почитатели на американската пуйка или английския коледен пудинг. Изключително занимателно ще бъде за вашите деца да участват в подготовката на типично българска Коледа. Пригответе заедно постните ястия, колаците, дъбника и орехите, празничните песни и предания.

2. Незабравим спомен

Поставете си за цел всяка Коледа да оставя незабравим спомен в съзнанието на вашето хлапе. Защо да не започнете още от тази зима?! Ако детето ви е навършило поне 3 години, заведете го на място, където ще може да се докосне до атмосферата на празника. Някъде, където може да посрещнете коледари или ще участвате в приготвянето на традиционни български ястия. Ако това не ви допада, свържете празниците с първото посещение на куклен театър за най-малките или първото разглеждане на музей, ако са по-големи.

3. Да уважим роднините

Кога, ако не сега? Направете списък на колкото можете повече роднини, а защо не и приятели, на които с удоволствие бихте изпратили коледна картичка. Изрежете картончета в подходящ размер за писмо и помолете детето си да нарисува каквото пожелае, дори и да не е свързано със зимата. Можете да купите картички и то да рисува на задната им страна. Надпишете ги и ги изпратете на хората от списъка. Можете да добавите, че ще бъдете много щастливи, ако получите отговор по пощата. Детето ви ще изпита удоволствието да дарява с внимание и много скоро ще усети колко е хубаво да получиш писмо в забравената пощенска кутия.

4. Забранените неща

Всяко дете знае, че родителите се „размекват" по празници. Най-малките ще го научат много скоро. Използвайте хубавото си настроение и позволете на детето си някоя щуротия. Не, по-скоро съдействайте му в извършването на забранените неща. Обуйте гумени ботуши и стар панталон и излезте на разходка с детето си в дъжда. Не заобикаляйте локвите, напротив - скачайте в тях. Освободете съзнанието си от възпитателните методи за известно време. Облечете детето добре и се въргаляйте в снега, правете ангели и се целете със снежни топки. Яжте на обяд шоколад, близалки и пуканки вместо обичайната пилешка супа. Позволете на хлапето само да избере дрехите си за деня, дори и да обуе долнище на анцуг и отгоре да нахлузи риза или рокля. Важно е да обясните, че щуротиите се случват само по празниците. Бъдете сигурни, че след такъв ден вашият малчуган ще бъде най-послушното дете.

5. Какво е празник без подарък

Наскоро пазарувах в голям магазин за детски играчки. И аз като всички останали бях обхваната от трескавото изпълнение на дългия списък с подаръци за децата ми, племенниците, приятелчетата на децата ми, децата на приятелите ми, ...няма нужда да продължавам. Натъкнах се на страхотна игра - домашен куклен театър. Тъй като съм особена почитателка на образователните игри, се залепих за щанда веднага. Играта се състоеше от параван с перденца и основа за куклите, а около него пълно с различни герои, които само чакат малкия човек да пъхне ръчичката си в тях, за да „оживеят". Постарайте се да намерите на детето си подарък, с който да се занимава и през следващите месеци от новата година. Дали това ще бъде кухня, замък с войници или книга, просто го изненадайте с нещо, за което отдавна мечтае. Накарайте го да заподскача от радост и коледното настроение ще нахлуе в дома ви на секундата.

6. Време е за ново начало

Възрастните постоянно си поставят цели за извършването на някаква промяна в своя живот. Това най-често се случва на Нова година. Споделете този факт с децата си или, ако са по-малки, направо вземете решението вместо тях. Направете нещо различно. Запишете хлапето на спорт. Днес, в големите градове, се организират подходящи спортни занимания дори за няколкомесечни бебета. Подходящи за най-малките, които нямат дори 5 годинки са плуване, народни или латино танци, гимнастика, футбол. Нещо ново и интересно за по-големите деца е курсът по приложни изкуства. Подобни се организират в повечето читалища и детски центрове. Поставете си една обща цел - да посетите всички детски постановки в кукления театър, които се предлагат във вашия град. Не се колебайте дори за миг, че това е чудесен коледен подарък за вашето хлапе. Можете да го превърнете в традиция и за следващите месеци.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: